Майстор-кулинар с уклон към френската кухня и българските пити и

...
Майстор-кулинар с уклон към френската кухня и българските пити и
Коментари Харесай

Новият военен министър живял с пианистите Хасан и Ибрахим

Майстор-кулинар с уклон към френската кухня и българските пити и погачи, почитател на моторите и съквартирант на децата-гении на пианото Хасан и Ибрахим. Така наподобява извн прецизната професионална биография новият боен министър Драгомир Заков.

Дипломатът и допреди броени дни дипломат на България в НАТО стъпи в обувките на Стефан Янев точно на рождения ден на низвергнатия от държавното управление боен началник и някогашен министър председател. За разлика от множеството наши дипломати или евродепутати, които видели чужбина, начаса купуват парцели и жилища отвън страната ни, Заков има имущество само у нас. Същото се отнася и за брачната половинка му - учителката Марина, с която разделят три жилището и две къщи с двор в столицата и Плевен, откри инспекция на „ Уикенд ”.

Най-любимото място на цялото семейство, което отглежда и две дъщери - каката Елиана и 6-години по-малката й сестра Драгомира, кръстена на баща си, е „ ранчото ”. Така новият боен министър назовава фамилната вила в село Борислав, която със брачната половинка си купили през 2013 година Именно там новият боен министър и пръв зложелател на войната с Украйна твори шедьоври, отдадени на най-любимото му занимание - готварството.

Завършил френската гимназия и работил, и живял години наред в Женева, Заков е с тежък уклон към френската кухня. Запазената му марка е фондю - иконично ядене за французи и швейцарци, което се прави с вино и сирена. „ Разбира се, постоянно има вътре и швейцарски грюер ”, издава тайната на класиката военният министър. Фондюто обаче не е за всеки ден - обичайно Заков го готви преди Нова Година, а по нашенски счита, че на иконичното ястие отиват... българска греяна ракия или вино. „ Зашото със студена бира става на топка в корема ”, признава мастър-шефът.

На камината в обичаното „ ранчо ” обаче новият министър пече други специалитети - класическа българска питка, а самичък майстори всички блюда за Бъдни вечер, хвали се самичък кулинарят - боен министър. Когато бърза и трапезата не е празнична обаче, специалитетът на министъра е бърза френска „ гозба " още веднъж с обичаното му швейцарско сирене – самун, гарниран с чесново масло, раклет (вид сирене – б.р.) и дребни наденички. Запаленият кулинар вари и сладко от разнообразни плодове. Признава, че с готвенето но „ началник Заков ”, както се назовава на смешка, се отпуска от амбасадорските си грижи.

Баща на две дъщери, Драгомир Заков ревниво крие хубавиците си от медиите. Признава обаче, че около него каката Елиана се запалила по готвенето и към този момент сервирала често-често ястията на фамилната маса, с цел да анулира баща си. Нейни фотоси в обществените мрежи Заков не разгласява, а втората му щерка Драгомира изобщо не съществува в интернет-пространството. Майка им Марина като възпитател и преподавател била извънредно срещу децата от дребни да са залепени на телефона. Затова и насърчавала Елиана да се занимава с обичаната си снимка, стига да не снима себе си - детето демонстрира изумителни фрагменти в „ Инстаграм ” на калинки, бели гълъби, розови шубраци и други естествени хубости.

Министърът също страни от обществените мрежи с развлекателна цел - има само „ Туитър ” и „ Facebook ”, където посланията му са ориентирани най-вече към политиката. Жена му там не се меси. Марина като възпитател и педагог на две дъщери е въвела новаторски предмет в учебното заведение, в което преподава, видя „ Уикенд ” - урок по добродетели, признава самата тя. Съпругата на военния министър предлага методика за осъзнаването на добродетелите във всяко дете и неговите родители чред свободно-избираем предмет - приемливост, грижа, шастие и други.

„ Когато родителите и децата претърпяват дружно уроците по добродетели, те се преоткриват и имат опция посредством песните, приказките и поговорките да се връщат към добродетелите в всекидневието си. Добродетелите са и предварителна защита на компликациите за детето в пубертета и за неговите родители, по-добра адаптивност в среда на експанзия, несериозност, първичност и незнание ”, изяснява метода Закова. Така възпитава и двете си дъщери, а на фона на войната с Украйна нахлуващата експанзия в света на всяко дете - директно или индиректно, е съществена тематика в фамилията на новия министър.

„ Детето не се интересува от войната и закононарушенията . Детето знае единствено едно - че целият свят е виновен за гибелта му ”, метафизичен признава министър Заков. Острата му позиция против всеки боен спор и изключително ярките му яд и отвращение от обстановката сега наклонили везните на държавното управление точно той да е индивидът в министерство на защитата. Отказва да разяснява дали „ на косъм ” е получил поканата поради отхвърли на Българска социалистическа партия да поддържа Тодор Тагарев, както и изрично е срещу кулоарни интриги и злословия.

В живота, признава, го интересуват четири неща - фамилията му, сестра му Лилия, брачна половинка й и племенника Боби, работата и... кулинарията с мотора! Моторът, смее се новият министър, е тайната му пристрастеност, която Заков е посочил само в данъчната си декларация – „ Ямаха ” на две гуми, който обаче дели с жена си. Моторът фамилията купило преди няколко години, но Заков с усмивка признава, че електоратът няма да го види на две гуми с каската пред министерство на защитата сходно на някогашния гръцки финансов министър Янис Варуфакис. На ски обаче всеки може да го види, смее се новият боен началник. Обича да се спуска по снеговете със фамилията си, а другата му пристрастеност са кулинарните фестивали. В чужбина по време на работата си отвън страната не пропущал щандове за храни, изложби и празненства, свързани с храната. Различните типове сладолед в Ню Йорк и капучиното с изрисувани от горната страна фигури обаче били един от ярките му мемоари от Голямата ябълка , където през 2015 година новият боен началник е делил един покрив с близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови.

„ За мен беше чест да пребивавам една седмица под един покрив с едни от най - огромните гении освен на България - Хасан  и Ибрахим ”, споделя за загатна от Манхатън новият боен министър. Близнаците, корифеи на пианото съжителствали с новия министър, до момента в който се подготвяли за едно от най-престижните си участия в „ Карнеги хол ” в Ню Йорк. Министърът пък не пропуснал да се снима със „ съквартирантите си ”. Казва, че са „ идключителни момчета ” и след кракото им общуване постоянно се чуват по телефона.

Обиколките му по света и местата, на които живее, обаче не го откъсват от фамилията му. Без значение дали е в Женева или Брюксел, брачната половинка му Марина е неразделно до него. Самата тя признава, че точно по този начин изкарала и професионални курсове по британски и френски. Марина  научила езика на Шекспир в центъра при службата на Организация на обединените нации в Женева, а френски - в асоциацията на френската общественост в Брюксел.

Покрай работата си в Швейцария, Драгомир Заков прозорливо е икономисал швейцарски франкове. При стъпването си като дипломат на страната ни в НАТО той има 5300 франка и 450 $. В джоба си има тъкмо 200 лв., гласи декларацията на новия боен шеф.

Парадоксално, само че двете му малолетни дъщери са по-богати от него . Драгомира и Елиана имат банкови влогове на обща стойност 14 838 лева от детски депозити, спестени от татковата заплата и командировки. А дипломат №1 на България за Алианса има на влог единствено 8290 лева Верен на спестовността, новият министър няма и стотинка отговорности, нито пък кредитни карти. За сметка на това влага заплатата си най-вече в пенсионни фондове, а със брачната половинка му имат акции и от всеобщата приватизация.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР