Майор Ани Младенова – легендарната лична медицинска сестра на Тодор

...
Майор Ани Младенова – легендарната лична медицинска сестра на Тодор
Коментари Харесай

Ковид едва не уби медсестрата на Тато

Майор Ани Младенова – именитата персонална здравна сестра на Тодор Живков, едвам съумяла да се измъкне от лапите на Ковид-19. В продължение на няколко седмици една от най-близките дами до някогашния Първи живяла в истински призрачен сън и мислела, че краят ѝ е все по-близо.

С подлия китайски вирус се преборили сполучливо и всички членове на семейството ѝ и в този момент цялото семейство на майорката от Управление безопасност и охрана (Пето управление н имали солидно количество антитела. „ Пущината не ни подмина и нас. Разболяхме се и аз, и мъжът ми, а посредством внучето, което ни гостуваше, предадохме бацила и на сина и снахата. Слава Богу, те тримата изкараха доста леко заболяването. Детето даже нямаше никакви признаци “, споделя Младенова, която години наред като орлица бдеше над здравето на генералния секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия и беше най-довереният му човек. Двамата със брачна половинка ѝ поради възрастта им извънредно мъчно минали през ковид. Тя не знаела за себе ли си да се грижи или за него. Цяла седмица мъжът ѝ поддържал температура от близо 40 градуса и не се повлиявал от никакви антибиотици или медикаменти. Положението било сериозно и трябвало да ги одобряват в болница, само че брачният партньор на Младенова изрично отказвал. В отчаянието си медсестрата на Тато даже решила да намери координатите на нашумелия около ковид абсурден доцент Мангъров, само че инфекционистът отказал посещаване в дома им в Банкя и се съгласил единствено да приказват по телефона. В последна сметка Ани и брачният партньор ѝ извадили шанс и съумели да прескочат трапа.

В момента Младенова е към този момент на 73 години, само че се отдръпва от публичния живот на страната след 1989 година, когато е и уволнена от поста си. За здравето на Тодор Живков тя се грижи в продължение на 16 години – от 1973-та до 1989-а. Срещата им е напълно инцидентна, само че и по време на службата си, а и до момента Ани продължава да му бъде вярна и отхвърля да показа тайните му, които е отнесъл в гроба. „ И против 100 хиляди няма да проговоря “, отсича тя в едно от дребното си изявленията. „ Завърших колеж за медицински сестри, а след това полувисше здравно обучение. Родителите ми бяха санитари във ВВМИ, в никакъв случай не са били членове на Българска комунистическа партия, както и аз дълго време. След като приключих, почнах работа като операционна сестра в Александровска болница в Клиниката по уши, нос, гърло. Шефът проф. Кабакчиев ми даде концепцията да аплайвам за работа в Правителствена болница. Одобриха ме след 6-месечно изследване. Веднъж ми се обади проф. Пухлев, че би трябвало да идем в дома на пациент, контингент на Правителствена, да направя гама-глобулин. Чак в колата ми сподели, че отиваме при Живков. Помислих, че става дума за члена на ПБ Живко Живков. После разбрах истината. Бях го виждала единствено по портрети и митинги. Страхувах се, не смеех да допра памука, камо ли да пробода кожата му. Но той ме успокои: „ Е, не съм изял никого до момента, влизай, не се притеснявай “, спомня си Ани за първата си среща с Живков, след която ѝ оферират да я назначат за негова персонална медсестра. Когато я уволняват през 89-а, тя дълго време стои без работа. Днес живее непретенциозно в Банкя и е прекъснала всички връзки с наследниците на Бай Тошо.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР