Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше доказана

...
Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше доказана
Коментари Харесай

Маймунската шарка се е разпространила в Европа след международни гей партита -

„ Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше потвърдена при човек, връщащ се от Нигерия. След това попада в групата на мъже, правещи секс с мъже – на няколко огромни интернационалните празненства. Вероятно там е станало ефикасното предаване “.

Това каза по bTV основният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. По думите му е малко евентуално да се трансформира в пандемия поради по-трудния начин на предаване

„ Това не е въздушно-капкова зараза – не е задоволително да беседваме с някого или да сме в една стая с него, с цел да се заразим. Контактът, който е нужен, е доста по-интимен, по-тесен – човек би трябвало да има, вероятно, сексуални отношения, нескончаем контакт кожа в кожа, с цел да може да стане това предаване маймунската шарка “, изясни доцент Кунчев.

Кунчев подсети, че болестта е намерено за пръв път през 1959 година, само че като локална зараза за някои региони на Африка. Има и ваксина, която се създава в Дания. В повечето държави обаче не е налична, защото няма регистрирани случаи на болестта.

В момента Европейски Съюз изследва кои страни желаят да поръчат от имунизацията, с цел да бъде направена обща доставка, само че у нас сходна стъпка към момента не е подхваната.

На Балканите се приказва за едни случай – в Словения, надали ще се наложи масова ваксинация, разяснява основният епидемиолог на страната.

„ Хубавото е, че този вирус генетично се е разделил на два големи клона – един, който се популяризира в Централна Африка – най-много в Конго. Той е много гибелен – над 10% от инфектираните умират. И вторият е от Западна Африка – Нигерия, Того и други страни, при който смъртността е с под 1%. В Европа случаите са от западноафриканския “, изясни епидемиологът.

Той предвижда, че разпространяването на шарката ще продължи с мудни темпове и заяви, че рисковите групи у нас се следят. Здравните управляващи към този момент са изпратили инструкции до персоналните лекари защо да се следи, по какъв начин да се взема и изпраща материал за проучване.

Доц. Кунчев сподели още, че досега се потвърждава хипотезата, че коронавирусът става все по-лек като протичане, само че секвенирането на проби продължава за търсене на нови разновидността, изключително след случаите в Китай и Южна Африка, където има напредък на разпространяването.

" Неваксинираните хора са " горивният материал на епидемията ", по тази причина е добре да се ваксинират, акцентира той и изрази секптицизъм за потребността от четвърта доза ваксина.

Епидемиологът разяснява и случаите на остър хепатит:

" Имахме към 15 случая съмнителни за новия хепатит, само че при нито един не се удостовери типът, който беше открит в други страни и сега има два случая, които следим. Всички протичат леко, само че проучването на проби продължава. Неизвестните за този хепатит са повече от това, което знаем, и би трябвало да сме бдителни ", уточни доцент Ангел Кунчев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР