Маймуна с призрачни бели кръгове около очите е сред 224-те

...
Маймуна с призрачни бели кръгове около очите е сред 224-те
Коментари Харесай

224 нови биологични вида бяха открити в региона на река Меконг

Маймуна с призрачни бели кръгове към очите е измежду 224-те нови типа, включени в последния обновен отчет на Световния фонд за дивата природа за региона на река Меконг. Това написа " Гардиън ".

Докладът на природозащитната организация, оповестен в сряда, акцентира нуждата от опазване на богатото биологично многообразие и местообитания в района, който включва Виетнам, Камбоджа, Лаос, Тайланд и Мианмар.

Изброените типове са открити през 2020 година, само че миналогодишният отчет се забави. Единственият нов бозайник е точно маймуната с бели кръгове към очите, която е била засечена в Мианмар. Има и десетки новоустановени влечуги, жаби и тритони, риби и 155 растителни типа, включително единствения прочут апетитен тип бамбук, открит в Лаос.

Регионът на Меконг се слави с голямо биоразнообразие и е дом на тигри, азиатски слонове, саола - извънредно рядко животно, наричано още азиатски еднорог - и хиляди други типове.

От 1997 година до момента учените са идентифицирали над 3000 нови типа в региона, включително тези от последния лист.

Някои от новите типове се срещат допълнително от една страна, включително яркооранжева змия, която се храни с охлюви.

Въпреки човешките похищения върху тропическите гори и други диви зони, голяма част от Меконг към момента е едва проучена и всяка година се откриват десетки непознати до момента организми. Това дава мотив за оптимизъм на фона на изгубването на доста други типове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР