Майките отдавна знаят, че най-добрата храна за бебетата е кърмата.

...
Майките отдавна знаят, че най-добрата храна за бебетата е кърмата.
Коментари Харесай

Кърменето засилва устойчивостта на бебетата към стрес

Майките от дълго време знаят, че най-хубавата храна за бебетата е кърмата . Малък опит на учени от университета Браун сподели, че тя е толкоз потребна освен поради състава на млякото, а и тъй като усилва издръжливостта на дребните на стрес, съобщи Ройтерс.

 
Педиатрите предлагат на майките да кърмят бебетата си най-малко до 6-месечна възраст , тъй като това ускорява имунната система на децата и понижава заплахата от инфекции на горните дихателни пътища, от отити, алергии, затлъстяване, диабет, даже от синдрома на неочаквана гибел.
 бебе ThinkStock/Getty Images
Макар и доста проучвания да са документирали тези изгоди, по какъв начин тъкмо кърменето ги провокира, не е толкоз известно .

 
Американските учени са изследвали равнищата на хормона на напрежението кортизол при 21 бебета, кърмени през първите пет месеца и на още толкоз бебета на изкуствено хранене.-->
 
Когато ги изложили на стресираща обстановка - занемаряване от майката, учените открили по-малко данни за стрес при кърмените бебета.

 
" Кърменето управлява характерен ген , който контролира физиологичната реакция на бебето на стрес ", сподели ръководителят на проучването доктор Бари Лестър.
 Експертите предлагат децата да се зареждат към шестия месец ThinkStock/Getty Images
Изследването не е целяло да откри дали реакцията на стрес на бебетата е повлияна директно от кърмата, от държането на бебето до гърдата или от друго обгрижване.

Резултатите обаче насочват, че грижовното отношение на майките , като държане на бебето на ръце, може да е потребно за новородените, даже и да са на изкуствено хранене, сподели доктор Робърт Райт, професор по педиатрия в здравното учебно заведение " Айкан " към болничното заведение " Маунт Синай ", който не е взел участие в проучването.

 Учени откриха, че за дамата раждането на дете е обвързвано с ускорение на стареенето с 11 години ThinkStock/Getty Images
Възможно е по-близката връзка с майката по време на кърменето да трансформира реакцията на бебетата на стрес и да ги прави по-издръжливи в стресиращи обстановки. 
 
" Така че изгодата от кърменето може да е най-малко двойна - по-добро хранене и по-устойчиво прочувствено развиване ", заключи доктор Райт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР