Майките обикновено се тревожат за три неща: децата им да

...
Майките обикновено се тревожат за три неща: децата им да
Коментари Харесай

Как да научим детето да се къпе самó: 9 стъпки

Майките нормално се тревожат за три неща: децата им да са нахранени, да имат чисти облекла и да са изкъпани. 
Къпането нормално е доста занимателно за децата, само че за родителите (особено в случай че имат няколко деца) въобще не е.
Къпането на детето отнема доста време и сила. И откакто е подсушено и е в леглото си, мама би трябвало да се оправи с хаоса и наводненията в банята и в близост.

Ако детето е пораснало задоволително, с цел да се къпе единствено, просто го научете. Това ще е голямо облекчение за вас.
Преди да го оставите независимо в банята, би трябвало да се уверите, че то знае разпоредбите за сигурност и схваща по какъв начин да се измие в действителност, а освен да се мокри.

1. Основното е сигурността
Въпреки че самата вана, едва ли е толкоз огромна и цялостна с вода, че детето да се удави, се уверете, че е изцяло безвредно за него. То не би трябвало да опитва да се гмурка, с цел да види какъв брой дълго ще издържи, без да диша. То би трябвало даразбере, че е оставено единствено в банята, с цел да се измие – не за развлечение.

2. Отгоре надолу
Кажете на детето си, че това е посоката, в която би трябвало да се движи, до момента в който се мие. Така няма да пропусне нищо и ще е чисто от глава до пети.

3. Разумно количество шампоан или гел
Важно е да покажете на детето какъв брой шампоан да изцеди, с цел да измие главата си или какъв брой гел ще му би трябвало,за да измие тялото си. В противоположен случай всичко може да приключи с цялостна вана с пяна, а то да остане неизмито.

4. Косата
Децата нормално не обичат да мият косата си. И в случай че би трябвало да го направи единствено, може да не се оправи - изключително в случай че косата му е дълга и гъста. Следователно, без помощта на майка си, то надали ще се оправи.

Ако стачкува против вашето присъединяване, го убедете, че единствено ще помогнете за косата и незабавно ще си тръгнете. Или най-малкото, проследете дали е успяло да изплакне добре косата си от шампоана.

5. Без мехурчета
Обяснете на детето по какъв начин да откри, че е измило добре сапуна от тялото или шампоана от косата: в случай че във водата няма нови мехурчета, значи всичко е наред.

6. Важните елементи на тялото
Когато детето се къпе единствено, то може да обръща прекалено много внимание на някои елементи на тялото и да пропуща други. Често се случва да не помни да си измие врата си, зад ушите, подмишниците и гениталната област. Обяснете му, че тези зони са изключително мръсни и че е значимо да ги мие вярно.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР