Майките настояха вицепремиер да оглави съвета за интеграция на хората

...
Майките настояха вицепремиер да оглави съвета за интеграция на хората
Коментари Харесай

Майките настояха вицепремиер да оглави съвета за интеграция на хората с увреждания

Майките настояха вицепремиер да оглави съвета за интеграция на хората с увреждания
Протестите не престават, безапелационни са майките от самодейността „ Системата ни убива “, които от месеци наред упорстват за промяна в обществената сфера, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Техни представители, дружно с омбудсмана Мая Манолова, която през цялото време показва поддръжка за настояванията им, участваха на днешното пленарно съвещание, на което депутатите одобриха на първо четене дълго чаканите нормативни актове – Закон за хората с увреждания и Закон за персоналната помощ.

„ Днес в зала чухме всички депутати, от всички партии, да приказват на нашия език – против ТЕЛК-а. Говориха за хоризонтални политики, както и за Единен указател за хората с увреждания. Най-после заговориха на нашия език. Ние желаеме да ги попитаме: Готови ли са да се преборим с ТЕЛК-а? Явно е общо искане и всички считат, че това е огромната пречка промяната да не се случи по този начин, както би трябвало и тези закони да са единствено един дребен детайл от огромната промяна “, уточни Мая Стоицева, една от протестиращите майки.

Силно усещане на майките направиха и личностните нападки сред обособени народни представители, които бяха отправени по време на разискването на законопроектите и повиша напрежението в пленарна зала. „ Свикнахме да се пробва да се политизира целият митинг. Мисля, че през всички години, в които протестираме, както и в последните по-активни месеци, показахме, че не желаеме това да бъде политизирано “, декларират те.

Майките са безапелационни в едно – митингите им не престават до момента в който законите не бъдат дефинитивни признати и влязат в действие, както и до момента в който не бъде осъществена най-голямата промяна, за която те упорстват, а точно самостоятелната оценка да стане водеща при оценяването на хората с увреждане.

Те се оповестиха и срещу предлагането на ГЕРБ отпред на Националния съвет за хората с увреждания да остане общественият министър, а не отрасловият вицепремиер, както планува текст в новия Закон за хората с увреждания. „ Нашето искане е да бъде вицепремиер, защото хората с увреждания не са в общественото министерство. Трябва да бъдат обвързани Министерство на образованието и най-много Министерство на здравеопазването, а това не може да го направи общественият министър “, изясни Вера Иванова, друга протестираща майка. „ Нашата битка е да излезем единствено от отговорността единствено на обществения министър, а това предложение на ГЕРБ е ужасяващо “, добави тя.

Предложението на ГЕРБ пристигна откакто се оказва, че отрасловият вицепремиер, който би трябвало да поеме председателството на Съвета, е Валери Симеонов, за чиято оставка протестиращите майки упорстват.

Протест с гледище Симеонов да поеме политическа отговорност за думите си към майките ще има и през днешния ден.

Приетите на първо чете законопроекти разяснява и омбудсмана Мая Манолова. „ Поздравления за депутатите, поздравления за финансовия министър. Случи се нещо, което допреди няколко месеца беше немислимо. Депутати неискаха и да чуят за закона за персоналната помощ, а одеве беше гласуван единомислещо. Наистина това е победа и би трябвало да можем да се радваме на успехите, даже и да не са дефинитивни. Това е боде не за омбудсмана, дори не е и за майките на палатките, а е победа за безусловно всички хора с увреждания “, акцентира Манолова. Според нея идеята е съумяла да сплоти депутатите от всички партии, а заслуга има и финансовият министър, който обезпечи финансирането на двата закона.

„ Ние сме реалисти. Сериозната работа занапред следва. Ще участваме интензивно в работните групи, както участвахме по време на изработването на двата закона. Ще се борим до дъно законите да не бъдат окастрени до степен такава, че да не наподобяват на себе си “, безапелационна бе Мая Манолова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР