Майките на деца с увреждания сигнализираха през седмицата, че промените

...
Майките на деца с увреждания сигнализираха през седмицата, че промените
Коментари Харесай

Д-р Хасан Адемов: Патриотите допринасят предсрочни избори да има по-скоро със скандалите си

Майките на деца с увреждания алармираха през седмицата, че измененията в законите, които бяха утвърдени в обществената комисия, не са тъкмо това, за което са се разбрали с депутатите и те бяха прегласувани.
„ Създаде се напрежение към Закона за персоналната помощ във връзка с един текст, който регламентираше тези просволутите 71,5 млн. лева, само че по-скоро става въпрос за пояснение, в сравнение с за недоумение на това, което беше препоръчано. Защото на процедура не беше ясно, преди окончателното приемане на Закона за персоналната помощ, механизмът, по който ще се осъществя тази персонална помощ “, сподели ръководителят на обществената комисия в Народното събрание доктор Хасан Адемов в изявление за предаването „ Неделя 150 “ по БНР.
“Тези 71 милиона и половина, министърът на финансите авансово беше ги задържал в бюджета на страната, в централния бюджет, с цел да може, откакто се почисти механизмът, дали ще бъдат през делегирани бюджети… или през Министерство на труда и обществената политика посредством Агенция за обществено подкрепяне, и тогава да се плануват съответните прехвърляния. Част от работната група, тя включваше повече от 20 индивида, заседаваше в продължение на повече от месец всеки ден по десетки часове, с цел да можем да стигнем до тези текстове и една част от членовете на работната група упорстваха тези пари да се видят в бюджета, в закона по-точно, без да се прецизира в кой закон - това сътвори напрежение “, посочи той.
Д-р Адемов разясни, че „ в никакъв случай те е имало концепция за ограничение на персоналната помощ, концепцията беше тези пари по някакъв метод да бъдат експонирани, да бъдат показани в бюджета и това сътвори напрежение, което след много комплицирани совалки беше преодоляно и в този момент предлагаме за идната седмица текстове, които са консенсусни “.
На въпрос за какво се е стигнало до намесата на премиера и на среща на майките на деца с увреждания с него, откакто той “малко се е разсърдил “ от това, че са разделили парите на две, Адемов отговори:
„ Парите постоянно са били на едно място и това е бюджетът на Министерството на труда и обществената политика, където за политиките за хора с увреждания, са планувани близо 450 милиона. Като тези 71 милиона и половина, които бяха предмет на разногласието, отново дублирам, бяха арестувани в централния бюджет, с цел да може след приключването на приемането на Закона за персоналната помощ, да бъдат планувани, там където им е окончателното място, по механизма, който е написан по Закона за персоналната помощ “, сподели той.
„ Знаете, че в границите на идната година е планувана нова финансова поддръжка в границите на пет скали, като според от % и понижена продуктивност, типа и степента на увреждане, са разграничени сред 7 и 57%, не от обезпечения най-малък приход, както беше до момента, а от линията за беднотия, която за идната година е 348 лв.. Което значи, че една сериозна финансова поддръжка за хората с увреждания следва от началото на идната година. Без нова оценка на потребностите “, изясни още Хасен Адемов.
„ Що се отнася до Закона за персоналната помощ от 1 април започва оценката на потребностите, на самостоятелните потребности на хората с увреждания. В взаимозависимост от оценката, която ще бъде направена от профилирани сформира към Дирекция обществено подкрепяне ще се издават така наречен посоки, които са подвластни за всички институции “, разясни още той. И добави, че „ в тези посоки ще бъде маркирана потребността от часовете за персонална помощ, която е индивидуализирана в Закона за персоналната помощ в пет скали “.
„ За идната година Законът за персоналната помощ започва от 1 септември, като до тогава асистентките стратегии – персонален помощник, обществен помощник, домакински асистент ще продължат, по метода, по който са работили през 2018 година “, сподели още Адемов и изясни, че „ въвеждането на персоналната помощ ще стане поетапно “.
Относно рестриктивните мерки, които ще има персоналната помощ той разясни:
“Има ограничаване на часовете според от увреждането. Тези, които са с най-тежки увреждания могат да получат оптималната персонална помощ за 168 часа на месец, а тези, които са с по-малка нужда, от персонална помощ могат да получат по-малко часове. Ограничението е в часовете, а другояче във връзка с финансирането няма ограничаване. Всички посоки за указване на персонална помощ ще бъдат задоволени “.
На въпрос на водещия дали работата с ГЕРБ по тези тематики в обществената комисия, значи че е смекчена позицията на Движение за права и свободи за „ преформатиране “ на ръководството Адемов отговори:
„ Няма такава концепция, никой не приказва за преформатиране на ръководството, в случай че намеквате за това, по някакъв метод Движение за права и свободи да се промъкне и да бъде част от ръководството, няма нищо такова “.
Предложението на Движение за права и свободи да поддържа кабинет на малцинството той разяснява по този начин:
„ Това е друга теза. Хипотезата, която вие отбелязахте, че работим в обществената комисия, освен с сътрудниците от ГЕРБ, а и с сътрудниците от “БСП за България “ и с другите политически партии, тъй като обществената политика, по моето схващане, би трябвало да почива на консенсусни решения “ и разясни “по никакъв метод концепцията за търсене на консенсус в обществената комисия не може да бъде трансферирана към връзките сред политическите партии Народното събрание “.
На въпрос, обвързван с претенцията на Българска социалистическа партия да бъде единствена “истинска съпротива “ той отговори:
„ Нямам разположение на духа, с което да разясня концепциите и хипотезите на сътрудниците от “БСП за България “, само че желая да подчертая, че ние от Движение за права и свободи бяхме първите, които още от структурирането на кабинета се обявихме срещу присъединяване на Обединените патриоти в тази управническа коалиция, и когато ние говорихме по тази причина, че те нямат място в ръководството на страната Българска социалистическа партия – не знам къде са били и какво са правили – в този момент се причислиха към нашите хрумвания, както за оставката на Валери Симеонов, по този начин и за присъединяване на “Обединените патриоти “ в ръководството “.
Темата за вероятни предварителни избори той разяснява по този начин:
„ За нас предварителните избори са неизбежни, декларирали сме го неведнъж, това което желая дебело да подчертая, че ръководещите и по-точно “Обединените патриоти “ са тези, които с непрекъснати кавги способстват за това предварителни избори да има по-скоро. Но съгласно нас отговорността за ръководството е на главната политическа партия ГЕРБ, тъй като те поканиха “Обединените патриоти “ в ръководството “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР