Майки внасят петиция с 15 300 подписа в Министерството на

...
Майки внасят петиция с 15 300 подписа в Министерството на
Коментари Харесай

Над 15 000 майки искат наказателна отговорност за отречени медицински практики

Майки внасят петиция с 15 300 подписа в Министерството на здравеопазването (МЗ) против отречени акушерски практики.

От съдружие "Родилница " ще внесат в Министерството на здравеопазването петицията с искане за възстановяване на родилните грижи в България и ще се срещне със заместник-министъра на опазването на здравето доктор Бойко Пенков.
Информацията е на Хасково инфо.

Петицията бе проведена след гибелта на родилката Ренета Томова, умряла заради прибавен ѝ маньовър Кристелер в Сливенското родилно поделение.

Припомняме, способът на Кристелер е здравна процедура за избутване на плода с напън върху корема на майката. Днес тя е неразрешена в множеството европейски страни, само че продължава да се ползва в България, Италия, Испания, Япония, Русия, Индия и Турция.

В петицията на майката се упорства и за допълнение на Наказателния кодекс със специфичен състав, въздигащ в закононарушение насилието над родилки.

На 1 март Сдружение "Родилница " внесе мнение по отношение на плана на Министерство на здравеопазването за нов медицински стандарт "Акушерство и гинекология ", в което изиска регламентиране на медицинските действия, свързани с раждането. Искането е медицинският стандарт да бъде съгласуван с рекомендациите на СЗО. До този миг сходна наредба липсва, твърдят от майчиното съдружие.

Исканията на съдружие "Родилница " са родилките да бъдат третирани с почитание и да бъде зачитано правото им на осведомено единодушие, да се вкарат и съблюдават рекомендациите на СЗО и положителните практики в Европейски Съюз.

Те дават като образец гратис допускане на компаньон, допускане на първи контакт с бебето, опция на родилката да се движи и да избира позата си по време на раждането. Като образец дават и отбягване на рискови интервенции (например маньовъра Кристелер), отсрочено клампиране (прерязване) на пъпната шнур, опция родилката да пие вода по време на раждане и други

"Насилие над раждащи дами " е термин, който се употребява, с цел да отбелязя принуждение от медицинския личен състав ориентирано към родилката. Много медицински лица не осъзнават или отхвърлят, че техните дейности или безучастие нанасят тежки физически и прочувствени вреди върху дамите, за които се грижат.

Разказите на дами за претърпяното от тях в българските лечебни заведения по време на раждане показват друга картина, в която физическото принуждение и прочувственият напън са постоянно срещани.

Като легенда се одобряват спомените на наши сънароднички, раждали в чужбина, където медиците са усмихнати, деликатни и по време на идването на новия живот в стаята звучи музика.

В същото време в България в някои райони родилните отделения действат на границата на опциите си дефицит на личен състав, съоръжение и консумативи.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР