Майки на деца с увреждания протестират пред Министерството на труда

...
Майки на деца с увреждания протестират пред Министерството на труда
Коментари Харесай

Промени в Закона за личната помощ разгневиха майките от Системата ни убива

Майки на деца с увреждания стачкуват пред Министерството на труда и обществената политика против предложенията за промени в Закона за персоналната помощ. Те упорстват министър Деница Сачева и зам.-министър Адриана Стоименова да обяснят още веднъж пред майките и пред медиите " лъжите и операциите ", които съгласно тях са били изречени на брифинга при показване на проектопромените, съобщи Българска телеграфна агенция.

Майките отхвърлят, че 670 000 биха били ползвателите на закона, в случай че не се създадат препоръчаните за публично разискване промени. Те показаха, че толкоз евентуално са общо хората с ТЕЛК, измежду тях и доста " подправени инвалиди ", които не биха могли да преминат през самостоятелната оценка, която дава право на персонална помощ и която майките дефинираха като най-голямото достолепие на закона, за който са се борили.

Вера Иванова уточни, че майките са се борили за всяка една запетайка в документа, има подписан проект за деяние, съгласно който рестриктивните мерки в Закона за персоналната помощ трябваше да важат единствено за 2019 година. Тя добави, че с измененията се понижават часовете и се обричат към 50 000 души на гибел.

Според протестиращите майки направените оферти за промени обвързват закона с ТЕЛК и непознатата помощ, което е порочна система, против която са се борили години наред. Те означиха, че хората са наречени " консуматори " и по този начин се стига до обвързването с ТЕЛК и непозната помощ.



" Хора вегетират без помощ сега. Намялава часовете, унищожава закона. Сачева изкара хората като " ползватели ". Какво ще употребяваме? Услугите на Сачева? ", уточни пред медиите Вера Иванова.

От Министерството, в обява във Facebook от уикенда, са систематизирани измененията, които се вършат , като се отбелязва, че право на асистентска поддръжка ще имат към 80 000:

деца и пълнолетни с трайни увреждания с непозната помощ, деца с 90 и над 90 на 100 трайни увреждания без непозната помощ, деца с 50 -90 на 100 с трайни увреждания с непозната помощ, хора над 18г. с ТЕЛК 70,01-89,99 на 100 с непозната помощ.

Асистентите не престават да работят на трудов контракт. Ползването на обществена услуга няма да е за сметка на часовете персонална помощ.

Заложени са 214,6 млн. лева, като 3 на 100 са за възнаграждение на административния труд на общинските чиновници.

Общините ще могат по-често и по-задълбочено да ревизират сигнали за нарушавания при оказването на грижа. При определяне на нарушавания или погрешни данни при подаването на заявки или в процеса на даване на асистентската поддръжка помощта ще се стопира за половин година.

Въвежда се условие към асистентите да имат така наречен " здравно " за постъпване на работа, с което да потвърдят, че могат да се грижат за човек с увреждане.

Законът цели да поддържа всички групи хора с увреждания, написа в обявата. Личен помощник сега употребяват 8 не 100 деца, а 40 на 100 от ползвателите са хора над 65г., означават от министерството.

От следващата година с нарастването на минималната работна заплата ще се усилят и заплатите на персоналните асистенти - от към 730 лева при 8ч. грижа сега до към 930 лева за 8ч. Възможност за прилагане на асистентска поддръжка е заложена и в Закона за обществените услуги, като за това са обезпечени 85 млн. лева

По Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " " продължава патронажната грижа. Ще бъде обезпечена и заместваща грижа.

Майките показаха, че оповестеното разширение с нова група за хора над 18 години с ТЕЛК 70,01-89,99 евентуално се касае за доста дребна група, която от министерството могат да я изрекат поименно и това не може да бъде обявявано като огромно уголемение на закона. Те се оповестиха и срещу даването на огромни права за общините, тъй като съгласно тях те биха могли да създадат неупотребим този закон, в случай че вкарат " безумни условия като помощник да е единствено незает висшист ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР