Майки, които отглеждат децата си сами, в риск от бедност

...
Майки, които отглеждат децата си сами, в риск от бедност
Коментари Харесай

72% от самотните майки в България са на прага на бедността

Майки, които отглеждат децата си сами, в риск от беднотия и претърпели принуждение, ще получат нова специалност и по-сигурно бъдеще за тях и за децата им, с помощта на новата стратегия на Български фонд за дамите - „ Шанс за невидимите супер-майки “. Първият стадий на самодейността включва образование на пет самотни майки и се реализира с финансовата поддръжка на Сосиете Женерал Експресбанк и в партньорство с два от спешните центрове за жертви на принуждение в страната - на фондация „ П.У.Л.С. “ в Перник и на фондация „ Асоциация Анимус “ в София.

Жените, които ще получат късмет за гъвкаво работно време и специалност, която харесват, са на възраст сред 17 и 44 години, а техните деца – сред 6 месеца и 4 години. Освен че ще бъдат покрити разноските на определен от тях курс за придобиване или повишение на професионалната подготовка, те ще получат и кариерна консултация, психическа поддръжка, грижа за техните деца, в интервала на осъществяване на курса, и помощ при намирането на работа.

Името на програмата „ Шанс за невидимите супер-майки “ цели да преодолее предразсъдъците против дамите, които отглеждат децата си сами. „ Сам по себе си изразът „ самотна майка ” е предрешение, в което самостоятелността се бърка със самотата. Да отглеждаш детето си независимо не е неуспех, да поемеш такава отговорност сама е демонстрация на храброст и мощен дух, тъй като грижата и възпитанието на едно дете е изключителна отговорност “, безапелационни са от Български фонд за дамите. „ Затова за нас „ самотните майки ” са „ супер-майки “ и вместо да бъдат съжалявани е значимо те да бъдат подкрепяни по всякакъв начин, с цел да живеят почтено и да се грижат пълноценно за децата си. “ От БФЖ упорстват, че тези дами имат потребност не от обществени подаяния и еднократна помощ, а от устойчива поддръжка за тяхното бъдеще.

Инициативата обръща внимание върху самотното родителство като обществен проблем, който в последните години придобива все по-големи мащаби и визира от ден на ден дами в България и в Европа, тъй като над 90% от самотните родители в действителност са дами. И до момента в който в Европейски Съюз под половината са застрашени от беднотия или обществено изключване, данните за страната ни сочат, че 72% от 360 000 самотни майки в България са на прага на бедността, а близо 80% от тях са принудени да се грижат за децата си изцяло сами. Те са единствен източник на приходи в фамилията, а отсъствието на претовареност, незадоволителните финансови доходи от труд и издръжки, високата степен на риск от безработица и практикуването на нископлатени трудови действия са сериозна причина за попадането на техните деца в положение на детска беднотия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР