Майката на всички икономически кризи се задава и политиците не

...
Майката на всички икономически кризи се задава и политиците не
Коментари Харесай

Защо на Вашингтон му треперят ръцете?

„ Майката на всички стопански рецесии се задава и политиците не могат да създадат доста по въпроса “

Отговорът на въпроса, който се съдържа в заглавието на тази публикация, е много елементарен, в случай че вземем поради няколко значими условия. Първото е какво чака американската частна разследваща компания Stratfor в международната стопанска система към края на декември. Да стартираме с това.

Ако „ командирите ” на Европейския съюз (като Жозеп Борел и Урсула фон дер Лайен), които губят връзка с действителността, ще отварят „ Новия свят ” „ като пионери и конквистадори ”, то разследващите анализатори от американския град Остин, Тексас, са доста по-малко оптимистични. Съгласно техните прогнози, в края на годината „ енергийната рецесия в Европа ще се задълбочи, а високите цени на природния газ и електрическата енергия ще причинят обилни финансови разтърсвания за семействата и бизнеса до края на зимата.

Усилията на европейските държавни управления, в това число за ограничение на цената на електрическата енергия, генерирана от възобновими източници, интервенция в пазара на електрическа енергия и дотациите ще облекчат отчасти, само че не изцяло рецесията... Ако Европейският съюз наложи таван на цените на съветския природен газ, което е малко евентуално, подобен таван единствено отчасти ще понижи цените на газа, защото няма да покрие вноса на скъпия LNG.

Съществува риск Русия да понижи производството, което може да докара до рязкопокачване на цените на петрола и да изостри енергийната рецесия в Европа и света. “ И по този начин нататък за всички " портретни елементи " на рецесията, проведена от Запада заради непреклонната му ненавист към Русия.

Това, което има значение за нас, е, че високите цени на силата и инфлацията ще принудят Фед и множеството други западни централни банки да затегнат паричната политика, като покачат лихвите по заеми, с цел да понижат инфлацията, като в същото време забавят икономическия напредък и евентуално ще доведат до криза в западните страни.

Ясно е, че рецесията ще стане още по-вероятна, в случай че Русия поддържа доставките на газ за Северна Европа покрай нула, защото това ще принуди множеството европейски държавни управления да понижат потреблението на сила, което ще се отрази отрицателно на икономическата интензивност. Икономическият напредък през четвъртото тримесечие в Съединените щати, Англия и еврозоната ще остане невисок, евентуално даже негативен в няколко страни, само че това надали ще възпре централните банки да покачат лихвените проценти, споделиха анализаторите от Stratfor.

Да прибавим и това, за което мълчат: подхранвайки украинските националисти и посредством тях провокирайки военни дейности на територията на някогашната Украинска ССР, Съединени американски щати извадиха от процеса на определяне на нов международен ред не толкоз Москва, колкото Брюксел, своя “младши ” сътрудник и играч. И няма особена горест, че Европейски Съюз „ излетява от седлото “.

Ръцете на Вашингтон треперят не от боязън за остаряла Европа, а от обстоятелството, че пропусна следващия удар на Си Дзинпин, който прегази нефтогазовия барел в Близкия изток. По време на публично посещаване в Рияд китайският водач разгласи, че занапред нататък страната му ще употребява юана за търговия с нефт през Шанхайската петролна и национална борса за газ и предложения монархиите от Персийския залив да се причислят към тази скица.

Припомняме, че към този момент пет години Китай е най-големият вносител на недопечен нефт на планетата, като половината от вноса му в Китай идва от Арабския полуостров и повече от една четвърт от Саудитска Арабия.

Не си мислете, че тексасците просто са се увлекли в жанра „ хорър “, с цел да гъделичкат нервите на читателите. Професорът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини, един от най-уважаваните международни специалисти по световни финанси, който предсказа световната финансова рецесия от 2008 година, има вяра, че международната стопанска система се насочва към невиждана композиция от стопански, финансови и дългови рецесии, водени от растящи дефицити, заеми и ливъридж. Това значи, че „ майката на всички стопански рецесии се задава и политиците не могат да създадат доста по въпроса “.

Рубини предлага взор към числата, които той счита за зашеметяващи: В международен мащаб общият дял на дълга на частния и обществения бранш в Брутният вътрешен продукт се е повишил от 200% през 1999 година до 350% за предходната /2021/ година. Сега тази цифра е 420% в развитите стопански системи и 330% в Китай. В Съединените щати той (420%) е по-висок, в сравнение с по време на Голямата меланхолия и след Втората международна война.

Разбира се, дългът може също по този начин да подтиква икономическата интензивност, в случай че кредитополучателите влагат в съоръжение, къщи и социална инфраструктура, които генерират възвръщаемост, надвишаваща цената на заема. Въпреки това множеството заеми просто се употребяват за непрекъснато финансиране на потребителски разноски, надвишаващи приходите, което е класическа рецепта за банкрут.

Следователно тази „ майка “ на рецесиите ще се случи освен в Европа. Високото европейско търсене на полутечен природен газ ще увеличи цените на газа за страните вносителки в Африка, Америка и Азия. Това ще подкопае икономическия напредък в Индия, Южна Корея и Япония и ще предизвика обществени безредици и политическа неустойчивост в страни с ниски приходи като Пакистан, Бангладеш и Гана. Високите цени на LNG в Китай ще принудят Пекин да усили потреблението на въглища през зимата, което ще разкрие крехкостта на китайската система за превозване на този тип гориво.

В Южна Азия и Африка ще бъде прекомерно скъпо да се внасят полутечен природен газ и нефт на международните цени, в случай че те се покачат - а те ще се покачат. Това ще отвори вратата за финансови рецесии заради увеличените бюджетни разноски и външни заеми за финансиране на вноса на сила и възходящите обществени безредици. Същото важи и за Северна и Южна Америка, където високите цени на петрола ще усилят натиска върху държавните управления да поддържат ниски цени на горивата и да усилят обществените разноски.

„ Майката на всички рецесии “, която се върти над международната стопанска система, не е благопожелание към Запада от Русия, която се бори против западните наказания: мащабът на казуса се акцентира на първо място от най-авторитетните западни стопански изявления и имена. При всичко това има един решаващо значим подробност в оформлението на бъдещето във „ вашингтонски жанр “ – вярата, че Русия ще загуби способността си да активизира запаси за довеждане докрай на специфичната интервенция в Украйна.

Хипотетичният неуспех на военните старания и договарянията на Москва с Киев ще значи успех на западната политика, който ще бъде последван по-специално от „ здравите обятия “ на НАТО по границите и в това време последователно унищожаване на глобите - не всички, само че тези, които ще отворят неизползвания потенциал на тръбопровода в Европа...

Обърнете внимание по какъв начин Съединени американски щати се въртят на ръба на глобите. От една страна, те наподобява заемат твърда позиция по отношение на Москва и предизвикват европейските си съдружници да създадат същото, като дават цялостна военна поддръжка на режима на Зеленски. Но в това време „ Съединени американски щати няма да усилят вторичните наказания върху износа на съветски нефт заради опасения, че това може да докара до внезапно повишаване на цените на петрола “, акцентира Stratfor.

И, в допълнение внимание: „ Докато европейските водачи ще бъдат изправени пред по-голям напън да се ангажират с Русия за намаляване на енергийната рецесия на континента, основният миг за взимане на решение няма да пристигна преди януари 2023 година, когато глобите на Европейски Съюз против Русия ще бъдат разширени. “

Тоест, след един месец продължаваща санкционна война против Русия, обстановката ще стане пагубна и ще изисква неотложно помиряване с Москва, в противоположен случай „ майката на всички рецесии “ ще почука на всички порти.

Заплахата, която Белият дом не желае да види, е, че доста кредитополучатели - семейства, корпорации, банки, банки в сянка, държавни управления и даже цели страни - са се трансформирали в неплатежоспособни " зомбита ", както ги назовава професор Нуриел Рубини.

Те бяха подкрепени от ниските лихвени проценти, с цел да се оправят с разноските за обслужване на дълга с политики на нулев или негативен лихвен %, количествени облекчения и директни избавителни ограничения. Западните наказания против Русия сложиха завършек на „ тази финансова зора на мъртвите “, защото в този момент централните банки са принудени да покачат лихвените проценти, с цел да спрат инфлацията.

Началото на януари ще накара даже Вашингтон да разбере, че е изправен пред най-лошата допустима стагфлация, съчетана с най-лошите аспекти на международната финансова рецесия, която в действителност Рубини назова „ майката на всички рецесии “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР