Майката на Марфа – Александра Гусен, е фотографка и блогърка.

...
Майката на Марфа – Александра Гусен, е фотографка и блогърка.
Коментари Харесай

На каква възраст детето трябва да се облича само

Майката на Марфа – Александра Гусен, е фотографка и блогърка. Тя споделя своя опит с  letidor.ru,  който ни се стори назидателен.
Ето описа ѝ:
" Мисля, че не е вярно да се приказва, че детето би трябвало и е длъжно да прави това и това. Особено, когато става дума за неща, свързани с физическото и умственото му развиване. И двете са тясно свързани. Едното не се случва без другото.

В нашето семейство в никакъв случай не сме поставяли пред детето задача на избрана възраст да реализира едно или друго. Никога не сме сравнявали триумфите на нашата щерка с тези на други хлапета, не сме мерили достиженията и уменията с други родители, не сме я оценявали по общоприетите таблици за развиване на децата в съответната възраст.

Затова и в никакъв случай не сме изпитвали отчаяние, а само наслада от най-малкия триумф, и с всички сили сме насърчавали проявената автономия.
От раждането си нашата щерка ни даде да разберем, че е изцяло независима и, че ще се учи само от личните си неточности.

От най-ранна възраст тя изрично отхвърляше повече от половин час да бъде в едно помещение и в едно състояние.

Когато стана на към едно година, взе лъжица в ръка и ни даде да разберем, че ще се храни сама. Без да обръща внимание, че времето за хранене се усили неколкократно, по облеклата ѝ цъфнаха несполучливи репродукции на Моне, а кухнята приличаше или на хлебозавод, или на месарница.

Ние обаче мощно се зарадвахме на тези прояви на автономия и не се намесихме, с цел да създадем процеса „ по-бърз “, нито „ по-чист “. Което, естествено, провокира неразбиране у бабите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР