Майкъл Оуен е играчът, създал едни от най-запомнящите се моменти

...
Майкъл Оуен е играчът, създал едни от най-запомнящите се моменти
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Майкъл Оуен

Майкъл Оуен е играчът, основал едни от най-запомнящите се моменти в британския футбол.

Наричат го “детето знамение ”, само че той по този начин и не съумява да се трансформира в “Чудото ” на Англия. Тежки травми и слаби прехвърляния му лишават славата, която заслужава.

Притежава извънреден гений, нюх, скорост и превъзходна техника на игра с топката. Въпреки това, почитателите на футбола го свързват повече с измяната, което нанесе на Ливърпул, преминавайки в редиците на Манчестър Юнайтед.

Още любопитни обстоятелства от живота му можете да намерите в идващите редове.

1. Бащата

A post shared by Michael Owen (@themichaelowen)

Бащата – Лесли Теренс Оуен, е професионален футболист в продължение на 15 години. Отбелязал е 70 гола в 299 мача за Евертън, Брадфорд, Честър Сити, Кеймбридж, Рочдейл и Порт Вейл. Освен това е безжалостен почитател на Евертън. Контузии, несъвместими с играта, обаче поставят завършек на кариерата му.

2. Раждането

A post shared by Michael Owen (@themichaelowen)

Майкъл Джеймс Оуен е роден на 14 декември 1979 година в Честър, Англия. Рожденият му ден съответствува с деня, в който Кевин Кигън печели втората си “Златна топка ”, а тя се оказва и последна за британски футболист до този миг. Той е петото дете за Тери и Джанет Оуен. Има още двама братя и две сестри. Честър се намира на половин час път от Ливърпул, само че семейство Оуен бяга от задимения град и заживява в дребното уелско градче Хардън.

3. Началото

A post shared by Michael Owen (@themichaelowen)

Именно Тери е първият, който подарява на сина си топка и бутонки и го записва в Молд Аликзандър – първия му учебен клуб. Тогава Майкъл е на 7 години. Но единствено след две тренировки е записан в тима под 10-годишна възраст, където всички хлапета са с една глава по-високи от него. Той е толкоз добър, че стартират да го назовават “тайното оръжие на тима ”.

4. Пробивът

A post shared by Michael Owen (@themichaelowen)

По-късно, в лицея “Хоуърдън Хай Скуул ”, Майкъл пробва доста спортове. И във всички е ослепителен. Успява в ръгбито, става капитан на тима по крикет. След първия цикъл от учебната стратегия опитва да влезе в влиятелната академия в Лилесхол, която приема годишно 16-те най-хубави възпитаници в страната с гений във футбола. Майкъл Оуен е от определените всред няколко стотици претенденти.

На 14 години става британски национал с тима под 15 години и вкарва гол още в дебюта си. Едва навършил 18 години, става най-младият британски национал през ХХ век.

5. Златната топка

A post shared by Michael Owen (@themichaelowen)

В края на 2001 година става първият състезател на Ливърпул, спечелил “Златната топка ” на Европа. Получава 176 точки, като изпреварва с 36 точки нападателя на Реал Мадрид Раул. Така Оуен става едвам четвъртият англичанин, получавал влиятелната премия. До този миг в никакъв случай премията за футболист на Европа не е връчвана на толкоз млад футболист.

6. Контузиите

Небивалият триумф обаче носи на Майкъл Оуен и доста контузии. През април 1999 година получава травма в дясното бедро и 5 месеца отсъства от терена. Посреща Европейското състезание през 2000 година с травма на ахилесовото сухожилие. Майкъл не се отхвърли, а прави всичко, което би трябвало, с цел да се завърне в игра. Променя метода си на бягане, вървене и ускорява физиката и гъвкавостта си. Но си остава с разтърсено здраве, което се удостоверява при наново разпъване на мускулите в лявото бедро, в края на септември 2001 година, което го отстранява от терена за 5 седмици.

В края на 2005 година претърпява травма и две интервенции на крайници. Това го изкарва от играта за близо една година. През септември 2007 година претърпява интервенция на херния и още веднъж отсъства за един месец.

7. Привързаността

A post shared by Michael Owen (@themichaelowen)

В персонален проект Майкъл Оуен е доста завързан към фамилията си. Това е и повода да ги подари с цяла улица в първокласен квартал в Северен Уелс. Той купува за 750 000 лири улица с петте къщи, които се намират на нея, и ги подарява на майка си, татко си, двете си сестри и двамата си братя.

8. Любовта

A post shared by Michael Owen (@themichaelowen)

Футболистът е женен за първата си обич – Луиз Бонсел. Двамата се срещат в детските си години, само че стартират по-сериозни връзки в гимназията. На 1 май 2003 година двамата стават родители за първи път с раждането на дребната Джема Роуз. На 24 юни 2005 година Майкъл и Луиз подписват брак на скромна гала в Уелс. Те подвигат шумно празненство в своя дом ден след формалната гала. През 2006 година се ражда синът им – Джеймс Майкъл. Година по-късно се ражда втората им щерка – Емили Мей, а през 2010 година се появява и третото им момиченце – Джесика.

9. Медийните изяви

Майкъл Оуен се появява в поредност от реклами и корици на голям брой списания. Снимал се е в реклама на прахуляк за пране Persil. Дълго време е лице на швейцарската марка часовници Tissot. Oт 1998 година има договорка с автомобилния производител Jaguar. Освен това взе участие в детската телевизионна драма “Hero to Zero ”.

10. Конете

A post shared by Michael Owen (@themichaelowen)

Оуен от дребен обича конете и конните спортове и мечтае за триумфи в тази сфера. Нa 37 години, откакто се отхвърля от футбола, той става жокей. Първият му старт е за благотворително съревнование в Аскът, Англия, на което приключва втори. За да се състезава, смъква шест кг от тежестта си. Бившият футболист има няколко конюшни в Чешър и се утвърждава като сполучлив собственик на коне.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР