Майкъл Кофман, директор на руската програма на Центъра за военноморски

...
Майкъл Кофман, директор на руската програма на Центъра за военноморски
Коментари Харесай

US експерт: Тежки сражения се водят за Херсон

Майкъл Кофман, шеф на съветската стратегия на Центъра за военноморски разбори на Съединени американски щати, който наскоро посети Украйна, оцени вероятностите на войната в Twitter: " Общото усещане е, че Украйна печели и моралът остава висок , само че както при всяка военна интервенция, има проблеми в непосредствен проект, които е мъчно да се видят отдалеко, разяснява съветската работа на Би Би Си.

Украинските военни, с които Кофман беседва (той е един от главните западни военни анализатори, които пишат за тази война), са изпълнени с убеденост, че до края на годината ще съумеят да изтласкат съветската войска от Херсон.

В същото време самият специалист се съмнява, че съветската войска ще напусне Херсон без никаква опозиция. Той счита, че съветските военни може да употребяват новомобилизирани войски за отбрана на града и да изтеглят оттова най-боеспособните елементи, с цел да ги запазят.
 Русия се приготвя да изтегли артилерията си от Херсон
Русия се приготвя да изтегли артилерията си от Херсон

Ситуацията на фронта

" Там се водят тежки сражения ", написа Кофман за обстановката в Херсон. - Въпреки лимитираните доставки, не наподобява съветските войски да са изчерпали боеприпасите си. "

Според Кофман завладяването на Херсон ще приближи украинските артилеристи до връзките, водещи към Крим, само че също по този начин ще понижи фронтовата линия, която съветската войска би трябвало да поддържа. Освен това тя ще усили концентрацията на съветските войски и ще сътвори естествена бариера за врага под формата на водна преграда.

Въпреки това Кофман счита, че е малко евентуално войната да стихне през зимата, даже в случай че някои настъпателни интервенции са възпрепятствани от метеорологичните условия. А украинската страна евентуално ще успее да се възползва от преимуществото си .
 Началникът на украинското разузнаване: Херсон може да бъде освободен преди края на ноември
Началникът на украинското разузнаване: Херсон може да бъде освободен преди края на ноември

Крим ще бъде освободен с военни средства следващата година, уверен той

Според него Русия ще продължи да обстрелва Украйна, което ще докара до нови спирания на електрозахранването и нужда от икономисване на електрическа енергия. И въпреки че украинците се оправят и решимостта им единствено нараства, с течение на времето броят на ударите може да има негативно влияние върху обстановката в Украйна.

Досега Кофман не е бил податлив да приема съществено опасността от ново навлизане от Беларус. Той обаче признава, че в случай че концентрацията на съветски войски там продължи и те получат тежко съоръжение, обстановката може да се промени.

Той също по този начин счита, че след 3-4 месеца на фронта ще стартира да се усеща същинският резултат от съветската готовност, което може да удължи войната и да затрудни настъпващите украински войски, само че Киев сигурно регистрира и този фактор.
 Голям е политическият <a href=залог за Путин в борбата за Херсон " >
Голям е политическият залог за Путин в борбата за Херсон

Освобождението на Херсон от Украйна би могло да накара Путин да употребява " мръсна бомба "

Военният анализатор показва също, че Русия евентуално ще прибегне до отбранителна тактика през зимата с вярата, че през това време армията ще успее да се възвърне от мобилизацията, да задейства оборудването от складовете и да получи нови муниции, в това число от Северна Корея.

Що се отнася до Украйна, нейната задача, съгласно Кофман, ще бъде да попречи на съветската войска да се прегрупира и да се приготви за лятната акция. По този метод тя би трябвало да построи лични сили и най-сетне да се снабди с всички системи за противовъздушна защита , с цел да отбрани основна инфраструктура от съветски удари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР