Майкъл Бъри, известен с „Big Short“, току-що заложи 1,6 милиарда долара на срив на фондовия пазар

...
Майкъл Бъри, инвеститорът Big Short“, който стана известен с правилното
Коментари Харесай

Майкъл Бъри, инвеститорът „Big Short“, който стана известен с правилното прогнозиране на епичния срив на жилищния пазар през 2008 г., е заложил повече от 1,6 милиарда долара за срив на Уолстрийт.

Бъри прави своите мечи залози срещу S&P 500 и Nasdaq 100, според документи на Комисията за борсова сигурност, публикувани в понеделник. Фондът на Бъри, Scion Asset Management, закупи 866 милиона долара пут опции (това е правото да се продаде актив на определена цена) срещу фонд, който проследява S&P 500 и 739 милиона долара пут опции срещу фонд, който проследява Nasdaq 100.

Бъри използва повече от 90% от портфолиото си, за да заложи на спад на пазара, според документите.

Но Бъри изглежда се е колебаел между бичи и мечи при избора си на акции тази година. През януари той туитна загадъчно съобщение до своите 1,4 милиона последователи. „Продавам“, написа той. Но в края на март той се отказа. „Сгреших, като казах продавам.“ той написа.

S&P 500 и Nasdaq 100 отбелязаха големи печалби досега тази година. Те са нараснали съответно с близо 16% и 38%.

В средата на 2000-те години Бъри беше известен с това, че направи залог срещу жилищния пазар и спечели щедро от кризата с високорисковите заеми и колапса на множество големи финансови институции през 2008 г. Събитието беше описано от Майкъл Луис в неговия бестселър „The Big Short“ : Inside the Doomsday Machine” и по-късно адаптиран във филм, където Бъри се играе от Крисчън Бейл.

Измъкване от регионалните банки и Китай

Фондът на Бъри също се измъква от дяловете си в редица регионални банки - той продаде своите 150 000 акции на First Republic Bank (FRC), както и дялове в Huntington Bank PacWest (PACW) и Западния алианс (WAL). Не е ясно дали тези продажби са извършени преди или след като JPMorgan Chase пое First Republic Bank (FRC) през май.

Бъри също обърна курса си по отношение на китайските акции – продаде акциите си на JD.com (JD) и Alibaba (BABA) през второто тримесечие на годината.

Малко дълго

Има някои имена, на които Бъри и екипът му в Scion залагат.

Около 6% от портфолиото от акции на компанията са дълги и през второто тримесечие на годината той увеличи експозицията си към индустрията за пътувания и здравеопазване – закупуване на акции на Expedia Group (EXPE), MGM Resorts (MGM), CVS (CVS) и Cigna (CI).

Бъри също закупи акции на стойност 4,7 милиона долара от компанията майка на CNN Warner Bros. Discovery (WBD) и 3,3 милиона долара в онлайн търговец на дребно втора употреба, The RealReal (TRR).

Но във финансовите кръгове мечите прогнози на Майкъл Бъри често привличат повече внимание от неговите оптимистични залози.

Въпреки че едно голямо изплащане не гарантира бъдеща възвръщаемост, Бъри има силен инвестиционен рекорд. Търговците, следвайки инвестициите, оповестени от Scion’s през последните 3 години (между май 2020 г. и май 2023 г.), биха направили годишна възвръщаемост от 56% според анализ на Sure Dividend. През същия период S&P 500 имаше годишна възвръщаемост от около 12%.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР