Майка на две деца и активен спортист, завоювал медали на

...
Майка на две деца и активен спортист, завоювал медали на
Коментари Харесай

Майка на две деца и медалистка: Пловдивчанката Марина Ганева - трета на световното по вдигане на тежести

Майка на две деца и деен състезател, завоювал медали на огромни шампионати.  Само преди две години пловдивчанката Марина Ганева ражда второто си дете, а към този момент е трета в света по повдигане на тежести за Masters спортисти 35+.  
Прочетете още
Световното състезание се организира от 18-ти до 26-ти август в Полша град Величка, като Ганева е била единствената представителка от страната ни за дами. Още през май месец тя е станала и бронзова медалистка на Европейското в Ирландия. Това са шампионати, които се организират за Masters , което е наименованието за ветерани- над 35 години.

Марина Ганева описа пред  TrafficNews  как съумява да бъде деен състезател, майка и брачна половинка. По думите й, тя и фамилията й са покрила съвсем напълно Световното и Европейското състезание. Съпругът на Марина- Васил Ганев е бил неразделно до нея по време на подготовката и самото съревнование. За страдание нейната история припомня на тази на вице международната шампионка по шах Нюргюл Салимова, която отпътува сама на надпреварата в Баку, само че все пак показа страната ни извънредно почтено. 

„ Няма федерация, която да дава отговор за ветераните и надлежно екипировка, билети, престой и всички други разноски са заплатени от мен. Със съпругa ми сме страховит екип и се справихме на равнище. От това съревнование завоювах орден за България и взех реванш против вицеевропейската шампионка – унгарката Katalin Kasza ” добави още Марина Ганева.



-Разкажете малко повече за Световното състезание в Полша?

-Състезателките бяха 15 дами в категория до 59кг. Смея да настоявам, че това е една от най-многобройните категории, което единствено по себе си предопределя жестока конкуренция. Първенството представлява олимпийско повдигане на тежести за ветерани  (Masters). За явяването ми там имаше норматив, който трябваше да покрия.

Едно съревнование по повдигане на тежести протича с три опита на изхвърляне и три опита на изтласкване . Сборът от двете дефинира спечелилия. Златният орден отиде при много титулувана състезателка, която сложи и международен връх. Втора стана европейската шампионка в тази категория. Щастлива съм, че бях един до друг на стълбичката с тези класни състезатели и победих доста други такива от страни с развита тежка атлетика.

-Това първи съществени трофеи във Вашата кариера ли са?

-Това са първите ми огромни трофеи във повдигането на тежести. За първа година упражнявам толкоз целеустремено този спорт.  Назад във времето съм практикувала и други спортове, от които имам оценки - CrossFit. Там също бях сполучлива. С лед като родих второто си дете взех решение да упражнявам единствено повдигане на тежести.

На Европейското състезание също станах трета, като там се състезавах в по-тежка категория до 64кг, само че в следствие взех решение, че в по-леката ще се представям по-добре. Тази година участвах и на Държавното персонално отборно състезание в Хасково. Там станах втора, а златото взе дългогодишната ни шампионка Галя Шатова. Тя е много умел и титулуван играч.

- Как се справяте с всичко - спорт, семейство, работа, надпревари? Помагат ли Ви?

- Нужна е доста добра организация на времето, дисциплинираност и отдаденост! Работя във компания за търговия с неръждаема стомана, а след работния си ден бързам за подготовка. Обикновено оставам до късно в залата. Съпругът и родителите ми поемат грижите за децата. Благодарение на отдадеността на всички близки съумявам да подкрепям това равнище. Без тази помощ това би било невероятно.

- Трудно ли се поддържа положителната форма, която сте постигнали сега?

- Тренировките с тежести са много изтощителни. Тренирам по 4 пъти седмично. Тялото след една избрана възраст има потребност от повече отмора. Много труд поставих за формата, която сътворих.



-Как виждате развиването на този спорт в България?

- Имаме и други " Мастъри " в България, които са на високо равнище, само че казусът при нас е, че всички разноски ги покриваме сами. Така състезателите една година вземат участие, друга са принудени да пропуснат, тъй като сумите за подготовка и присъединяване не са дребни.

На Европейското състезание България пожъна страховит резултат, като 4-ма състезатели спечелихме 4 медала - 2 златни, един сребърен и един бронзов. Смятам, че тези спортисти заслужават вниманието и поддръжката на страната. Дълголетието в спорта и пристрастеността за победа е най-хубавият персонален образец, който ние като родители можем да завещаем на децата си и поколенията след нас.

Господин Енчо Енчев е индивидът, който години наред се бори с компликациите за основаване на федерация, с цел да може ние ветераните да бъдем оценени и почетени подобващо.

В България няма федерация за втерани, нито сме причислени към съществуващата БФВТ. Работим скоро това да се промени.

-Какво Ви следва в този момент, откакто се завърнахте от Полша?

-Сега ми следва къса отмора, след което подготовка за мощния шампионат " Милен Добрев " , който обичайно се организира в Пловдив всяка година. Моята зала е и хазаин на надпреварата.

Съпругът й, Васил Ганев, разказва бронзовата ни медалистка, като борбена и целеустремена жена. – „ Постигнатите от нея резулати са правопропорционални на положения труд и дисциплинираност. За нас този орден е победа, а развятият трикольор е най-висока привилегия и чест. Бъдете почтени! “    

 



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР