Майка на дете с аутизъм се оплака от дискриминация в

...
Майка на дете с аутизъм се оплака от дискриминация в
Коментари Харесай

Майка на дете с аутизъм се оплака от дискриминация в училище

Майка на дете с аутизъм се оплака от дискриминация в учебно заведение. По думите ѝ управлението на столично учебно заведение дискретно я посъветвало да отпише към този момент признатото си дете. От там отхвърлят. Борис е на 8 и тази година ще бъде първокласник.

„ Моята фантазия за Борис е да приключи учебно заведение, да откри реализация, а в персонален проект хората да схващат неговите странности”, изясни майката Надежда Данабашева.

Когато обаче Надежда отива да запише детето си, класирано в 32-ро учебно заведение, заместник-директорът и психологът я викат на диалог.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Разговорът стартира с думите: „ Защо сте в нашето училище”? Ще му бъде мъчно, няма да има централизация и няма да му бъде добре в 32-ро учебно заведение. Те бяха подготвени да го отпратят просто поради самата диагноза”, означи Надежда.

Един от причините, които учебното заведение акцентира, са стълбищата до четвъртия етаж, където ще учат първокласниците. Борис ще би трябвало да ги изкачва с компаньон.

Другият претекст е, че учебното заведение е шумно. „ Паралелките са много, има мощен звук. Около 2000 деца учат тук. Това изразихме като плюсове и минуси”, уточни Десислава Сотирова, психолог в 32-ро СУ „ Св. Климент Охридски”.

„ За мен пробваха да ми окажат напън аз да се откажа сама”, безапелационна е Надежда.

Ръководството отхвърля. „ Това е избор на родителя, не наш. Мисля, че по никакъв метод не съм ѝ помогнала да направи избора. След като детето е записано в нашето учебно заведение, да се излее цялата тази мръсотия върху имиджа на 32-ро учебно заведение, просто нямам думи”, сподели Детелина Бояджиева, зам.-директор на учебното заведение.

Регионалното ръководство по обучение стартира инспекция. „ Те са провели един диалог, в който са обяснили какви са обективните дадености на учебната среда”, съобщи Ваня Кастрева, шеф на РУО–София.

А Надя търси друго учебно заведение за своето дете, където Борис ще бъде признат подобен, какъвто е. „ 32-ро остава зачеркнато за нас, тъй като не желая да натрапя детето си някъде”, акцентира майката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР