Майк Помпейо Скоро след като номинираният за държавен секретар Майк

...
Майк Помпейо Скоро след като номинираният за държавен секретар Майк
Коментари Харесай

За и против Помпейо като държавен секретар


Майк Помпейо

Скоро откакто номинираният за държавен секретар Майк Помпейо завърши слушанията си (в Конгреса на САЩ), още през първия си работен ден той ще се сблъска с ракетния проблем. По единият въпрос президентът Доналд Тръмп и Помпейо към този момент са дали да се разбере, че желаят отдръпване от подписаното при Обама нуклеарно съглашение с Иран. По другия наподобява и двамата имат желание да сключат сходно съглашение със Северна Корея. Именно препоръките на Помпейо към Тръмп ще оказват помощ да се образува нуклеарният пейзаж на американската външна политика.

Изборът на Тръмп за заместител на уволнения Рекс Тилърсън слага един ревнив съперник на нуклеарното съглашение с Иран за първи посланик при президент, който през януари насочи ултиматум да бъдат поправени " ужасните дефекти " на договорката. Ако Западна Европа (заедно с Китай и Русия) не склонят да окажат напън върху Иран за такива промени, Тръмп няма да удължи облекчаването на американските наказания, когато на 12 май изтече срокът на настоящето решение. Подобен ход може да " потопи " съглашението от 2015 година и да върне Иран в цикъла на нуклеарните разработки.

Досега Тръмп изтъкваше нуклеарното съглашение с Иран като едно от основните си политически разлики с някогашния държавен секретар Тилърсън. Изходната позиция на Помпейо по съглашението е недвусмислена: " Надявам се да бъде отхвърлено това пагубно съглашение с най-голямата в света страна, подкрепяща тероризма ", писа той в Туитър още по времето на слушанията за одобряването му за началник на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Понякога обаче, както твърди остарялата максима, това на каква позиция стоиш, зависи от това къде седиш. Помпейо като държавен секретар ще открие, че някои сфери са по-сложи, в сравнение с му се е коствало като шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ. Той ще завари един Държавен департамент, който счита съглашението с Иран за един от основните си наследени триумфи. Персоналът му ще бъде срещу неговите хардлайнерски възгледи.

Нерешен остава въпросът за ориста на основния политически консултант на Тилърсън - Брайън Хук. По време на уволнението на Тилърсън във вторник Хук летеше към Виена за среща с европейските съдружници с вярата да бъдат разисквани нови ограничения за помиряване с Тръмп. Единствен Хук от вътрешния кръг на Тилърсън не е оповестил своята оставка и наподобява, че има желание да остане. Ако Помпейо го резервира, може да се чака, че Хук ще предлага разнообразни възгледи.

Държавният департамент е цялостен с вакантни длъжности и това дава на Помпейо късмет да упражнява надзор над ведомството, запълвайки ги със свои съидейници. Но оптимизмът, който някои внимателно показват, че Помпейо ще се сработи с институцията, която Тилърсън държеше на отдалеченост, евентуално е непростим. В Централно разузнавателно управление на САЩ той даде да се разбере, че е човек на Тръмп и това евентуално ще се отрази на неговите назначения. Връзките му с консервативни организации допускат, че той разполага с " контейнер ", от който може да черпи съидейници, а околните му връзки с Тръмп значат, че неговите избраници няма да срещат съпротивата, на която постоянно се натъкваше неговият предходник.

Разликата в манталитетите вещае съвсем сигурен конфликт на Помпейо с кариерните дипломати. Няма нещо, което аналитиците в Държавния департамент да ненавиждат повече от това, да им се показва една доктрина с аргумента: " Ама там, в Централно разузнавателно управление на САЩ, споделят... " А Помпейо ще влезе в постройката с този " чип ", подложен на рамото му. В личностен проект за Помпейо споделят, че е раздразним и твърдо държи на мнението си. В Държавния департамент не е признато да се покачва глас и костюмите не са само нещо, което се избира в нюансите на сивото.

Погледнато от позитивната страна, околните връзки на Помпейо с Тръмп може да се окажат преимущество. При изпадналия в недружелюбност Тилърсън доста американски дипломати показваха на глас подозрения дали техните възгледи в миналото доближават до полемиките за определянето на политики в Белия дом. Същата бе картината и в чужбина, където Тръмп, най-често през Туитър, непрекъснато неглижираше Тилърсън и безспорно караше задграничните си контрагенти да се чудят дали въобще си коства да си губят времето с него. Ако, каквито са слуховете, и други високопоставени хора от Белия дом, като МакМастър и Кели, си тръгнат, статутът на Помпейо и полезността му за Тръмп единствено ще нарастват.

Като държавен секретар Помпейо също по този начин ще осъзнае мощната роля, която Иран има в този момент в Ирак. Ако в Централно разузнавателно управление на САЩ Иран просто се счита за " неприятното момче ", в Държавния департамент той се преглежда по-скоро като чудноват съучастник, псевдопартньор. Успешният погром на " Ислямска страна " в Ирак е малко споменаван външнополитически триумф за Тръмп и то дължащ се в забележителна степен на съдействие с Иран. Контролът на Техеран посредством военна помощ над шиитските милиции и неговото въздействие над значими (иракски) политици, значи, че той държи ключа към стабилността в Ирак. С приближаването на изборите на 12 май в Ирак, които ще дефинират идващия министър председател на страната, Техеран разполага с някои лични козове за разиграване, в това число закани против уязвимите американски сили и дипломати, основани в Ирак, и то тъкмо по времето, когато Вашингтон може да върне глобите.

Ако новите сътрудници на Помпейо в Западна Европа, Китай и Русия съумеят посредством него да показват пред Тръмп причините си, те могат да убедят президента да продължи облекчаването на глобите против Иран, с цел да се завоюва време за договаряне на " мек излаз ", който да отсрочи налагането на вторични американски наказания, с цел да могат интернационалните компании да търгуват с Иран без опасността да изгубят американския пазар.

Последните мнения на Помпейо за Северна Корея акцентират обстоятелството, че той в този момент работи в синхрон с Тръмп. " Ние стигнахме до единодушие - повече от всяка предходна (американска) администрация - да прекратим техните опити с нуклеарно оръжие и тяхната ракетна стратегия - нещата, които биха им дали опция да прекрачат прага ", сподели Помпейо пред телевизия Си Би Ес преди отстраняването на Тилърсън.

Преместването на Помпейо в Държавния департамент наподобява идва тъкмо в този момент, с цел да може той да управлява подготовката за срещата на върха. Според едно известие повода Тръмп да поставя Помпейо отпред на Държавния департамент в този момент е, че той " желае да разполага със мощен екип за Северна Корея ".

Много евентуално е Тръмп да желае съглашение със Северна Корея, което, по подигравка на ориста, да е сходно с това, което Обама реализира с Иран - по-малко наказания в подмяна на прогрес към денуклеаризация. Изпълненото с механически детайлности съглашение с Техеран, с поетапно унищожаване на глобите, с инспекционни протоколи, и с многостранния си темперамент, може даже да послужи тихомълком като инструкция за това, което ще се приложи и по отношение на Северна Корея.

Помпейо е в добра позиция да помогне за задачата. Един от първите му актове отпред на Централно разузнавателно управление на САЩ бе да засилва събирането на разследващи данни за Северна Корея като база за санкционната акция на администрацията. Помпейо ще бъде подготвен да предложи кои наказания могат да бъдат приспособени предвид на резултата, който Тръмп търси. За разлика от други в Държавния департамент, от които Тръмп евентуално би се страхувал, че се пробват да го накарат да наподобява слаб, на Помпейо той има доверие.

Помпейо отговаряше и за тайната киберкампания против Севера, за която неколкократно бе намеквано и която може по стратегически съображения, съгласно събитията, да бъде засилвана или отслабвана.

Помпейо като държавен секретар заема основна политическа позиция. Той е правилен почитател на възгледа на Тръмп за света и одобрена и авторитетна фигура във Вашингтон. Но дали може да помогне за попречване на нуклеарна рецесия, ще зависи от това дали може да стане свързващото звено сред визията на Тръмп и останалия свят, или ще се окаже (поредният) лицемер, който единствено ще задълбочи хаоса в Белия дом.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР