Майк Помпейо и Йенс Столтенберг по време на днешната среща

...
Майк Помпейо и Йенс Столтенберг по време на днешната среща
Коментари Харесай

НАТО закри официално досегашната си централа в Брюксел


Майк Помпейо и Йенс Столтенберг по време на днешната среща в Брюксел

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг закри публично досегашната централа на алианса в Брюксел. В петък в досегашния комплекс, употребен в продължение на половин век, се състоя последното съвещание - на външните министри от военно-политическия съюз.

От идващия месец съвещанията ще бъдат свиквани в новоизградената централа в непосредствена непосредственост, открита преди година. Първото съвещание ще бъде на министрите на защитата от НАТО, а за юли е планувана среща на държавните и държавните ръководители на страните от пакта.

Пренасяме в новата постройка мотото да обсъждаме и взимаме решенията си със свободен и самостоятелен дух, съобщи Столтенберг, представен от Българска телеграфна агенция. Ако стените на досегашната заседателна зала можеха да приказват, биха разказали доста истории. В тази зала за пръв и единствен път до момента бе задействан член 5 от Вашингтонския контракт след ударите на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати. Ще влезем в новата си централа, израз на измененията на времето. Остават непроменени полезностите и решимостта ни да пазим мира и сигурността, добави генералният секретар.

Новият държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо разиска през днешния ден Русия и разноските за защита с сътрудниците си от НАТО, по-малко от ден откакто беше утвърденот американския Сенат за топ дипломата на Доналд Тръмп.

Помпейо, последовател на твърдата линия във външната политика и доскорошен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, отпътува на първото си задгранично посещаване на новия пост единствено часове след одобряването си от Конгреса.

" Вчера следобяд поставих клетва, взех самолета и пристигнах право тук ", сподели Помпейо на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг при идването си в централата на алианса. " За това има добра причина. Работата, която се прави тук през днешния ден, е скъпа ", добави той.

Столтенберг приветства Помпейо и означи, че аудиенция му е удостоверение за значимостта на алианса и за значимостта, която има за него алиансът. " Той /Помпейо/ пристигна и приказва пред външните министри от НАТО тъкмо 12 часа и 34 минути, откакто беше одобрен на поста ", сподели Столтенберг. " Мисля, че това в действителност е нов връх. То още веднъж удостоверява уговорката на Съединени американски щати и президента Тръмп към трансатлантическия пакт ", добави генералният секретар, представен от ДПА.

Агенцията напомня, че този ангажимент беше подложен под въпрос, откакто Тръмп неведнъж разкритикува съдружниците, че не споделят в задоволителна степен финансовата тежест в НАТО, максимален дял, от която поемат Съединени американски щати. През 2014 година страните в НАТО се споразумяха до 2024 година да усилят разноските си за защита на 2 % от своя БВП.

Въпросът за финансирането беше един от главните пунктове, по които през днешния ден приказва Помпейо, сподели върховен представител на Държавния департамент, изискал да резервира анонимност. Той означи, че сред всички страни има консенсус, че разноските за защита би трябвало да се усилят.

На днешната си среща външните министри разискаха също тематиката за Русия, потвърждавайки тактиката на НАТО за въздържане на дестабилизиращото държание на Москва паралелно със опазване на разговора, сподели Столтенберг.

Помпейо подчертава върху " мащаба на съветската настъпателност и нуждата Западът да покаже единение ", сподели източникът от Държавния департамент.

Обсъждайки Сирия, съдружниците изрично осъдиха потреблението на химическо оръжие от сирийското държавно управление и показаха поддръжка за мирните договаряния с посредничеството на Организация на обединените нации, сподели Столтенберг.

Участниците в срещата договориха рамката на подготвителна задача в Ирак, която се чака да стартира през юли. В задачата ще вземат участие няколкостотин военнослужещи, посочи шефът на алианса.

Външните министри ще извършат подготвителна работа за срещата на високо ниво на алианса, която ще се състои в Брюксел през юли.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция след първото съвещание на министрите на външните работи заяви, че НАТО и Турция са разискали изказванията от страна на американски представители, че решението на Турция да купи съветски зенитни ракетни системи може да докара до наказания.

Столтенберг сподели, че е осведомен с изказванията от Съединени американски щати за възможни наказания в отговор на решението на Турция да се снабди със системи С-400.

" Обсъдихме това в хода на моята аудиенция в Анкара и аз поздравявам директните контакти сред Съединени американски щати и Турция по този въпрос ", съобщи Столтенберг, представен от Българска телеграфна агенция.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Турция на 16 април, където беседва с високопоставени турски представители, измежду които президентът Реджеп Тайип Ердоган и началникът на генералния щаб на турските въоръжени сили ген. Хулуси Акар.

В свои изказвания американски представители дадоха да се разбере, че дейностите на Анкара може да доведат до наказания в сходство със Закона за противопоставяне против неприятелите на Америка посредством наказания.

Днес Майк Помпейо се срещна в Брюксел с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, само че не стана ясно дали двамата са разискали тематиката за съветските ракети.

Турция ще предприеме взаимни стъпки със Съединените щати в региона на Манбидж в Сирия, съобщи след диалога Чавушоглу, представен от Ройтерс. Той добави, че Турция би обмислила възможни " положителни предложения " за Пейтриът или други противовъздушни отбранителни системи от страна съдружниците си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР