Майк Пенс отрича, че се подготвя да се кандидатира за

...
Майк Пенс отрича, че се подготвя да се кандидатира за
Коментари Харесай

Кой е по-опасен: Майк Пенс или Доналд Тръмп

Майк Пенс отхвърля, че се приготвя да се кандидатира за президент през 2020 година, в случай че по някаква причина Доналд Тръмп отпадне или реши, че му стига един мандат. Отричането на вицепрезидента бе толкоз пресилено - той назова публикацията във вестник " Ню Йорк таймс " " позорна и оскърбителна " - че в случай че беше вързан към детектор на лъжата, щеше да изпържи жиците и да взриви проводниците.

Единственото неправилно нещо в онази публикация бе моментът, в който излезе. Президентските упоритости на Пенс не са нищо ново. Той цялостен живот се състезава за изборна служба.

Пенс е самото въплъщение на политик от кариерата. С изключение на няколко години като водещ на токшоута по малкия екран и радиото той не е правил нищо друго. В Конгреса се опита да стане ръководител на Републиканския изследователски комитет, след това се кандидатира за губернатор на Индиана през 2012 година и най-после смирено стана кандидат-вицепрезидент на Тръмп. Пенс не е взискателен. Погледът му е ориентиран към 2020 година

Междувременно той се трансформира в мотив за салонна игра в някои кръгове: в случай че президентът Тръмп напусне поста, преди да е изминал мандатът му - в случай че го удари било гръмотевица, било специфичният прокурор Робърт Мюлър - дали това ще е нещо хубаво за страната? С други думи, кой е по-вреден - Тръмп или Пенс?

Труден въпрос. Тръмп е опасност, по едно и също време неграмотен и безреден. Спасява го това, че е незапознат. През първите си шест месеца на власт направи цялостна каша от външната ни политика, върна обратно напъните по ограничение на световното стопляне, експлоатира държавни територии и обезлюди Държавния департамент. Тези старания, колкото и да са нездравословни, до момента обаче бяха много лимитирани. Тръмп не е прокарал нито един значим закон, нито пък е построил каквито и да било стени.

От друга страна, неговият най-значим и отблъскващ принос е, че възстановява лъжата като нормален инструмент от президентското ръководство. Той изтика истината " в ъгъла " и я ограничи до нещо, характеризирано като лъжещи и нелоялни водещи медии. Той лъже с избрана цел или просто за наслаждение. Така лъже, че при него това би трябвало да е душевно заболяване.

Наречете го политически неуравновесен.

Пенс не е подобен. Той е предсказуем, хладнокръвен и умел, само че не и стандартен. Възгледите му, изключително по обществени и културни въпроси, са вдясно от дясното. Той е прочут с позициите си срещу абортите, предлага самоограничение като цялостното решение на половата култура и изповядва неповторимото разбиране, че презервативите са безполезни в предварителната защита на СПИН. Колкото до световното стопляне, през 2000 година той сподели, че " това е мит ".

През 2002 година в Камарата на представителите Пенс изложи мнението си за еволюцията. Като мнозина от съперниците ѝ той употребява неправилно термина " доктрина ", изкарвайки я като някакво налучкване или съмнение. В науката теорията е пояснение по какъв начин работят нещата.

Съвсем друго от това, което Пенс даде за съпоставяне - че " Господ е сътворил индивида по собствен облик и сходство ". Тук към този момент става дума за вяра, а не за доктрина - и това е реалност. За всички хора, които не са радикални обществени консерватори, Пенс е шокиращо неблагоразумен. Той обаче е и шокиращо двуличен. През цялата си кариера се е рекламирал като

" християнин, реакционер и републиканец, в този ред ".

Кое от тези неща обаче се среща у Тръмп? Тръмп де факто е богохулник. Никога не е бил реакционер в идеологическо или културно отношение и е републиканец, единствено тъй като по този начин му е преференциално. Въпреки това Пенс освен се хвърли в обятията на Тръмп, само че и го разкритикува единствено един път - за коментара му за женските гениталии на записа от " Аксес Холивуд " - само че в никакъв случай за изявленията му за мексиканците, мюсюлманите или инвалидите, нито пък за подигравките му към съперниците му на първичните избори. Пенс е изтъкан единствено от религия, без никакъв морал.

И по този начин, в този момент Пенс стои паралелно до Тръмп и кима одобрително на всяка негова нелепост. Той е като картонена фигура на бездушната и опортюнистка Републиканска партия, която да се постави във витрината на някой магазин със сувенири за Тръмп. В прочут смисъл той е по-вреден от индивида, комуто служи. Тръмп е дете - неизпълнителен, придирчив и самовлюбен. Пенс не е никое от тези неща. Тръмп не знае нищо. Пенс е задоволително умел да не позволява неточности.

Кой от двамата би бил по-вреден? За мен това е като иранско-иракската война. Не мога да взема страна и за мое облекчение не ми се и постанова. Ако обаче бях на мястото на Тръмп, щях да наблюдавам тази кимаща глава. Пенс твърди, че е правилен на Тръмп, само че когато нещата опират до правила, той не е правилен даже на себе си. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (514)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР