Майчинството и изкуството взаимно си помагат и не се самоизключват.

...
Майчинството и изкуството взаимно си помагат и не се самоизключват.
Коментари Харесай

Проф. Моника Попова: Майчинството и изкуството не се самоизключват

Майчинството и изкуството взаимно си оказват помощ и не се самоизключват. Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. доктор Моника Попова, художник и учител в Департамент „ Изящни изкуства “ в Нов български университет (НБУ).

С нея беседваме във връзка откриването на най-новия ѝ план – „ Майка “, в който си партнира със своя брачен партньор Методи Попов.

Художничката описа, че планът е подготвян в продължение на две години и е показан в най-прекрасната зала за нея, която съществува в България – зала „ Райко Алексиев “ на Съюза на българските художници (СБХ), намираща се на столичната улица „ Георги С. Раковски “ 125.

„ Кандидатствала съм за този план, като моят брачен партньор е включен към него, т.е. аз съм куратор на плана, а пластиките са правени в последните три години и са привнесени към целия план „ Майка “, изясни тя.

Картините, създание на Моника Попова, са доста огромни и са общо 13 на брой, толкоз са и пластиките, направени от брачна половинка ѝ.

„ Аз съм доста графична и дори като подредих изложбата усетих какъв брой доста цвят има. Но аз персонално се показвам с рисунка, въпреки че преподавам керамика, само че вътре в душата си по този начин се представям, тъй че на мен ми би трябвало единствено молив и лист “, изясни тя и уточни, че е употребила доста наситени и разнообразни цветове може би най-много, тъй като галерията е доста огромна и в случай че е единствено графичен обликът, някак ще се изгуби.

Освен това цветът е обвързван и с майчинството. „ При развъждането на децата цветът съпровожда детството и наложително трябваше да бъде инкрустиран в работите “, добави художничката.

Моника Попова е майка на три дъщери – Христина, Мария-Магдалена и Петра, както и баба на петима внуци. Дъщерите ѝ са показани в три от картините, защото самите те са майки. Тя е и учител на хиляди студенти. „ И тази тематика – майчинството, доста почтено си я нося, тъй като съм стигнала до всички равнища на това разбиране и съм с голям опит в тази посока “, акцентира художничката.

Попова означи, че е доста значимо да се знае, че да бъдеш майка е голяма жертва, изкуството обаче оказва помощ бита, всекидневието, майчинството да стане голямо благополучие. За нея изкуството и майчинството са кухи едно без друго.

„ Тези две понятия и две материи, които са доста значими в моя живот. Аз съм мечтала да бъда доста майка и да се занимавам непрекъснато с изкуство. Тук те са събрани – в тази тематика, в тази велика зала “, сподели още тя.

Художничката показа, че тематиката за майчинството я е съпътствала още от момента, в който е станала майка преди 35 години и това продължава и до ден-днешен. Въпреки, че до края на живота си ще бъде майка, то с тази галерия авторката сякаш желае да завърши с тематиката. „ Защото тя е извънредно нападателна в моята душа тази тематика и съм се замисляла, в случай че по-късно свърша с тази тема, какво ще случвам. Може би, на пук на всичко това, примерно ще рисувам пейзажи. Никога не съм правила пейзажи, аз съм доста образен създател. Каквото пристигна, това ще върша “, добави Попова.

От своя страна Методи Попов показа, че има по-малко време да твори изкуство, само че пък стига да му се отвори някаква опция, я употребява. Много са и нещата, които го въодушевява. В плана „ Майка “ са включени разнообразни негови произведения, като той открои серията за пясъчните воини. „ Бащата е боец “, обявиха и двамата създатели.

На въпроса можем ли да кажем, че макар, че изложбата се споделя „ Майка “, в действителност тя показва ролята на фамилията, Методи Попов отговори: „ Разбира се, да. Ние черпим непрестанно от децата си и от фамилията черпим всички, от това, което показваме, тъй че това е напълно обикновено. “

За Моника Попова това е една от най-силните изложения. „ Ние се правили досега взаимно пет общи изложения. Три са тук, в тази изложба. Човек не може просто по този начин да се показа, тук би трябвало да извадиш всичките си качества като създател и тя провокира такова държание “, акцентира художничката. Тя предложения феновете на изкуството да посетят изложбата, както и да се срещнат със зала „ Райко Алексиев “.

„ Изложбата е почтена и аз одобрявам този план, гордея се с него “, сподели още Попова.

Художничката насочи апел към всички майки да не ги е боязън и в никакъв случай да не изоставят изкуството. „ Всеки може да откри най-малко едно изкуство, което обича. И в един дом постоянно би трябвало да има едно изкуство. Изкуството съхранява рода, съхранява фамилията “, безапелационна е тя.

Попова съобщи, че изкуството и майчинството взаимно си оказват помощ и не се самоизключват. „ Макар че когато човек не е опитал от майчинството и не е вложил мощ и сила в изкуството, постоянно страхът е, че не могат да се съвместят, а това е най-важното и безспорен образец е нашето семейство за това, че съществува такова съвместяване, и е най-красиво майчинството, когато е подкрепено с изкуство и е доста по-красиво изкуството, когато зад една жена художник, стои една многодетна майка, изобщо майка “, заключи художничката.

Изложба „ Майка “ ще остане в зала „ Райко Алексиев “ на СБХ до 23 февруари. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР