Мая ЙОВАНОВСКАС наближаването на второто четене на бюджета за тази

...
Мая ЙОВАНОВСКАС наближаването на второто четене на бюджета за тази
Коментари Харесай

Бой по бюджета?

Мая ЙОВАНОВСКА

С наближаването на второто четене на бюджета за тази година знайни и незнайни икономисти и всевъзможни експерти се упражняват върху него. Опитват се да натрупат някакви дивиденти. Обикновено политически. Че бил разточителен, че бил левичарски (Боже, какъв заплашителен грях!). Съдят, реват на умряло какво ще вършим с тез огромни разходи. И то в поредна година посред КОВИД, икономическа и каква ли не рецесия. Тези значими за нашите пишман експерти въпроси наподобява обаче държавните управления на огромните стопански системи в Европа не си задават.

Те харчиха, колкото е належащо

с цел да избавят и хората, и бизнеса. И не им е значимо до запетайка какъв брой са им бюджетните дефицити или дългът.

" Това е най-популисткият и харчещ бюджет в историята на България ". " С бюджета се раздават пари не с чували, раздават се със самосвали ". " Ще имаме най-драматичния недостиг за последните 25 години. Бюджет 2022 ще бъде бюджет на растежа на дълга и на инфлацията ". " С бюджет 2022 сме като в ранния гръцки сюжет ". Всичко това са квалификации на неосъществения министър председател на Слави Трифонов и някогашен вицепремиер и министър в няколко държавни управления Николай Василев. Той орева орталъка от тв приемниците през последните две седмици по тематиката " Бюджет 2022 ". Явно фактът, че никой в държавното управление не го търси за " мъдри препоръки ", много го е поизнервил. И индивидът дава ум на кг. Нищо, че никой не му го ще. Ето и някои от главните му изказвания, с които той " громи " политически бюджета.

" Това е най-разхитителният, популистичен и харчещ бюджет в историята на България. Разходите като % от Брутният вътрешен продукт ще бъдат 48%, при рамки от 33 до 43%. Това е смъртоносен скок на този индикатор. Няма да имаме икономическа непоклатимост, а може и да излезем от Еврозоната, преди да сме влезнали. Изсипваме пари със самосвали, няма да реализираме задачите си ", реди Василев.

Всъщност, тази година бюджетните ни разноски ще са малко над 44% от Брутният вътрешен продукт. Като част от този индикатор се дължи на увеличените разноски поради КОВИД-19. Новата бюджетна политика е напълно в посока на това, което прави целият Европейски съюз. Като най-важното са увеличените обществени разноски. Близо 20 милиарда лв. отиват за обществени разноски. Това значи ангажимент за

решение на повече обществени въпроси

по-голямо присъединяване на страната. Заложеният размер на Брутният вътрешен продукт е 143 милиарда лв., а бюджетните разноски - малко над 63 милиарда лв..

През тази година семействата ще получат поддръжка от 817 милиона лв., в това число данъчни облекчения и помощи за фамилии с деца, нарастване на месечните помощи за майките, безвъзмездни ясли и детски градини, актуализиране и добавки към пенсиите и така нататък А компаниите ще получат над 850 милиона лв. безплатна държавна помощ, в това число за опазване на заетостта и откриване на нови работни места, за покриване на част от разноските по увеличените цени на електричеството, помощи за самонаети лица и други

В бюджета са заложени и съвсем двойно повече финансовите разноски - заместващи фактори на растежа. Защото частните вложения - и родни, и непознати, са ниски. Прогнозира се, че препоръчаният от съдружното държавно управление бюджет е на растежа, който през 2022 година се предвижда да бъде 4,8% по отношение на 2021 година

Николай Василев продължава и с мантрата на някогашния министър на финансите Симеон Дянков, който се прочу с уравновесения си бюджет, въпреки в този момент същият да пее напълно други песни. Василев не стопира да упорства, че в интервал на рецесия би трябвало да имаме уравновесен бюджет. Реве и във връзка с дълга. По думите му, сред 1997 и 2008 година България е имала добра фискална политика и рекордно понижаване на държавния дълг. " След септември 2020 година се ускоряваме по пързалката надолу. В момента ръководещите имат вяра, че колкото повече милиарди се раздават, по-добре ", споделя Василев. И вещае, че два мандата с такова финансово ръководство ще доведат до рецесията в Гърция, настъпила през 2010 година

Само дето не помни, че ние сме във валутен ръб. Навремето Бойко Борисов плашеше и децата в страната, че години наред ще се заробят финансово поради един милиард заем на Тройната коалиция. А самите ГЕРБ ни заробиха с 16 милиарда лв.. Според Николай Василев тегленето на дълг било също като едно семейство да вземе заем, с цел да живее по-добре. Господин Василев,

никой не взема заеми, в случай че няма нужда

Бюджетният недостиг и държавният дълг са значими за финансовата непоклатимост. Но ние сме надалеч от тези индикатори в развитите страни в Европейски Съюз. Ограничението за недостига е до 3%, а за държавния дълг - 60% от Брутният вътрешен продукт. У нас през 2022 година делът на дълга в Брутният вътрешен продукт ще е 26,7%, което е едно от от най-ниските равнища в Евросъюза. Средният за Европейски Съюз дял е 90 на 100. Иначе казано, ние сме на една трета от междинното за Европа.

А по отношение на недостига - на него сега се гледа по напълно различен метод поради рецесията. Средно за най-развитите страни от еврозоната дефицитът е 7,2%. За Франция е 8,9%, за Германия - 6,3%, за Испания - 8,4%. В Източна Европа Чехия има 7,1% недостиг, Румъния - 5,8%, Полша - 6%. На фона на тези данни у нас някои реват поради недостиг от 4,1%. И всевъзможни квалификации за " най-разхитителен " бюджет и за " най-драматичен недостиг " са безусловно смешни.

Отрекоха се от него

Николай Василев

След като през юли м.г. Слави Трифонов показа проектокабинет, отпред на който бе подложен оповестеният за огромен стопански специалист Николай Василев, предходната седмица се случи нещо забавно. " ИТН " безусловно се отхвърли от Василев. Вместо водачът на групировката Трифонов, шефът на бюджетната комисия в Народно събрание Любомир Каримански приключи топлите връзки сред Има Такъв Народ и Василев след рецензиите му за бюджета: " Не бих желал повече името на Николай Василев да се свързва с Има Такъв Народ, той остана в предишното, беше номинация за министър председател, само че в този момент обстоятелствата са други. Аналогия с бюджета на Гърция няма, нямаме подобен дълг. "

Актуализацията през лятото може да не е огромно харчене, би трябвало да забележим финансовите разноски по какъв начин се харчат, добави Каримански. И сподели, че сред двете четения на бюджета се прави разбор разходи-ползи, с цел да се реши успеваемостта на заложените разходи.

Само да напомним, че една от оповестените за значими промени от неслучилия се кабинет бе да се приватизира Българската банка за развиване (ББР). А самият Василев се похвали на конференция, че това е персонално негова концепция, и то не занапред, а отпреди години. Той даже разгласи за най-правилно в никакъв случай да не я е имало тази държавна банка.

През последните години Василев е надалеч от политиката, само че поредно заемаше позициите на вицепремиер и министър на стопанската система (2001-2003), вицепремиер и министър на превоза (2003-2005) в кабинета на Симеон Сакскобурготски и Национална движение „Симеон Втори", както и министър на държавната администрация и административната промяна (2005-2009) в кабинета на Тройната коалиция.

Сред огромните покупко-продажби, по които той работи като част от ръководството, е приватизацията на БТК през 2004 година Тогава " Вива Венчърс " купи 65% от капитала на компанията за 280 милиона евро. Василев се занимава и с подготовката за приватизация на няколко огромни компании, измежду които и " Булгартабак ". През 2007 година " Вива Венчърс " продаде БТК на застрахователното сдружение AIG за над 2,1 милиарда лв. (1,08 милиарда евро). Като министър на превоза при Сакскобургготски реализира концесиите на летищата във Варна и Бургас.

В плановете на Николай Василев като министър на администрацията бе компютризацията на образователни заведения, както и работа по плана " на едно гише ". Като министър на държавната администрация Василев движеше плановете по към момента неслучилото се у нас електронно държавно управление, за което бяха изхарчени над 2 милиарда лв. държавна пара. Николай Василев носи политическата отговорност за неуспеха на електронното ръководство, написа във фейсбук преди няколко месеца специалистът Божидар Божанов, в този момент министър на електронното ръководство.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР