Мая ЙОВАНОВСКАИзвестен наш финансов експерт препоръчва в условията на несигурност,

...
Мая ЙОВАНОВСКАИзвестен наш финансов експерт препоръчва в условията на несигурност,
Коментари Харесай

Добър съвет, ама...

Мая ЙОВАНОВСКА

Известен наш финансов специалист предлага в изискванията на неустановеност, каквато има в този момент поради военния спор в Украйна, да имаме пари в наличност в банка. Според Тихомир Тошев хубаво е заделената сума да е най-малко 5000 лв., а по-добре да са 15-20 хиляди. Така съгласно него, в случай че останем без приходи за някакъв интервал от време, ще имаме средства за увеличаващите се сметки за ток, отопление и другите разноски.
Чудесно!
Около 520 000 от работещите българи обаче са на минимална заплата, а 800 000 са с близка до нея. Една трета гравитират към линията на беднотия. От години водим европейската ранглиста по най-голяма бездна сред небогати и богати. И когато приказваме за депозити, би трябвало първо дебело да подчертаем, че към 60 на 100 от българите изобщо нямат спестявания. Голямата част от тези, които спестят, съумяват да заделят към 10% от приходите си. Реалността е такава - 73 на 100 от всички депозити са до 2500 лв..
Малките депозити обаче поради КОВИД-кризата, а в последните месеци - и поради войната и скока на инфлацията, от ден на ден понижават. Масово българите освен не могат да заделят, само че тези, които имат спестявания, ги харчат, с цел да оцеляват. Само към 20% от тези с депозити забогатяват повече и натрупат спестявания. Докато 80 на 100 са в другата прекаленост - принудени да харчат и дребното скътани пари. Инфлацията пък изяжда над 2 милиарда лв. от спестяванията на българите годишно. И то при 3-4% годишна инфлация. А у нас тя към този момент надвиши 10%, предвиждат при храните да скочи с 50%.
Прав е специалистът по принцип. А и всеки е наясно, че с бели пари по-лесно се изкарват черните дни. Но казусът е, че с тези ниски приходи това няма по какъв начин да стане. Дори в противен случай, българите натрупат от ден на ден борчове и от ден на ден хора теглят заеми - освен с цел да си платят сметките, а и за храни от първа нужда.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР