Мая ЙОВАНОВСКАБойко Борисов и ГЕРБ за пореден път са готови

...
Мая ЙОВАНОВСКАБойко Борисов и ГЕРБ за пореден път са готови
Коментари Харесай

Смешни сте

Мая ЙОВАНОВСКА
Бойко Борисов и ГЕРБ за следващ път са подготвени да " оправят " страната. Имали проект. Как да се смъкват цените, да се овладее инфлацията и да се посрещне зимата. Надиплили седем антикризисни ограничения.
Времената са сложни. И някои политически субекти преписват на кило хрумвания и оферти, поставяни на масата с разумни причини от години. Едно от предложенията на хората на Борисов, да вземем за пример, е възбрана за либерализация на битовите клиенти на електрическа енергия. 
Изключително забавен факт е, че това предложение идва от ГЕРБ. Това са хората, които ни излиберализираха по време на своите ръководства. С мантрата, че либерализацията ще докара до по-справедливи и ниски цени. И по този начин " хубаво " либерализираха пазара на ток, че компаниите пищят от години и се съмняват в изкривявания и даже в откровени операции при търговията с ток.
А това, което се случва през последната година, че и повече, може само и единствено, в случай че разсъждаваме разумно, да затвърди у нас рационалното мнение, че най-голямата неточност би била да се хвърлят битовите консуматори на свободния пазар на ток. Още повече, че години наред същите тези ръководещи от ГЕРБ даже не си направиха труда да дефинират кои са уязвимите консуматори, с цел да бъдат предпазени. Нищо, че за тази работа бе платено на Световната банка да ни го напише.
Последният удар беше нанесен на дребните компании, учебни заведения, лечебни заведения, общини, църкви и така нататък, които се чудят по какъв начин да си платят сметките за ток. Е, в този момент остава да хвърлим на вълците и битовите консуматори, които все още заплащат по контролирани от страната цени. Борисов и сие са напряко смешни с огромната си грижа. В случая е нужна малко памет, с цел да си напомним какви ги вършеха.
Междувременно странни внезапни придвижвания направи актуалният длъжностен министър на енергетиката Росен Христов. В петък той съобщи, че ще вкарва две цени за тока - до 800 киловата месечно ползване през зимата и до 300 киловата през лятото по контролираните цени, а харчещите повече ще заплащат по скъпо. По-евтини цени за по-бедните би трябвало да има, само че дали тези 300 киловата през лятото и 800 през зимата стигат за обикновено битие? И по какъв начин е аргументирано и разчетено това предложение? Вчера обаче ръководеното от Христов енергийно министерство се диверсифицира от мнението на министъра - нямало да се вкарват две цени. По-късно и той си посипа главата с пепел - това било авариен буфер, бил избързал. И също съобщи, че служебното държавно управление изрично няма да извежда битовите консуматори на свободния пазар на електрическа сила.
Не единствено битовите консуматори би трябвало да останат на контролирания пазар, а и лечебните заведения, учебните заведения, детските градини би трябвало да се върнат там.Кой обаче се вслушва в гласа на разсъдъка...>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР