Мая Манолова: Ще има Закон за личната помощ За пореден

...
Мая Манолова: Ще има Закон за личната помощ За пореден
Коментари Харесай

Мая Манолова: Ще има Закон за личната помощ

Мая Манолова: Ще има Закон за персоналната помощ
За следващ път въпросът за персоналната помощ беше заложен, обсъдихме го и стигнахме до упования резултат. Да, ще има подобен закон. Това сподели омбудсманът Мая Манолова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Манолова взе присъединяване в работната група в Министерството на труда и обществената политика, в която тя, специалисти от министерството, национално представителните организации на и за хората с увреждания, както и представители на протестиращите майки обсъждаха текстовете в Законопроекта за хората с увреждания.

Мая Манолова още веднъж изведе на напред във времето нуждата от въвеждането на самостоятелна оценка на потребностите на всеки един човек с увреждания, както и наложителния темперамент на задължението по нея.

„ Помощните средства и медицинските произведения от 1 януари 2020 година да се дават на хората с увреждания вместо лимитирани средства. Да преминат към Министерство на здравеопазването. Междувременно и поетапно Министерство на здравеопазването да изготви стандарти, на които би трябвало да дават отговор тези медицински произведения, тъй като не е почтено ние да цепим стотинката, а едни компании да се облагодетелстват, продавайки отпадъци на хората с увреждания “, настоя Манолова.

Общественият бранител акцентира, че в Закона за хората с увреждания е планувано основаването на специфичен фонд, който да финансира преустройството на остарели здания, с цел да бъде обезпечен достъпът на хората с увреждания в тях. Манолова и протестиращите майки са получили и уверения, че плануваният орган, който ще оказва надзор в бранша, ще бъде държавен и към Министерски съвет.

„ Въпросът е да забележим дали в понеделник ще ги има всички текстове, до които през днешния ден постигнахме единодушие. Очакваме да бъде записан и Законът за персоналната помощ, и наложителния темперамент на самостоятелната оценка и другите текстове “, сподели от своя страна Мая Стоицева, една от протестиращите майки, участващи в работната група.

Следващата седмица следва ново разширено съвещание на работната група, а на 17 август по тематиката ще бъде извършена среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР