Мая Манолова © Велко Ангелов С максимални температури от 30-35

...
Мая Манолова © Велко Ангелов С максимални температури от 30-35
Коментари Харесай

Вечерни новини: Официално: Манолова срещу Фандъкова за София, започва проверка кой обгазява Перник

Мая Манолова

© Велко Ангелов С оптимални температури от 30-35 градуса 3 септември приличаше на летен ден. Цените на хотелите по Северното Черноморие са паднали на половина. В Созопол за 35-а година се организират празниците на изкуствата " Аполония ". Трафикът към Гърция е натоварен – евентуално и поради почивния петък.

Две категории жители явно са надалеч от плажовете – политиците и данъчните. Политическият сезон стартира и жегата към локалните избори се усилва. В София главните претенденти към този момент публично са в борбата, а финансовото министерство е готово с проектопромените в данъчните закони и ги разгласи за публично разискване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В Италия политическия живот се успокоява, във Англия отново се ожесточава, а ураганът " Дориан " постепенно наближава източното крайбрежие на Съединени американски щати. Синоптик предвижда, че той ще обърка времето и в България - ще донесе горещина от тропиците на север и септември ще е извънредно топъл.

Мая Манолова също влезе в борбата за София

Ситуацията в резюме: Няколко часа откакто столичния кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че ще се кандидатира за четвърти мандат, омбудсманът Мая Манолова също публично удостовери, че влиза в борбата за София. Очакваната вест беше поднесена с видео от нейна среща с жители от инициативния комитет по издигането й, в което тя споделя, че още през днешния ден ще подаде оставка от сегашния си пост.Кандидатурата на Манолова ще бъде издигната от предприемчив комитет, само че ще бъде подкрепена, както се очакваше, от Българска социалистическа партия , а евентуално и от по-малки " десни " обединения.В известие на инициативния комитет по издигането на кандидатурата й пък е обявено и бъдещо " общонационално придвижване " от цивилен начинания в цялата страна под надпис " Промяна за София и България " . От инициативния комитет декларират, че желаят Манолова да го оглави и с него да поддържа " самостоятелни претенденти " за кметове по места. Какво значи това: Основният конфликт за София Манолова - Фандъкова е публично прочут, само че какъв ще е резултатът от него е рано да се каже. Няколко организации към този момент дадоха преднина на омбудсмана, само че към момента е прекомерно рано за реалистични прогнози. Факт е обаче, че Манолова има мощен персонален рейтинг, а Фандъкова търпи негативи от свадите към инфраструктурата в София и от дългия си престой във властта.

Какво следва? Битката за София в този момент има по-голямо политическо значение от това кой ще стане кмет на най-големия български град. От една страна, възможна загуба за ГЕРБ ще има символно значение за умората от ръководството на Бойко Борисов. От друга, Мая Манолова в този момент направи поръчка за повече от кметския пост. По време на формалното й кандидатиране беше оповестено, че ще се сътвори самодейност " Промяна за София и България ". Едно от тълкуванията за това е, че ще се построява национална конструкция, която за парламентарните избори може да стане основата на партия.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Още вести от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Екоминистерството и прокуратурата ще търсят кой замърсява въздуха в Перник

Екоминистерството, прокуратурата и службите стартират инспекции във всички индустриални обекти в Перник, с цел да се откри източникът на замърсяване на въздуха , от който се оплакват жителите на града, заяви екоминистърът след митинг на поданици на Перник тази заран. Сред проверяваните обекти ще е и Топлоелектрическа централа " Република " , чиято благосъстоятелност е обвързвана Христо Ковачки, за който локалните поданици настояват, че е източник на задушливия пушек , който усещат всяка вечер, когато се стъмни. Според протестиращите в ТЕЦ-а се горят боклуци.

Български аграрни сдружения са пробвали да получат пари от Европейски Съюз с машинация

Това показва в отчет на Европейската работа за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ). Земеделски сдружения, получавали в предишното средства от Европейски Съюз и достигнали тавана на финансирането, са създавали видимо самостоятелни нови компании , които да изискат още средства. Общото финансово отражение от тези случаи се прави оценка на 10 млн. евро.

Новата коалиция в Италия контракти управническа стратегия

Италианското антисистемно Движение " Пет звезди " и Демократическата партия оповестиха управническа стратегия, която ще е основа на ново съдружно държавно управление . Начело в нея е задължението да се употребява идващият бюджет за поощряване на икономическия напредък, с обещанието това да не заплаши държавните финанси, а двете партии дават обещание още минимална заплата, да избегнат планувано повишение на Данък добавена стойност и да усилят разноските за обучение, просвета и обществени помощи. " Пет звезди " и Демократическата партия обичайно са съперници, само че се споразумяха да сформират държавно управление след разпадането предишния месец на предходната коалиция сред придвижването и и крайнодясната " Лига ".

Борис Джонсън заплаши с избори при отсрочване на Brexit

До ултиматума на премиера се стигна, откакто група консерватори и лейбъристи оповестиха, че ще опитат да гласоподават закон, който да накара Джонсън да изиска отсрочване на Brexit до 31 януари следващата година. Бившият финансов министър в държавното управление на Тереза Мей – Филип Хамънд, съобщи, че съюз от опозиционни партии и разбунтували се депутати на консерваторите би трябвало да имат задоволително гласове, с цел да нанесе проваляне на държавното управление. Някои опозиционни депутати се тормозят, че министър председателят може да насрочи избори за 14 октомври, а след това да промени датата за след 31 октомври, което би разрешило Brexit без договорка , а доста депутати са срещу сходен сюжет.

ПОЗИЦИЯ НА ДЕНЯ

Външното министерство се озъби на съветското посолство поради оценка на 9 септември

" Щиковете на руската войска донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развиване и изолираност от динамичността на процесите в развитите европейски страни. " Това съобщи българското Министерство на външните работи в изказване, оповестено на уеб страницата си. Поводът е " Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма ", проведена от посолството на Руската федерация и планувана за 9 септември.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Мисля, че за немските вложители ще е добре България да влезе в еврозоната. Що се касае до Шенген – сега не знам даже дали е преференциално за България да влиза в Шенген. "

Премиерът Бойко Борисов след срещата си с ръководителя на Групата на Християнсоциалния съюз в Германския Бундестаг

МЕЖДУВРЕМЕННО В КОСМОСА

[Shutterstock]
Сателити на ESA и SpaceX заобиколиха удар в извънземното пространство. Късно вечерта в понеделник от Европейската галактическа организация (ESA) оповестиха в Twitter, че спътникът за наблюдаване на Земята Aeolus е трябвало да усили височината на позицията си, с цел да прелети над сателит Starlink на SpaceX и да избегне възможен конфликт с него. През май създателят на Space Exploration Technologies Corp. Илон Мъск изстреля 60 спътника в Космоса поради мрежата си за световен интернет. От ESA прецизират, че това е първият случай, в който правят маневра за отбягване на конфликт в Космоса. Очакват сходни обстановки да зачестят и ще употребяват изкуствен интелект за автоматизиране на процеса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР