Май започва със слънчево и топло време, но в началото

...
Май започва със слънчево и топло време, но в началото
Коментари Харесай

Май 2020 - слънце и градушки

Май стартира със слънчево и топло време, само че при започване на идната седмица от северозапад ще проникне по-студен въздух. Температурите ще са по-ниски от нормалните за това време на годината. Максималните ще бъдат от 15 до 20 градуса. Ще има условия и за краткотрайни превалявания. Хладно ще се задържи и на Гергьовден, с превалявания основно в Централна и Източна България.

Като цяло тази година през май се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която в по-голямата част от страната е сред 16 и 19°, само че ще има и дни, в които градусите ще скочат до летни стойности, до 30 градуса тук-там. Най-топло се чака да бъде времето в края на първото и второто десетдневие, сочи месечната прогноза на Националния институт по хидрология и метеорология.

Първото десетдневие 

През първите дни от месеца температурите релативно ще се намалят. Облачността ще е по-често забележителна, към и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На доста места в страната ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици.  В средата на периода се чака усъвършенстване на времето и стопляне.

Второто десетдневие

През множеството дни от второто десетдневие температурите ще бъдат по-високи от нормалните. Ще доминира слънчево време, в следобедните часове над планинските региони с развиване на купеста облачност, само че единствено на обособени места ще превали и прегърми. Към 17-18-ти май се чака през страната да премине леден атмосферен фронт, на доста места ще има краткотрайни, краткотрайно интензивни, превалявания, гръмотевични стихии и градушки.

Третото десетдневие

Времето ще е по-лабилно, температурите ще се намалят и през множеството дни ще бъдат по-ниски от нормалните. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до среднощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни интензивни превалявания, гръмотевични стихии и градушки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР