Май се оказа двойнокритичен месец за творчеството на Вапцаров. След

...
Май се оказа двойнокритичен месец за творчеството на Вапцаров. След
Коментари Харесай

Чалга певица трупа слава на гърба на Вапцаров

Май се оказа двойнокритичен месец за творчеството на Вапцаров. След като зрелостниците се упражняваха върху поезията му в опит да минат матурите и да влязат в университет, в този момент чалгапевица трансформира едно от най-нежните творби в родната поезия - Прощално, в пленник на напъните ѝ да натрупа популярност.

Мрежата гръмна от последната манифактура на wannabe фолкдивата Антонина – чалгаритъм, излязъл все едно от зората на жанра и полови подиуми, на фона на които тя рецитира: „ Понякога ще пристигам във съня ти като неочакван и неискан гостенин “. Скандалът, тръгнал от студиото на Нова TV, бързо набра скорост, като форумите прегряха от мнения, а продуцентът, реализатор и юрист Велизар Соколов-Заки даже изясни, че сега, в който чул творението на Антонина, почнал да брои дали не може да я даде на съд за накърнено авторско право.

„ Много съществено се накърнява персоналното достолепие на създателя на творбата и това е културна полезност, която не можем да си позволим да бъде подмятана”, разяснява юристът Велизар Соколов-Заки, който повече от 20 години се занимава с интелектуална благосъстоятелност.

„ Първият ми инстикт беше да почна да броя. Авторското право е, до момента в който създателят е жив, и 70 години след неговата гибел. Бях изплашен, тъй като Вапцаров е умрял през 1942 година, т.е. правата са изтекли през 2012-а”, изясни Соколов, представен от Монитор. А това по закон значи, че творбата му става публично притежание и може да бъде употребено от всеки.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР