Май 2022 г. е бил рекордно топъл, освен във Франция,

...
Май 2022 г. е бил рекордно топъл, освен във Франция,
Коментари Харесай

Май 2022 г. е бил петият най-топъл месец май в инструменталната история

Май 2022 година е бил рекордно топъл, с изключение на във Франция, на към 7% от площта на Земята. Същевременно няма място на нашата планета с рекордно ниски междинни температури. По-студено от нормалното е било в Източна Европа, в Южна и Източна Азия, в Южна Америка, до момента в който останалата част от света е с преобладаващо наднормени температури. Площта на морския лед и в Арктика и в Антарктика е под междинните равнища, само че надалеч от рекордно ниските.  

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S), междинната температура на въздуха през май 2022 година в световен проект е с 0,42 °C по-висока по отношение на предходния климатологичен интервал (1981 – 2010 г.) и с 0,26 °C по-топъл от сегашния климатологичен интервал 1991 – 2020 година Според тази температурна особеност тазгодишният май дели петото място дружно с 2021 и 2018 година в класацията за най-топъл месец май от 1979 година, откогато има данни по този способ (Фиг.1).  За последните 10 години световната междинна температура през май се е повишила с 0,16 °C.

Фигура 1: Отклонение на междинната температура на въздуха за май 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF

10-те най-топли месеци май се случват след 2010 година, като интерес съставлява огромната позитивна особеност на 1998 година, нещо нехарактерно за интервала преди 2000 г. 

По света

Най-големите аномалии се следят в полярните региони (Фиг. 2). Температурите бяха най-високи от междинните в Северозападен и Източен Сибир, част от Нунавут и Северозападните територии на Канада и огромна част от Антарктида, изключително над ледения шелф Рос. Средните температури бяха доста над нормата и в Северозападна Африка. В Мароко необичайно гореща вълна за началото на май увеличи температурите до 43 °C. В Етиопия и Сомалия по-високи от естествените температури в комбиниране с поднормени превалявания доведоха до голям  снабдителен проблем, заради   за последните 40 години . Всички източни и южни щати на Съединени американски щати също регистрират по-високи междинни майски температури по отношение на нормата. Горещата вълна обхванала Тексас и някои прилежащи щати през месеца е била с характерности, като през най-горещите юли и август, съгласно местните метеоролози. По същото време западните, и най-много северозападни щати като Вашингтон и Орегон, записват по-ниски междинни температури. И Сиатъл и Портланд са имали дълги студени интервали, почнали още през април и траяли през май. Студен май записват и в Западна и Североизточна Канада, Гренландия и огромна част от Северния ледовит океан. Поднормени междинни майски температури има и в Южна и Източна Азия, по-голямата част от Южна Америка и елементи от Южна Австралия и Източна Антарктида. Две компактни ядра с по-ниски от междинните температури се виждат и в Централна и Източна Сахара, както и в южните елементи на Африка.

Фигура 2. Отклонение на междинната температура на въздуха за май 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF

Приблизително 7% от Земята през май е била с рекордни междинни температури , като за сушата този % е 6, а за океанската повърхнина е 8. Същевременно няма част от Земята, която да има рекордно ниски междинни майски температури. 

Температурите на въздуха са били доста над междинните над множеството океани и морета. С най-висока особеност се открояват някои  елементи на Тихия океан, към Япония, сред Австралия и Нова Зеландия и по огромна част от крайбрежията на Антарктида, като тук-там там са регистрирани рекордно високи майски междинни температури. Температури на въздуха под междинните са регистрирани в тропическия и субтропичен Източен Тихи океан, на юг от Екватора. Причината за следващ месец е Ла Ниня, като изключително хладно беше край крайбрежията на Еквадор и Перу. 

Последните прогностични модели демонстрират, че с къси съмнения и през идващите месеци ще доминират условия, повлияни от Ла Ниня, като упованията са за нейното усилване през есенните месеци. 

В Европа

В Европа май 2022 година е със междинни температури с 0,58 °C по-високи от тези по нормата за 1981 – 2010 година Положителната особеност по отношение на новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година е 0,29 °C. Тазгодишният май е с към 1,8 °C по-студен от най-топлия досега месец май в Европа, случил се през 2018 г. 

Фигура 3. Отклонение на междинната температура на въздуха за май 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година в Европа. Източник: C3S/ECMWF

В районен аспект за Европа е особено да се следят две относително идентични по величина площи с противоположни аномалии. По-студената е ситуирана в източните региони на континента, като обгръща и Задкавказките територии на Грузия и Армения (Фиг. 3). 

Същевременно Западна и Централна Европа се отличават с наднормени междинни температури. Според Meteo France, междинните температури във Франция през май 2022 година са рекордно високи, като базата данни води началото си от 1900 година Освен високите температури друга присъща линия на миналата пролет във Франция са и поднормените превалявания, като тази наклонност се следи към този момент няколко месеца и някои провинции имат под 50% от валежните си правила за миналото полугодие. Очакванията са това комбиниране на по-високи от нормата температури, дружно с поднормените превалявания да доведат до по-ниски добиви на земеделските стопани. 

В Испания и Португалия също регистрираха някои върхове, като най-интересни са  минималните стойности на температурата, определящи някои нощи като  най-топлите майски нощи в метеорологичната история  на двете иберийски страни. 

В България

В по-голямата част на България междинните температури през май 2022 са по-високи от естествените. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции в доста региони на Северна и Западна България, множеството низини на Южна имат позитивна особеност до към 2 °C, само че тук-там основно в планинските елементи има и по-големи позитивни аномалии. Близки до междинните или малко под тях са междинните температури в крайните източни региони, в това число и тук-там, ситуирани по черноморското ни крайбрежие. Но площите с естествени или поднормални температури са неведнъж по-малки от тези с наднормени температури. 

И май 2022 година, сходно на останалите пролетни месеци – март и април, се отличи със относително студено начало, като хладният интервал – за разлика от предходните месеци,  продължи до края на първото десетдневие. След това температурите бяха преобладаващо наднормени като се изключи къс интервал към 18 – 20 май. 

Друга присъща линия на май 2022 година в нашата страна беше по-малкият брой дни с превалявания и гръмотевици, което се отрази и на по-малките месечни суми на дъжд, които в по-голямата част на страната са доста под нормата. Само в някои планински и източни региони бяха регистрирани превалявания към и над нормата, като по-силни стихии с нанесени вреди по инфраструктура и аграрни стопанства имаше основно в Родопите през последните дни от месеца. 

През последните 22 години, за разлика от април, където има относително чести поднормени месеци, то през май доминират месеците с позитивна особеност (Фиг. 4) и има единствено 4 години с негативни аномалии. Както е всекидневно, стойностите на негативните аномалии са доста по-малко от позитивните. За този интервал данните демонстрират, че сме имали най-топъл месец май през 2003 г, който е бил последван от най-студения май през 2004 г. 

Ледена завивка

В Арктика площта с морски лед за май 2022 година е единствено с 3% по-малко от междинната стойност за интервала 1981 – 2010 година За последните 9 години това е най-близката стойност до междинното, като е надалеч от рекордно ниската повърхност през 2016 година и 2019 година Затвърждава се наклонността от последните месеци на площи близки до междинните или с огромни разлики по отношение на рекордно ниските. 

Фигура 5. Отклонение в % на концентрацията с морски арктичен лед повърхност през май 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник: C3S/ECMWF .

Сезонното размразяване на морската ледена завивка в Северното полукълбо продължи във всички браншове на Северния ледовит океан. Картата на аномалиите на концентрацията на морския лед за май 2022 година има известна аналогия с тази от предходния месец, като концентрациите на морския лед са били над междинните в Атлантическия бранш, изключително в северното море на Лабрадор и Бафиновия залив, в Гренландско море и в северно Баренцово море (Фиг. 5). Концентрации под междинните се следят по Сибирското крайбрежие сред Баренцово море и море Лаптеви, както и в Тихоокеанския бранш в Охотско и Берингово море. 

В Антарктика през май 2022 година площите с морския лед са били със 7% под междинните за интервала 1981 – 2010 година Това е най-малката майска повърхност с лед за последните 3 години, само че пък е надалеч от рекордните в това отношение 2019 година и далечната 1981 година В Антарктида, за разлика от останалата част на Земята, е особено условия с повече лед през последните две – три десетилетия, като даже междинната повърхност за интервала 1990 – 2020 година е била по-голяма от междинната за предходния тридесет годишен интервал 1981 – 2010 година Този казус в ерата на световното стопляне потвърждава, че в другите райони на нашата планета трендовете в смяната на температурата освен се разграничават по безспорна стойност, само че могат да се разграничават и по своя знак. Разбира се, площта на ледената завивка не зависи единствено от температурата, само че това е преобладаващият фактор за динамичността на систематизиране на ледените площи. 

Фигура 6. Отклонение в % на концентрацията с морски антарктичен лед повърхност през май 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник: C3S/ECMWF

Картата на аномалиите в концентрацията на морския лед за антарктическия район за май 2022 година демонстрира, че под междинните са били площите в моретата Белингсхаузен и Амундсен, само че са били над междинните в морето на Рос (Фиг. 6). Концентрациите на морския лед остават под междинните в Атлантическия бранш, в това число в северното море на Уедъл. В останалата част от Южния океан, по крайбрежието на Източна Антарктида, се следят смесени аномалии на концентрацията на морския лед. 

И май 2022 година се вклини в поредицата от месеци с позитивна особеност, само че надалеч от рекордните стойности. Тази наклонност почнала преди няколко месеца затвърди догатките на някои климатолози, че сме  достигнали ново равнище междинни температури – с към градус над междинните за предишния век . Очаква се покачването на световните температури да продължи и през идващите години, само че не се изключват „ затишия “, като това, в което в този момент се намираме. Такова усмиряване на стоплянето става мотив за нови тайни теории, стремящи се да отхвърлят покачването на температурите и измененията на климата, които за някои елементи на света имат гибелен резултат върху природата и хората. Повече за тайните теории свързани с климатичните промени може да прочетете тук. 

* Публикацията е част от поредност, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище. Ежемесечните изявления излизат в границите на идващия календарен месец и са основани на преглед на Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.

Автор: Симеон Матев / Климатека

Д-р Симеон Матев е създател в Климатека и лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в катедра „ Климатология, Хидрология и Геоморфология “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

В обявата са употребявани материали от:

  1. https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-march-2022 
  2. https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-march -2022 
  3. https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml
  4. https://www.ncei.noaa.gov/access/monitoring/monthly-report/global/202205
  5. https://www.moroccoworldnews.com/2022/05/348817/four-day-heatwave-to-hit-several-provinces-across-morocco
  6. https://edition.cnn.com/2022/05/05/weather/historic-heat-wave-texas-forecast-weekend-weather/index.html
  7. https://meteofrance.com/actualites-et-dossiers/actualites/lete-debute-apres-le-3e-printemps-le-plus-chaud-en-france
  8. www.stringmeteo.com
  9. http://www.meteo.bg/bg
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР