Maxima Grupė оперира на българския пазар от 2005 г. ©

...
Maxima Grupė оперира на българския пазар от 2005 г. ©
Коментари Харесай

Веригата "T маркет" отчете за поредна година двуцифрен ръст на приходите

Maxima Grupė оперира на българския пазар от 2005 година

© Георги Кожухаров " Максима България " - притежател на комерсиалната верига " Т маркет " (T Market), регистрира 259.7 млн. лева доходи (без ДДС) за 2018, оповестиха от сдружението. Това е поредна година, в която компанията отбелязва двуцирфен растеж на приходите – 19.4% спрямо 2017. Изминалата 2018 е първата от стъпването на веригата в България, която приключва с позитивна EBITDA (печалбата преди налози, лихви и амортизации) – 1.56 млн. лева

Поне четири нови обекта през 2019

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък През 2018 " Максима България " реновира три супермаркета и откри девет нови обекта – три в София и по един в Карнобат, Ямбол, Несебър, Велико Търново, Нови Искър и Айтос. В реконструирания магазин в Самоков и в новия в Айтос компанията построи и лични кухни за свежи салати и готвени ястия.

През предходната година българското сдружение влага два милиона лв. в магазин T Market в Студентски град в столицата, който е с нова идея, предлагаща опция за извършване на покупки плюс специфична зона за хранене с приготвени на място ястия и с непрекъснато работно време. " Максима България " вкара и първите каси на самообслужване във веригата в магазина си в кв. " Мусагеница " в София.

Супермаркетите от веригата са общо 74 в 38 града. Плановете за 2019 година включват отваряне на най-малко четири нови и реновиране на най-малко четири от настоящите обекти в страната.

Част от Maxima Grupė

" Максима България " е част от Maxima Grupė, която е водач в ритейл бранша в Прибалтика и оперира вериги за търговия на дребно в Литва, Латвия, Естония, Полша и България. За 2018 година консолидираните доходи на групата се усилват с 22.1% спрямо 2017 и доближават 3.451 милиарда евро, а консолидираната оперативна облага е 223.6 милиона евро.

През предходната година Maxima Grupė влага повече от 88 милиона евро в дълготрайни активи и отвори повече от 100 нови магазина на всички пазари. Повечето от тях бяха открити в Полша, където компанията закупи и веригите Stokrotka и Sano. През 2018 Maxima Grupė бе измежду първите в прибалтийския район в продажбата на облигации за 300 млн. евро.

Оперативната тактика на групата, оповестена при започване на тази година, планува 600 млн. евро вложения до 2025 година, ориентирани към модернизиране и разширение на мрежата от магазини. Компанията ще заложи на бърза интернационална агресия с вложения близо 100 милиона евро годишно до 2025 година Средствата са планувани за подсилване на мрежата от магазини и за създаване на нови канали за продажби. Целта е оборотът на групата да нараства със 7% всяка година, клиентите да се усилват с 5%, а чиновниците - с 2% годишно. Част от средствата са планувани за възстановяване качеството на обслужване и за основаване на по-добра работна среда за чиновниците.

Според тактиката добавената стойност за клиентите включва дигитализиране на бизнеса, както и по-широк подбор и положително съответствие цена - качество, което ще бъде обезпечено посредством увеличение на оперативната успеваемост, водеща до понижаване на разноските, а оттова - и на цените.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР