Маурисио Почетино беше един от главните герои на изминалото лято.

...
Маурисио Почетино беше един от главните герои на изминалото лято.
Коментари Харесай

Интервюто с Почетино: Аз и Барса вървим в различни посоки

Маурисио Почетино беше един от основните герои на миналото лято. Неговото име беше първото в листата с разновидностите за заместител на Зинедин Зидан в Реал Мадрид, но подновяването на контракта му с Тотнъм малко преди този момент попречи на договорката и в този момент следва конфликт с безконечния противник на „ белите” – Барселона. „ Аз съм „ папагалче” (б.р. – прякор на Еспаньол) и това, несъмнено, ме стимулира да удрям Барса”, споделя аржентинският експерт пред нашия екип в базата на „ шпорите”.

- Една година по-късно идва нов конфликт с испански гранд…

- Миналия сезон беше Реал Мадрид, а в този момент е Барселона. Това е есенцията на Шампионската лига – срещите с най-хубавите тимове на света. Това е от най-хубавите вероятни неща, които да ти се случат – вълнуват и стимулират доста.

- А и на Почетино му е специфична мотивация Барса, нали?

- Разбира се, откакто съм „ папагалче” и съм живял толкова години в Барселона. Да се връщам в града постоянно е хубаво, както и това да играя с Барса. Това постоянно ме стимулира.

- Продължавате ли да мислите, че ориста Ви в никакъв случай няма да е обвързвана с Барса?

- Разбира се, това е от ясно по-ясно. Имам доста другари в града, които са от „ блаугранас” и към които изпитвам голямо почитание, само че с Барса вървим по разнообразни пътища, в противоположни направления, тъй че би било невероятно те да се срещнат.



- Това към този момент не е онази Барселона с играта на пас и залагането на юношите…

- Не съм сигурен в това… Ако се вгледаме и проучваме футболисти като Чави и Иниеста, е ясно, че те бележат избора ти на път и философия, като се изключи че на пейката имаше огромни треньори като Джосеп Гуардиола, Тито Виланова и Франк Райкаард. Отвъд душевността на треньора, играчи като тях двамата, които усещат потребността топката да се подава непрестанно и все ниско по тревата… това е нещо доста мъчно да бъде променено. Ясно, че в този момент към този момент няма Чави или Иниеста, остават малко футболисти от това потомство и е обикновено Барса да се трансформира с друг вид футбол. Ернесто Валверде се опита да направи смяната, само че задържайки фундаменталните правила, и по този начин играта на тима се обогати. Футболът е на футболистите и когато имаш такива огромни играчи като Барселона, способни да подсилят в допълнение философията на отбора оттатък концепциите на треньора, е мъчно да ги замениш. Направо е невероятно. Те бяха неповторими футболисти, с голям гений. Можеш да купиш други на пазара, но те са разнообразни и ще е доста мъчно да повторят играта от прежните столетия. Барселона е тим с огромни играчи, решаващи фигури, които могат да победят всекиго.

- Освен Лионел Меси там са също Филипе Коутиньо, Усман Дембеле, Луис Суарес…

- Отлични футболисти. Коутиньо го познавам доста добре. Говорим за един огромен тим, воден от най-хубавия в света – Лео Меси. След това има легион от футболисти, които го трансформират в застрашителен тим. Качество по всяка част на терена!

- Значи желанието да биете Барса е даже още по-голямо?

- Разбира се! Да спечелиш който и да е мач е хубаво, а в случай че е против Барселона, е още по-хубаво, тъй като би значело нещо огромно за нас.



- Един от основните моменти в сряда на „ Уембли” ще е опазването на Лео Меси, от който Барса към момента зависи. Тази година обаче сякаш го позабравиха, когато пристигна време за наградите…

- Докато играе, Меси ще бъде постоянно №1. Поне за мен. Талантът и отдадеността му го трансформират в най-хубавия на света.

- Тотнъм влиза в мача леко длъжен да гони резултат след мъчителното проваляне с поврат против Интер в първия мач…

- Болезнено, тъй като контролирахме мача и бяхме по-близо до втори наш гол в сравнение с до равнене. И освен се стигна до равнене, а и най-после загубихме. Трябва да преглъщаме подобен жанр провали, да ги проучваме и да вземаме решения, които да ни послужат да се подобрим. Много сме обосноваване и ще се борим до дъно! Случилото се в Милано е просто една пречка и имаме огромно поле за усъвършенстване.

- Очакванията към Тотнъм не стопират да порастват, само че съставът не пораства правопропорционално с тях…

- Нормално. Очакванията са огромни и порастват година след година, само че действителността е същата като в предходните сезони. Затова и от време на време тимовете се съдят незаслужено, като не се вземат под внимание обективните условия към тях. Иначе, въпреки да е незаслужено да порастват упованията към Тотнъм, тези на самите нас са в действителност най-големите. Когато не победим, разочарованието е голямо.



- Можете ли да ми обясните за какво не добавихте качество към състава си лятото? Тотнъм е тим, който се бори против клубове транснационални корпорации, които харчат по 200 милиона на прозорец…

- Затова и споделих, че упованията непрекъснато порастват, а и ние желаеме да се подобряваме година след година, само че действителността е друга. Ние сме единственият клуб в Европа, които не взе нов състезател, който не се укрепи – това е действителността. Въпреки това условията и желанията са непрекъснато да се подобряваме като показване и резултати. Не би трябвало да използваме това като опрощение и сме длъжни да сме по-силни, по-изобретателни и да търсим решения, вместо да се опитваме да бягаме от отговорност. При всяко състояние стартът ни в това издание на шампионата на Премиър Лийг е по-добър спрямо предходната година. Единственото по-лошо е, че загубихме първия си мач в Шампионската лига.

- Ще може ли Тотнъм да е конкурентоспособен на равнището от предишния сезон?

- Няма да е елементарно. Нашите съперници се укрепват година след година, само че е ясно, че концепцията ни е да продължим да се борим с нашите оръжия. И се надяваме да създадем отново доста добър сезон.

- През юни т.г. привлякохте голямо медийно въздействие поради интереса на Реал Мадрид към Вас…

- Такива неща се случват в света на футбола: клюки, обстановки, които се получават, когато минимум ги очакваш. Всичко това е насъбран опит за млад треньор като мен, който има упоритостта да стигне до самия връх, и ми служи като мотивация. Също по този начин значи, че вършим добра работа и привличаме вниманието във футболния свят. Спечелихме си почитание и това е хубаво.



- Хвърляте ли взор към протичащото се в Реал Мадрид, или към този момент сте затворили страницата?

- Гледам всевъзможен футбол, така че, несъмнено, виждам и испанската Лига. Прекарал съм доста години в Испания, имам двойно поданство. Следя Реал Мадрид и всички тимове. Това е обикновено: би трябвало да знаеш какво се случва на всички места и, разумно, съм осведомен за протичащото се там. Радвам се на футбола.

- Каква е упоритостта Ви като треньор?

- Да правя отлична работа в Тотнъм и да мога да печеля някой трофей. Доволни сме, че можахме да променим културата на клуба и метода на работа. В професионален проект, и никой не може да се сърди, упоритостта ми е един ден да бъда селекционер на националния тим на Аржентина и да повеждам Нюелс Олд Бойс – тима, в който се родих за футбола. Това са две от фантазиите ми, както и да стигна с Тотнъм допустимо най-високо. Да надвивам постоянно – това е философията.



- Смятате ли оставането на Хари Кейн и Деле Али за един тип прехвърляния за Тотнъм през миналото лято?

- Да, като трансфер е задържането им и обезпечаването на най-хубавите условия за тях, с цел да имат още веднъж равнището на показване от предходните години. Всяка година става все по-трудно. Този сезон би трябвало да имаме малко повече самообладание към тях, до момента в който търсят най-хубавата си форма след късното си прибиране от Мондиала в Русия. Очевидно е, че за Тотнъм е доста значимо да задържа този вид играчи при себе си.
Хосе Феликс Диас, „ Марка” Премиър лийг 7 кръг, събота 29 септември  Хъдърсфийлд 0:2краен резулат  Тотнъм

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР