Мауна Лоа - най-големият активен вулкан в света - изригва

...
Мауна Лоа - най-големият активен вулкан в света - изригва
Коментари Харесай

Какво се случва в най-големия вулкан в света

Мауна Лоа - най-големият деен вулкан в света - изригва за първи път от 1984 година Лавата се стича по стените на вулкана при температура от 1000°C, само че специалистите споделят, че това към момента не съставлява огромна опасност за локалните поданици.

Колко огромен е Мауна Лоа

Мауна Лоа, което значи " дълга планина " на хавайски, е най-големият деен вулкан в света. Той покрива 5271 квадратни километра и е един от веригата от пет вулкана, които образуват Големия остров на Хаваите.

Само този вулкан обгръща половината от целия остров. Върхът на Мауна Лоа е на 4170 м над морското ниво, само че основата му е на морското дъно. Оттам до върха е 9170 м, което го прави по-висок от връх Еверест.

Защо вулканът изригва

Слоеве от свръхнагрят материал, наименуван магма, извират под Мауна Лоа и прилежащите вулкани от " гореща точка " надълбоко в Земята. " Никой не знае тъкмо за какво съществува тази гореща точка ", споделя доктор Кармен Солана, вулканолог от университета в Портсмут в Обединеното кралство, " само че може да е породена от разпадането на радиоактивен материал в земната тога. "

Тези струи от магма в действителност образуват задачите Хавайски острови. Когато Мауна Лоа изригне, споделя доктор Солана, магмата първо извира в калдерата - вулканично образувание, получено при сриване на кратера във вътрешността в самия него. Има кръгла или овална котелообразна форма със стръмни и постоянно стъпаловидни скатове. Наречена Mokuaweoweo, калдерата на Мауна Лоа е с повърхност от 15 квадратни километра и е дълбока 180 метра.

След това магмата изтича от " пукнатини " в скалата от страната на вулкана и тече надолу по планинския скат като течност, наречена лава. Има температура от 1000°C и изгаря всичко по пътя си.

Когато вулканите изригват, те също отделят материя, която се охлажда, с цел да образува нещо като части стъкло, наречени " косата на Пеле ". " Пеле е името на богинята, за която се счита, че живее в Мауна Лоа, а частите са тънки и кафяво-златисти на цвят ", споделя доктор Солана.

Защо е значимо изригването на Мауна Лоа

Мауна Лоа е изригвал 33 пъти от 1843 година - датата на първото записано изригване. Средно това е едно изригване на всеки пет години и половина. Последното обаче е преди съвсем 40.

" През последните 10 години имаше някои признаци на изблик на магма, само че до момента не е имало изригване ", споделя Андрю Хупър, професор по геофизика в университета Лийдс в Обединеното кралство. Сегашното изригване на Мауна Лоа дава опция на ново потомство учени да проучат по какъв начин работи вулканът.

" За нас ще бъде забавно да забележим къде се съхранява магмата в Мауна Лоа - къде остава сред извирането от мантията на Земята и излизането от повърхността на вулкана ", споделя професор Хупър.

Опасно ли е изригването на вулкана

За разлика от доста вулкани, Мауна Лоа нормално не провокира в действителност избухливи изригвания, при които лавата да се изстрелва във въздуха дружно със струйки пепел и газ. Вместо това тя тече с много постепенно движение надолу по страната на вулкана.

" Потоците лава не са животозастрашаващи, тъй като можете да се измъкнете от пътя им ", споделя професор Хупър. Освен това лавата не върви на запад от вулкана към най-близките градове, а на североизток.

Ще би трябвало да измине и много дълъг път в тази посока, преди да нанесе съществени вреди. Местните хора обаче може да са изложени на по-голям риск от газовете, които Мауна Лоа отделя. " Вулканичните газове, в това число серен диоксид и хлор, реагират с влагата във въздуха, с цел да произведат " вог " -  вулканична мъгла ", споделя доктор Солана.

Вогът към този момент е допустимо да сътвори проблем на хората, в случай че има доста вятър. Може да раздразни очите и да аргументи проблеми с дишането при някои хора, означават от BBC. Здравните управляващи в Хаваи прецизират, че качеството на въздуха към момента е положително, само че може да се утежни когато и да е. Ако се случи, локалните поданици се поучават да заобикалят действия навън и да стоят на закрито със затворени порти и прозорци.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР