Мауи „не се продава“: Оцелелите казват, че предприемачите искат да купят земя, където някога са били домовете им

...
КАХУЛУИ, Хавай − Домът на Тами Кайлилау от 20 години
Коментари Харесай

КАХУЛУИ, Хавай − Домът на Тами Кайлилау от 20 години е изгорен до основи. Хора, които познава, също са изгорели в пожара.

По-малко от седмица по-късно тя каза, че е получила съобщение във Facebook от някой в ​​областта на недвижимите имоти. Жителите се предупреждават един друг в социалните медии, че строителните предприемачи може да се опитат да купят земята им, така че Кайлилау го игнорира.

„Защо го правят? Знаете ли, хората изгоряха в пожара“, каза тя в понеделник .

„Трудно е. Трудно е, наистина грубо“, добави тя.

Много жители на Мауи скърбят за загубата на домовете си и твърдо обещават да останат там след най-смъртоносните горски пожари в Историята на САЩ за повече от век унищожи квартали из целия остров. Те казаха, че се притесняват, ако застрахователните изплащания и правителствената помощ не дойдат достатъчно бързо, оцелелите може да загубят надежда и да продадат на хора, които драстично ще променят любимата им, но бързо облагородяваща се общност. В дните след началото на пожарите предприемачите се спряха да придобият земята, на която те и техните семейства са живели от години, ако не и поколения.

Ще бъдат ли забранени някои продажби на имоти в Хавай след пожари?

Джон Димуро, който живее на острова повече от 40 години и работи за Marriott в Западен Мауи, каза, че местните жители не искат големи компании или богати хора да купуват земя и да я разработват.

< p>„Правителството трябва просто да каже „не, не ви е позволено да се развивате“, каза той в понеделник. „Кажете не, просто категорично не.“

Губернаторът на Хаваите Джош Грийн каза, че се е свързал с главния прокурор на щата, за да проучи възможността за налагане на мораториум върху продажбите на повредени или унищожени имоти. Грийн каза, че пожарите са унищожили повече от 2200 сгради, 86% от които са жилищни.

„Освен това, бих предупредил хората, че ще мине много време, преди да бъдат построени някакви сгради или жилища,“ каза той."Ще бъдете доста зле информирани, ако се опитате да откраднете земя от нашите хора и след това да построите тук."

Думите на губернатора изглежда все още не са възпрели предприемачите, според местните.< /p>

Марк Стефл, на 67 години, каза, че той също е бил потърсен от разработчици и офертата му се стори като ударена, докато не беше.В понеделник Стефл току-що се опита и не успя да получи документ от окръга, че би го оставил да премине препятствията и да се върне в Лахайна, вековната бивша столица на Кралство Хавай. Градът с около 13 000 души беше почти унищожен от пламъци миналата седмица.

„Не знам какво по дяволите става Нашето правителство е толкова некадърно в момента", каза той. "Толкова съм ядосан."

Той и съпругата му са загубили работата си и той се притеснява, че все още ще трябва да плаща ипотечни плащания на унищоженото имущество и че няма да получи федерална помощ, защото има застраховка. Все пак той каза, че трябва да възстанови. През 24-те години, в които е живял в района, други два дома му са изгорени, включително веднъж по време на ураган. Всеки време, когато е възстановен.

„Няма да го продам. Ще остана тук", каза той. „Харесва ми тук, колкото и объркано да е."

Колко струва животът в Мауи?

Дори преди пожарите да унищожат стотици домове в Мауи, щатът преминаваше през криза с достъпни жилища, подхранвана от международното търсене от хора, които купуват втори и трети дом за почивка или използване за краткосрочно наемане, според Стърлинг Хига, изпълнителен директор на Housing Hawaii's Future, организация с нестопанска цел, посветена на прекратяването на недостига на жилища на работната сила в щата.

Хига каза, че е невероятно скъпо и трудно да се построят нови жилища в Хавай, което повишава цените извън бюджетите на местните семейства, много от които работят нископлатена обслужваща работа в хотелиерството или туристическата индустрия.

Средната цена на жилище в Мауи скочи до приблизително $1,2 милиона, а средната цена на апартамент е $850 000. Районът, където около 65% от жителите са цветнокожи, има среден доход на домакинство от около $88 000, според данните от преброяването в САЩ.

Някои жители, които имат застраховка, ще могат да получат компенсация. Но Хига каза, че много от домовете в Лахайна са стари и не отговарят на кодовете, което ги прави „трудни до невъзможни за застраховане“.

Хига каза, че някои жители ще отговарят на условията за федерална помощ чрез FEMA, „но това процесът не е перфектен и е възможно някои хора да пропаднат през пукнатините."

"Истинската опасност е, че цялата тази компенсация за възстановяване, ако дойде по-късно, не покрива непременно междинните разходи за наем", каза той. „И Мауи вече беше остров, където наемите бяха главоломно високи, така че семействата, които чакат да се възстановят, ги очакват трудни времена.“

Кайлилау, която загуби дома си, в който живееше 20 години, беше заседнала Lahaina в продължение на два дни без храна, след като пожарите започнаха за първи път. Сега 65-годишната не може да се върне и живее в къща с 3 спални с още 10 души, включително дъщеря й и внучката й. Тя каза, че са успели да получат някои доставки и са благодарни за потока от дарения, „но въпросът е, че сме бездомни. Няма къде да отидем.“

„Това не е за разпродажба'

Хига каза, че правителството, местните организации и организациите с нестопанска цел трябва да се обединят, за да гарантират, че разселените семейства могат да намерят достъпни жилища и да не бъдат уплашени от процеса на достъп до държавна помощ. Той каза, че се надява да има достатъчно помощ и жилища, които хората да не изпитват натиск да продават.

„Много от нас са загрижени, че непосредствено след бедствие хората не винаги са прави състояние на ума, за да вземе такова последователно решение“, каза той.

Джона Лайън, 45, каза, че ако жителите продадат имота си, „съвсем различен тип реконструкция“ вероятно ще се случи на първокласните, крайбрежни имоти . Лайън, който управлява компания за екокултурен туризъм, каза, че през петте години, в които живее в Мауи, е бил свидетел на напрежението, което туризмът може да предизвика между посетителите и местните. на изоставен ресторант близо до пристанище Маалаеа, казаха, че строителните предприемачи са предлагали на хората пари за преместване от години. В крайна сметка той вярва, че хората в домове от няколко поколения ще имат силата да останат.

„Няма значение колко пари предлагате“, каза той. „Не. Ние не продаваме, това не се продава.“

Принос: Асошиейтед прес

Тази статия първоначално се появи в USA TODAY: Продава се земя на Мауи? Местните се опасяват, че ще бъдат изкупени след пожари

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР