Матю Нимиц, посредникът на ООН в преговорите между Атина и

...
Матю Нимиц, посредникът на ООН в преговорите между Атина и
Коментари Харесай

Преговорите за името на Македония отново започват

Матю Нимиц, медиаторът на Организация на обединените нации в договарянията сред Атина и Скопие за името на Македония, сред на следващия ден и във вторник в Брюксел ще организира срещи с представителите на двете страни - Васко Наумовски и Адемантиос Василакис. Срещата, заяви офисът му, е част от напъните на Организация на обединените нации да помогне на двете страни да намерят взаимно задоволително решение на казуса.

Новият кръг от договаряния идва в интервал на усъвършенстван политически климат сред съседките. Македонският министър председател Зоран Заев неведнъж съобщи, че би трябвало да се направи стъпка и че сега има по-голяма опция да се откри решение.

В изявление за гръцката осведомителна организация АНА-МПА той акцентира, че би трябвало да се откри решение, което да бъде задоволително за всички: „ И двете страни ще бъдат еднообразно удовлетворени или еднообразно недоволни. Такъв е компромисът. Но считам, че като политици можем да получим повече, в случай че имаме смелостта да намерим решение, вместо да го отлагаме, както в миналото”.

Гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас чака позитивно развиване по въпроса за Македония през 2018 година, в случай че съгласно него Скопие реши да направи позитивни стъпки напред.

„ Ако се откажат от реториката и изказванията, че те са единствените потомци на Александър Велики, можем да намерим общо решение. В подобен случай аз ще бъда първият, който ще подсигурява европейската вероятност и сигурността на прилежащата страна ", сподели той през вчерашния ден в Белград след среща с сътрудниците си от Сърбия, България и Румъния.

По-рано ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзияс съобщи, че чака въпросът да бъде закрит през първата половина на идната година. Американският заместник-държавен секретар Хойт Браян Ий и еврокомисарят Йоханес Хан също са оптимисти, че разногласието най-сетне може да бъде решен.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР