Матс Виландер смята, че е много по-вероятно Рафаел Надал да

...
Матс Виландер смята, че е много по-вероятно Рафаел Надал да
Коментари Харесай

Виландер: За Надал ще е по-лесно да спечели нова „мейджър“ титла, отколкото да се задържи в Топ 3


Матс Виландер счита, че е доста по-вероятно Рафаел Надал да завоюва още една купа от Големия шлем, в сравнение с да се задържи в Топ 3 на ранглистата. Хронична травма в крайници принуди испанеца да пропусне последните няколко месеца от сезон 2021, като в един миг даже не бе несъмнено дали въобще ще може да играе още веднъж. Надал се завърна по удивителен метод, като за пръв път в кариерата си завоюва поредно Australian Open и Ролан Гарос и стана едноличен рекордьор по трофеи от Големия шлем, само че в това време постоянно страдаше от травми.

„ Мисля, че откакто си спечелил купа от Големия шлем, можеш умерено да играеш на високо равнище още три или четири години, изключително в случай че успееш да се задържиш в Топ 8 на ранглистата. Ако единствено преди няколко месеца си спечелил Australian Open и Ролан Гарос, какъвто е казусът с Надал, мога да заявя това още по-категорично. Не ме интересува, че след четири години Рафа ще бъде на 40. Не мисля, че има значение, защото опитът и самочувствието му ще са големи и умерено ще може да споделя „ Ей, хлапета, върша това, откогато бях на 17 “ – разяснява някогашният №1 пред Eurosport.

„ Надал има доста по-голям опит от съвсем всички, що се отнася до петсетовите мачове, и това е още едно преимущество за него. В същото време обаче ще му бъде доста мъчно да резервира позицията си в ранглистата. Мисля, че за него ще бъде по-лесно да завоюва още една купа от Големия шлем, в сравнение с да се задържи в Топ 3, защото ранкингът към този момент не е от толкоз огромно значение за него. Рафа може да си разреши да сортира по-внимателно шампионатите, в които взе участие. В някои случаи една или две съревнования преди мейджърите ще бъдат задоволителни. Той е изцяло наясно към какво би трябвало да се стреми както от физическа, по този начин и от психическа позиция “ – сподели още носителят на седем трофеи от Големия шлем.

Преди триумфалните за него Australian Open и Ролан Гарос международният №2 взе присъединяване в общо три шампионата на съответните настилки – ATP 250 в Мелбърн, както и Мастърс конкуренциите в Мадрид и Рим. Заради лекуването на контузията в крайници Матадора не игра в подгряващите шампионати преди Уимбълдън, а единственият му шампионат в Северна Америка преди US Open бе Мастърсът в Синсинати.

„ Надал знае, че би трябвало да тренира доста прецизно и старателно, в случай че желае да продължи да играе на най-високо равнище, защото годините напредват и няма да става по-лесно. Ако обаче успее да се опази от травми, сигурно ще бъде фактор още дълго време. Както споделих, опитът е едно от неговите съществени преимущество по отношение на съперниците. При 4-4 и 30-30 в петия сет имаш десетина вероятни разновидността, само че единствено един от тях е верен. Рафа умее дас е ориентира съвсем безпогрешно в сходни обстановки. Да, шансът постоянно играе роля в подобен мач и Надал ще има потребност от него, само че всеки популярен първенец в историята е имал шанса на своя страна в избрани моменти. Рафа е изправен пред голямо предизвикателство, само че мисля, че може да се оправи “ – приключи трикратният първенец на Ролан Гарос.

В идващите седмици Надал и Каспър Рууд ще изиграят няколко демонстративни мача в Южна Америка, след което испанецът ще играе за родината си на започващия на 29 декември United Cup. Испания е в ситуаираната в Сидни група D дружно с Австралия и Англия.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР