Маточината (лат. Melissa officinalis) е от същото семейство като ментата

...
Маточината (лат. Melissa officinalis) е от същото семейство като ментата
Коментари Харесай

Маточина - 10 безценни ползи за здравето

Маточината (лат. Melissa officinalis) е от същото семейство като ментата и е родом от Европа, Северна Африка и Западна Азия, само че се отглежда по целия свят.

Маточината обичайно се употребява като седативно средство за възстановяване на настроението и когнитивните функционалности, само че евентуалните изгоди от това растение надалеч надвишават това нейно качество. Прочетете тази публикация, с цел да научите повече за 10-те скъпи изгоди за здравето от маточината.

Облекчава напрежението и понижава тревогата

Твърди се, че маточината успокоява признаците на стрес, оказва помощ ви да се отпуснете и покачва настроението ви. Маточината може също да се употребява за понижаване на признаците на тревога, като раздразнителност и възбудимост.

Действително, научни проучвания откриват, че приемането на маточина облекчава негативните резултати на настроението, подбудени от психически стрес, понижава тревогата усъвършенства настроението. Въпреки това са нужни още проучвания, с цел да се доразвият тези открития, написа Gotvach.bg.

Засилва когнитивната функционалност

Същото изследване от 2014 година преглежда резултатите на маточината за възстановяване на когнитивната функционалност. Участниците са помолени да извършват когнитивни задания, включващи памет, математика и централизация. Резултатите от тези компютъризирани задания демонстрират, че участниците, които са приели маточина, са се показали по-добре от тези, които не са го създали. Въпреки че тези участници са изпитали повишение на равнищата на зоркост и успеваемост, към момента е допустимо отмалялост да се появи с течение на времето. Комбинирането на маточина с храна въздейства върху степента на асимилиране, което може да е повлияло на ефикасността ѝ. Необходими са спомагателни проучвания.

Облекчава бодърствуване и други нарушавания на съня

Комбинирането на маточина с валериана може да помогне за облекчение на безпокойствие и нарушавания на съня като бодърствуване. Изследователи откриват, че децата, които одобряват комбинирана доза, имат 70 до 80 % усъвършенстване на признаците. Както откривателите, по този начин и родителите считат маточината за положително или доста положително лекуване. Все отново са нужни повече проучвания, с цел да се потвърдят тези открития.

Помага за лекуване на рани

Можете даже да прилагате маточина локално при първите признаци на херпес. Участниците в изследване от 1999 г ползват крем с маточина или плацебо върху засегнатата област четири пъти дневно в продължение на пет дни.

Изследователите открили, че участниците, които са употребявали крем от маточина, са имали по-малко признаци и са се излекували по-бързо от тези, които не са го правили. Необходими са спомагателни изследвания, с цел да се разширят тези открития.

Облекчава неприятно храносмилане и гадене

Ако изпитвате чести коремни болки, дискомфорт и гадене маточината може да има позитивен резултат върху храносмилането. Изследване, оценяващо резултатите от няколко изследвания върху маточина, открива, че билката е потребна при лекуване на стомашно-чревни признаци. Въпреки че това е обещаващо развиване, значимо е да се признаят рестриктивните мерки на изследването.

Намалява менструалните конвулсии

Има също проучвания, които демонстрират, че маточината може да се употребява за облекчение на менструални конвулсии и предменструален синдром (ПМС). През 2015 изследване изследва резултата на маточината за понижаване на интензивността на спазмите при 100 девойки в гимназиална възраст.

Момичетата са приемали или есенция от маточина, или плацебо в продължение на три поредни менструални цикъла. Интензивността на признаците на Постановление на Министерски съвет е оценена преди тестването и до три месеца след него. Групата, която е приемала маточина, оповестява за доста понижаване на признаците.

Облекчава главоболието

Маточината може да бъде потребна при лекуване на главоболие. Нейните релаксиращи свойства могат да ви оказват помощ да се отпуснете, да освободите напрежението и да отпуснете мускулите си. Също по този начин е известно, че приемането на билката може да помогне за разширение и разпределяне на стегнати кръвоносни съдове, което може да способства за облекчение на главоболието.

Намалява болката при зъбобол

Болкоуспокояващите свойства на маточината могат да я създадат съвършен избор за облекчение на зъбобол. В допълнение към нейните релаксиращи свойства, това домашно лекарство се счита, че е ориентирано към възпалението в тялото. Необходими са повече проучвания, с цел да се потвърдят тези открития. При жабурене и гаргара можете да облекчите възпаленията на венците и устната празнина.

Помага при вирусни, гъбични и респираторни болести

Маточината под формата на запарка има противовъзпалителни, антивирусни и болкоуспокояващи свойства, което я прави положително средство против простуда и грип, кашлица и дихателни проблеми. Също по този начин се смята, че има противогъбични свойства, което я прави положително средство за отбрана от гъбички при понижен имунитет.

Изследване допуска, че потреблението на крем от маточина може да облекчи признаците и да помогне за удължение на интервалите сред огнищата на херпес. Резултатите от други проучвания демонстрират, че розмариновата киселина в маточината понижава количеството на свободни радикали в човешките кафези и покачва клетъчната жизненост при оксидативен стрес.

Помага при сърдечни болести

Със своите успокояващи и укрепващи свойства, маточината оказва помощ за нормализиране на сърдечната активност, оправя се с аритмията и намалява кръвното налягане и сърдечния пулс.

Странични резултати и опасности от маточината

Маточината има капацитет да аргументи следните нежелани реакции:

- главоболие;

- мъчително уриниране;

- нараснала телесна температура;

- гадене;

- повръщане;

- стомашни болки;

- световъртеж;

- хрипове;

- раздразнение на кожата;

- алергична реакция.

Маточината би трябвало да се употребява единствено за къс интервал от време. Общото предписание е да вършиме една седмица отмора след всеки три седмици приложимост. Не би трябвало да приемате маточина повече от четири месеца без спиране.

Трябва да говорите с Вашия доктор преди приложимост, в случай че приемате:

- медикаменти за глаукома;

- медикаменти за щитовидната жлеза;

- барбитурати;

- успокоителни;

- медикаменти, които въздействат на серотонина;

- сте бременна;

- кърмите;

- желаете да приложите маточина на бебе или дете под 12-годишна възраст;

- имате планувана интервенция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР