Матеуш Моравецки Полското правителство се разграничи днес от изказване на

...
Матеуш Моравецки Полското правителство се разграничи днес от изказване на
Коментари Харесай

Полското правителство се дистанцира от твърдение за еврейските гета в Полша


Матеуш Моравецки

Полското държавно управление се разграничи през днешния ден от изявление на бащата на премиера, че евреите непринудено са отивали в гетата по време на немската окупация на страната, с цел да избягат от християнските си съседи, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че коментарът на Корнел Моравецки, народен представител и татко на премиера Матеуш Моравецки, е най-новият епизод напрежението след приемането в Полша на спорен закон, обвързван с Холокоста.

Моравецки-старши сподели наскоро в изявление, че евреите не са били принуждавани от немците да отидат да живеят в гета, а са отишли там непринудено, тъй като " им било казано, че ще има анклав, където ще могат да избягат от гадните поляци. "

Коментарът е исторически неакуратен. Той също така омаловажава нещастието на евреите и внушава, че те отчасти са отговорни за нея, тъй като са изпитвали ненавист към поляците, показва АП.

Полският заместник-министър на външните работи Бартош Чихоцки сподели, че тези думи не отразяват позицията на държавното управление.

Чихоцки посети неотдавна Израел, където води диалози за понижаване на нездравословните последствия от гневния спор, провокиран от новия полски закон. Той криминализира неоснователни обществени изказвания, обвиняващи Полша за Холокоста.

Генералният прокурор и министър на правораздаването Збигнев Жбро сподели през днешния ден, че една част от закона е неконституционна.

Това изказване е изненадващо, като се има поради, че Жобро бе измежду основателите на нормативния акт, квалифициран от ръководеното от него ведомство. Очаква се Конституционният съд да се произнесе скоро по противоречивия закон и съгласно мнозина е допустимо съдът да анулира най-малко част от него, отбелязва АП.

В разгара на гневните диспути към закона министър председателят Матеуш Моравецки също провокира рецензия с мнения, възприети като безчувствени и исторически неправилни.

На Мюнхенската конференция по сигурността предишния месец той сподели, че измежду хората, взели участие в Холокоста, е имало и евреи, като че ли внушавайки, че евреите са отчасти виновни за изтребването си, показва АП.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР