Материали от астероид на 4,5 млрд. години, които са изминали

...
Материали от астероид на 4,5 млрд. години, които са изминали
Коментари Харесай

Пробата с размер на чаена лъжичка разкрива произхода на живота на Земята

Материали от метеорит на 4,5 милиарда години, които са минали милиони километри, с цел да стигнат до Земята, могат да разкрият произхода на живота на планетата ни, съобщи Пи Ей мидиа/ДПА.

Пробата с размер на чаена лъжичка, взета от метеорита Бену, се изследва от учени от Лондонския природонаучен музей.

4.5 billion-year-old asteroid could reveal the origins of life on Earth
— The Independent (@Independent)
Иначе неугледната черна прахообразна проба може да хвърли светлина върху някои от най-големите въпроси, свързани с образуването на Земята.

Според специалистите тя може да съдържа значими сведения и за образуването на планетите и на нашата Слънчева система.

" Току-що получихме дребна лъжичка черен прахуляк, само че той идва от космоса ", сподели проф. Сара Ръсел, старши началник на проучванията в музея. " Наистина сме разчувствани да имаме част от метеорита Бену, тъй като имаме вяра, че датира от най-ранните времена на Слънчевата система, когато тя, Слънцето и планетите са се формирали преди четири и половина милиарда години ", добави изследователката. " Формиран е от въртящ се диск от прахуляк и газ и считаме, че тук може да имаме съставни елементи от този интервал ".

Проф. Сара Ръсел към този момент изследва материала, която се намира в резервоар с азот, което значи, че не се замърсява от излагане на въздух, с цел да се резервира естественото й положение .

" Смятаме, че тестът съдържа и минерали като глини, задържащи доста вода. Може да съдържа много вода и това да ни каже по какъв начин Земята е станала обитаема планета ", изяснява изследователката пред Пи Ей мидиа.

" Също по този начин считаме, че е допустимо да съдържа няколко % въглерод, който да е под формата на органически въглерод, само че би трябвало да проучим това в допълнение ".

Samples of a 4.5 billion-year-old asteroid that have travelled millions of miles to make it to Earth could reveal the origins of life on the planet
— PA Media (@PA)
Според нея " може да се окаже, че метеорити като Бену са осигурявали и питателните субстанции, нужни за процъфтяването на живота на Земята ".

През септември апаратът " ОСИРИС-РЕКС " на НАСА стана първата американска задача, която събра проба от метеорит и я върна на Земята.

Учените от английския Природонаучен музей са измежду интернационалния екип, който е получил част от тестът за разбор.

Бену е богат на въглерод метеорит, който е съдържа в към пет % от масата му, част от която е органична.

Научният екип също по този начин счита, че може да има извънземна вода, уловена в неговите минерали, и анализът им ще помогне  да се ревизира теорията, че метеоритите са доставили вода на нашата планета преди 4,5 милиарда години.

" Когато Земята се е формирала, тя евентуално е била доста, доста гореща и неща като вода просто са изпарили и са избягали в космоса, тя е била доста суха, когато се е формирала ", изясни проф. Ръсел.   " Въпросът е по какъв начин сме се озовали на тази красива синя планета, която е покрита с океани? ".

" И евентуално отговорът е, че водата е била донесена на нея от ударите на метеорити и комети от външната част на Слънчевата система ", добави тя. 

4.5 billion-year-old asteroid could reveal the origins of life on Earth
— Sky News (@SkyNews)
" Искаме да разберем този развой по-добре. Ако го разберем, ще разберем по-добре какъв брой евентуално е да открием обитаеми светове и към други звезди. "

Тя добави: " Това сигурно ще ни помогне да разберем произхода на живота ".

Пробите от Бену, събрани в космоса, остават незамърсени, което ги прави девствени капсули на времето от най-ранната история на нашата Слънчева система.

Лондонския природонаучен музеят е един от четирите института във Англия, които изследват проби от НАСА, дружно с Оупън унивърсити, Оксфордския университет и Манчестърския университет, отбелязва ДПА.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР