Материали и веществени доказателства по разследване, свързано с евентуално престъпление

...
Материали и веществени доказателства по разследване, свързано с евентуално престъпление
Коментари Харесай

Във ВКС не искат доказателства срещу главния прокурор. Само сигнали, ако може

Материали и материални доказателства по следствие, обвързвано с вероятно закононарушение на изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов, са били върнати в прокуратурата от Върховния касационен съд. Това заяви пред Нова тв ръководителят на наказателната гилдия на Върховен касационен съд Лада Паунова, като изясни, че е била " задължена по закон ".

Върховен касационен съд е съдът, където след приемане на новия механизъм за следствие на основния прокурор и негови заместници от самостоятелен магистрат, се предават сигналите за следствие. Механизмът е в действие от лятото на 2023 година Сигналите към този момент са 65, като най-малко един от тях е против Сарафов.

Казаното от арбитър Паунова за какво е върнала материали в прокуратурата обаче звучи като самопризнание, че съдът се усеща " застрашен " от държавното обвиняване, счита юристът Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд. Той пита " кой закон " задължава Паунова да съобщи материалите.

Преди дни някогашният началник на Софийската районна прокуратура Невена Зартова заяви, че след оповестената фотография на и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов с Петьо Петров - Еврото е формирано незабавно произвеждане. Кадърът е оповестен преди две години.

По време на обиски в България и във вила в Гърция са открити флашки, видео и аудио материали с незнайно наличие, само че засягащи данни за евентуално закононарушение на Сарафов.

От думите ѝ стана ясно още, че въпросните доказателства са изпратени във Върховния касационен съд (ВКС). Това са и материалите, за които приказва арбитър Лада Паунова.

В изявлението си в предаването " На фокус с Лора Крумова " тя сподели, че " механизмът планува до ръководителя на Наказателната гилдия да се изпращат сигнали. Никъде не планува да се изпращат преписки и материални доказателства.

В качеството си на преценяващ сигнала, аз не мога да ги преглеждам. Върнах ги в Софийската градска прокуратура, тъй като наблюдаващият прокурор по делото ме сезира с разпореждане, което изисква да бъдат върнати - с изцяло защитимата теза, че тези материални доказателства са нужни за следствието ".

По думите ѝ тя е била " законово задължена да го направи и е укорима, в това число за закононарушение против правораздаването ".

Според адвокатския помощник на Антикорупционния фонд (АКФ) Андрей Янкулов обаче изказванието на Паунова демонстрира " завързаните ръце " на Съда.

" Ако Върховен касационен съд по принцип не вижда нищо неправилно в цялата тази структура, при която ТРЯБВА да съобщи доказателства на прокуратурата, касаещи евентуална незаконна активност на ръководителя й, без да може да преценя целенасоченост и под боязън от наказателна отговорност, това е великански систематичен проблем на правораздаването ни ", написа Янкулов в обява във Facebook, като попита задочно ръководителя на Наказателната гилдия на кой закон се базира.

Паунова разяснява и така наречен от Зартова кръг на обособена прехрана към Петьо Петров - " Семейство ".

" Не съм получавала сигнали за т.нар " Семейство ". Аз не мога да се самосезирам, тъй като нямам такава подготвеност. Всеки, който счита, че в казаното от прокурор Зартова има данни за закононарушение, може да подаде сигнал до ръководителя на Наказателна гилдия ", сподели зам.-председателката на Върховен касационен съд, като акцентира, че е научила за съществуването на кръга от медийни изявления.

Тя добави още, че не ѝ е известно след чуването на Зартова в Народното събрание да са подхванати стъпки по законов път. В Народното събрание беше основана специфична комисия, която ревизира мрежите за въздействие в правосъдната система на убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса.

" Въз основа на обстоятелствата, които се открият, би следвало те да бъдат обявени в този тип на обществеността. А не, да вземем за пример, в този случай, е оставено, че еди-кой си, се е виждал с еди-кой си, и незабавно да се направи генерално резюме, че всички съдии в еди-кой си съд са маскари, тъй като са взели участие в някаква колекция ", сподели тя, без да конкретизира кого засяга.

Междувременно стана ясно, че Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) е проверявал сигнали за напън на магистрати от страна на съдии от Специализирания съд и за нерегламентирани контакти на съдии и прокурори.

Сигнали са постъпвали и против арбитър Георги Ушев, само че след това те са били прекъснати.

До момента в Инспектората не са проверявали дали магистрати са посещавали частния клуб на убития Мартин Божанов-Нотариуса - информация, която се разяснява обществено от няколко седмици - тъй като не са получил сигнали за това.

Това се схваща от отговор на въпроси на " " по тематиката за натиска над съдии и за въздействие на Божанов-Нотариуса в правосъдната система.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР