Материалът е част от специалното издание То излезе в печатен

...
Коментари Харесай

Музикалният хит от Димитровград - империята "Пайнер"

Материалът е част от специфичното издание То излезе в печатен вид в края на април 2021 година
Едната постройка на " Пайнер " в Димитровград, в която има бистро, нощен клуб и кино, се намира на централния площад, тъкмо против шарените букви с името на града. Символично. " Пайнер " е може би най-известната компания от Димитровград - няма човек в страната, който да не е чувал за нея и нейния създател и притежател, инж. Митко Димитров, по прякор Пайнера, който също е съименник на родния си град. Тук е и централата на компанията.

" Попфолкът е най-слушаната, а в това време и най-хулената музика в България за разлика от другите балкански страни, където няма такова отрицателно отношение ", написа самият продуцент в отговори до " Капитал ". Въпреки че мнозина биха пробвали да омаловажат или подлагат на критика това, което компанията прави - музика в жанр попфолк или по-пренебрежителното " чалга ", " Пайнер " не е единствено силикон и кючеци, а най-много е резистентен бизнес. Компанията е най-голямата в музикалния отрасъл по доходи. Еволюира през годините, приспособява се към провокациите, в това число и последното, което удари стопанската система по нов за промишлеността метод - пандемията от ковид. Тя промени разпоредбите на играта, само че, наподобява, " Пайнер " се пробва да работи по нов метод.

В композиция от писмени и телефонни диалози музикалният продуцентът описа по какъв начин се жъне триумф в ерата на софтуерните колоси, по какъв начин певиците към този момент пеят отдалечено, къде по проект може отвори първото си заведение отвън България и по какъв начин открива звездата Милко Калайджиев.
Касетофони и турнета
" Пайнер " е основана през 1990 година като производител на аудиокасети. Три години по-късно България ратифицира Римската и Женевската спогодба по авторско право. Това разрешава на продуцентите да държат правата върху музиката, която вършат, и точно тогава Димитров преориентира бизнеса натам, споделя самият той пред " Капитал ".

Успехът потегля от фолклор. " Преди това с изключение на с производството на касети се занимавахме и с продуциране, само че резултатът не беше пълностоен. Много от записите обаче се оказаха най-хубавите и даже единствени за реализатори като Недялка Керанова, оркестър " Димитровград ", оркестър " Младост ", записи от надпяванията в Стамболово и " Тракия фолк ". Една от първите ни изпълнителки след 1993 година беше Глория, с която и до през днешния ден продължаваме сполучливо да работим ", споделя той. Според неофициална информация Глория е единственият попфолк реализатор с четири независими концерта в зала 1 на НДК. Малко музиканти могат да се похвалят с това.
Градове Стара Загора, Хасково Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.Акценти от изданието: > Ще има ли работа след въглищата в Стара Загора> Големите компании в района на Хасково - хазарт, машини и бира> Опаковки от Стара Загора за цяла Европа > Свиленград: сред хазарта, туризма и пандемията> Музикалният шлагер от Димитровград - " Пайнер " Разгледайте цялостното наличие по-долу.
Компанията в действителност от години има резистентен финансов триумф по формалната информация от Търговския указател. За 2019 година приходите на " Пайнер " ООД (звукозаписната компания) са малко над 9.8 млн. лева, а на " Пайнер мюзик " (телевизионното дружество) - 2.7 млн. лева На фона на това съперниците в попфолк сектора " Диапазон рекърдс " и " Ара мюзик " имат надлежно доходи 839 хиляди лева и 722 хиляди лева - или над 10 пъти по-малко. Компании отвън попфолка като " Вирджиния рекърдс " и " Монте мюзик " имат оборот 2.7 млн. лева и близо 1.6 млн. лева за 2019 година

Част от компанията с изключение на малкия екран са и веригата заведения, музикални магазини (да, още съществуват, въпреки и на изчезване) и, несъмнено, именитият комплекс " Приказките " в Харманли. Преди години " Пайнер " организираше всеобщи турнета из страната, фестивала " Тракия фолк ", както и обилни годишни музикални награди. Отказва се от премиите обаче по две аргументи, като едната е хакерски офанзиви в гласуването, твърди Димитров. " Освен това, за жалост, доста от изпълнителите одобряваха мъчително невземането на премия и това след това рефлектираше върху нашите взаимоотношения ", споделя Димитров.

Сега обаче мащабът е преместен на друго място - главно в заведенията, а поради пандемията - онлайн. Конкуренцията и преди ковид е огромна. В края на 2018 година Митко Димитров показа пред " Капитал ", че точно поради това " Планета клуб " на столичния бул. " Мария Луиза " не съумява да оцелее и е сменен от друга дискотека.
" Принудени сме да мислим за трансформирането на бизнеса в условия на пандемия, като една от формите са онлайн концертите, излъчени по интернет, с отворен достъп до съответната работеща дискотека някъде по света или до проведено мероприятие ", споделя Димитров Източник: ''Пайнер''

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР