Материал за размисъл (от клинична гледна точка): Ковид-19 е остра вирусна

...
Материал за размисъл (от клинична гледна точка):
Ковид-19 е остра вирусна
Коментари Харесай

Доц.Мангъров: Ковид е самоограничаващо се заболяване, което се лекува, както се лекува счупен крак 


Материал за размисъл (от клинична гледна точка):

Ковид-19 е остра вирусна зараза, която се отличава от респираторните инфекции, с които сме привикнали по това, че е по-продължителна.

При типичното симптомно протичане на Ковид (около 20% от случаите), острата фаза продължава към 15-16 дни.

Симптомите (температура, изнемощялост, главоболие, болки по мускули, кости, стави, кашлица и пр.) имат вълнообразен ход – обострят се и затихват през няколко дни.

Има дни, през които човек се усеща като да е пристигнал последният му ден и дни, когато все едно нищо не е било. Това е доста разстройващо, тъй като тъкмо когато си помислим, че ни е минало, заболяването ни подкарва още веднъж.

Задържането на температурата до 15-16 дни и повече при Ковид не значи бактериална зараза!

Най-трудни са дните сред 10-ия и 15-16-ия ден, когато признаците са най-тежки и когато нещата могат да тръгнат изкривено. След тези 15-16 дни има още 20-25 дни, през които понякога има изнемощялост, студени тръпки, температура (обикновено невисока), кашлица и прочие

Като цяло сумарната дълготрайност на Ковид е към месец-месец и половина.

Ковид-19 е вирус, който визира белия дроб и при всеки, който е с Ковид, в случай че след края на първата седмица от началото на признаците се направи рентгенова фотография или скенер, се откриват рентгенологичните явления „ матово стъкло “, „ натрошен паваж “ и прочие, които приказват за вирусна пневмония.

Тази пневмония е вирусна, тя не се лекува с антибиотици и тя не е затруднение на Ковид, а е самия Ковид.

Усложнението на Ковид се назовава дихателна непълнота и то поражда тогава, когато самият вирус, а не вторична бактериална зараза както всеобщо се мисли, обхване такава част от белия дроб, че останалата незасегната част не може да покрива потребностите на индивида от О2.

Правенето на рентгенова фотография или скенер е безсмислено, защото по никакъв метод не сме в положение да повлияем на това, което се вижда там. Важното е по какъв начин работи белия дроб, което най-лесно се следи по насищането на кръвта с О2, така наречен „ сатурация “ с пулсоксиметър, който се продава във всяка аптека. Всичко, което е над 90% е норма.

Задухът (дихателната недостатъчност) стартира да се усеща, когато сатурацията падне под 90%, а потребност от подаване на О2 се появява, когато сатурацията трайно наближи 85%. При 85% сатурация човек се усеща като на трети базов лагер под Еверест, без кислороден уред и мъчно се придвижва до тоалетната.

Единственото съображение за влизане в болница е нуждата от подаване на О2. Престоят в болница за лечение на „ двойната “ пневмония с най-малко два антибиотика (най-вероятно, тъй като е „ двойна “) е неправилен, в случай че няма потребност от О2 (сатурация под 90%). По-добре е да се чувстваш зле в къщи и някой да се грижи за теб, в сравнение с да се чувстваш зле и самичък в болница. Важно е човек да резервира успокоение, да се настрои душевен да посрещне казаното нагоре и да се въоръжи с самообладание. Всички рентгенови промени изчезват след няколко месеца.

Все още няма задоволително ефикасни лекарства за непосредствено влияние върху вируса и Ковид е по този начин или другояче самоограничаващо се заболяване, което се лекува или би трябвало да се лекува както се лекува строшен крайник. Какво вършим, когато си счупим крайник – не вършим нищо, а просто стоим в гипс, тъй като това е което би трябвало да вършим и чакаме да заздравее счупената кост.

Важни са покоят, (но не безспорен – на всеки час най-малко 5-10 минути оживление – разходка, дихателна гимнастика, без спортни натоварвания), банкет на течности (вода, чай), хранене (леки течни храни – супи, бульони). Болният би трябвало да продължи да взема всички лекарства, които е получавал преди болестта си от Ковид.

Като постоянно предопределение по отношение на Ковид е добре да се приема ацетил салицилова киселина (аспирин, ацетизал) в доза 80 -120 мг един път на ден или дипиридамол (антистенокардин) 3х25 мг. Това се прави тъй като вирусът ускорява способността на кръвта да се съсирва, което е главен фактор в патогенезата на болестта, а тези лекарства понижават тази дарба. Те би трябвало да се одобряват най-малко 3-4 месеца, от време на време и повече колкото е времето за възобновяване на измененията в белия дроб.

Прилагането по-сериозни противосъсирващи средства, в домашни условия, без следене на хемостазата е рисково и рисково. Назначаването на антибиотици при Ковид е излишно и нездравословно, в случай че няма данни за бактериална зараза. (Прословутото „ CRP “ – С-реактивен протеин не е маркер за бактериална зараза, а просто маркер за инфектиране, каквото при Ковид има, само че не е бактериално.)

Назначаванета на кортикостероиди в домашни условия е рисково и е по-добре да не се прави изключително при възрастни хора с инертен диабет.

Приемането на хранителни добавки, витмини и прочие е ненужно, защото множеството нервират стомаха, и болният се усеща по-зле с тях, в сравнение с без тях, като изгодите са повече от съмнителни. Добре е кашлицата да не се потиска, защото тя е гимнастика на белия дроб.

Повишената температура е физиологична защитна реакция, с която организмът се бори с инфекцията – от една страна задейства отбраните си, от друга основава неподходящи условия за вируса и би трябвало да се смъква единствено в доста краен случай, най-добре преди сън с цел да може човек да поспи.

Колкото по-малко медикаменти за Ковид приема болния, толкоз по-щастливо живее и той, и лекуващия го доктор.

Гледането на телевизия, изключително на утринни блокове е противопоказано.

доцент Атанас Мангъров
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР