МАТЕРИАЛ НА РАДОСТИН СТОЙЧЕВ Мащабното привличане на футболисти от топ първенствата

...
МАТЕРИАЛ НА РАДОСТИН СТОЙЧЕВ
Мащабното привличане на футболисти от топ първенствата
Коментари Харесай

Саудитска Арабия! Бизнес проект или футболно развитие?

МАТЕРИАЛ НА РАДОСТИН СТОЙЧЕВ

Мащабното привличане на футболисти от топ шампионатите на Европа в Саудитска Арабия стартира при започване на 2023 година с ударния трансфер на Кристиано Роналдо в Ал Насър.

Този трансфер провокира огромен възторг, както измежду почитатели, по този начин и измежду футболисти. Причината за това е колосалната заплата, която португалската звезда ще получи за целия си престой в клуба от персийския залив. Сумата е 75 милиона $ на сезон, като договорът му е до 2025 година. Ефектът от този трансфер е голям и през лятото на 2023 година в Саудитска Арабия дойдоха цели 18 футболисти, които до момента бяха част от клубове в Европа. Най-сериозно усещане измежду новопривлечените това лято  правят имената на Карим Бензема и Н’Голо Канте, които пристигнаха със свободни прехвърляния от Реал Мадрид и Челси.  Двамата съумяха да се уредят в Ал Итихад.



Бензема, който е в късните си 34 години ще получава по 100 милиона евро на сезон. Контрактът му е до 2026 година. Канте пък е на 32 години и също ще получава 100 милиона евро на сезон, договорът му е до 2025 година. Прави усещане, че двамата футболисти са в напреднала футболна възраст и това тяхно излизане от Европа е обвързвано по-скоро с финансова полза, в сравнение с развиване на кариерите им. От друга страна, гледайки в бъдещето, футболът в Саудитска Арабия няма изгода от привличането на такива спортисти, защото те са към своя залез. Парите, които се влагат в самите играчи са големи и мъчно биха могли да се възвърнат, защото тази стъпка в кариерите на доста от привлечените най-вероятно ще бъде и последна за тях, затова няма да може да бъдат продадени.

Отделно шампионатите и шампионатите, в които ще вземат участие играчите  не генерират толкоз огромни доходи. Ето за какво единствената изгода от привличането на тези футболисти е маркетингов трик за развиване на бизнес. Местоположението на Саудитска Арабия е в региона на персийския залив, където се случва един от най-големите износи на нефт. Именно с това се занимават огромна част от притежателите на локалните тимове там. Идването на тези футболни звезди, на които имената им са се трансформирали в марка ще помогне за по-голямото внимание към страната и надлежно по-голям интерес за покупко-продажби. Тези покупко-продажби ще оказват помощ и на страната за развиването на нейната стопанска система.

Бизнес плановете на футболните притежатели зависят в някаква степен от развиването на спорта там. За да има положително бъдеще футболът в Саудитска Арабия би трябвало да се наемат качествени треньори, които да имат нужните познания и триумфи, защото такива за момента липсват. Тези треньори би трябвало да предадат своите качества най-много на подрастващите футболисти, тъй като с цел да има дълготрайни резултати  трябва работа с младите. За тази цел се изисква време, което един компетентен и можещ треньор ще може оптимално добре да оползотвори. Хубавото, е че материалната база е на разположение, а това е едно от най-важните неща за развиването на всеки спорт.



Следващите стъпки, които са доста значими за развиването на футбола в Саудитска Арабия са свързани с налагането на млади играчи в главните сформира на локалните тимове. За да се получи оптимално добре това консолидиране на  млади футболисти в тимовете е належащо то да бъде направено от експерти, които имат нужния опит и триумфи. До този миг с някакъв по-сериозен опит в Европа от треньорите в локалното първенство  може да се похвали Стивън Джерард, който беше управител на шотландския Рейнджърс и британския Астън Вила. От това лято той е отпред на тима на Ал Етифак. Заедно с него дойде и някогашният капитан на Ливърпул и някогашен съотборник на Джерард, Джордан Хендерсън, който ще има задачата да вдигне класата в отбора.

Прави усещане, че имена като Марсело Брозович, Садио Мане, Фабиньо, Роберто Фирмино също избират пясъците в Саудитска Арабия пред продължение на престоя им в Европа. Според  Фонда за обществени вложения (PIF), саудитските прехвърляния се правят оценка на стойност 620 милиона $. Това ясно демонстрира, че бюджетът за прехвърляния е голям, само че това дали парите се харчат вярно остава голяма алтернатива.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР