Матео Салвини става премиер. Италия получава проруски президент. Салвини управлява

...
Матео Салвини става премиер. Италия получава проруски президент. Салвини управлява
Коментари Харесай

Mamma mia, Matteo! - криза и хаос, дори по италианските стандарти

Матео Салвини става министър председател. Италия получава проруски президент. Салвини ръководи с партия даже още по-дясна от неговата лична и спорът му с Брюксел стига до степен, че изкарва страната от еврозоната.

Това е кошмарният сюжет за Европа след решението на вицепремиера и вътрешен министър да се откаже от сегашната коалиция. Той може да бъде изключен, поради че неговата партия " Лига " жъне триумфи в социологическите изследвания, написа " Политико ".

И въпреки всичко...

Матео Салвини постави пръста си на копчето за " изключване " на обединението в Италия, само че още не е намерил метод да го натисне. Почти две седмици, откакто водачът на " Лига " изненадващо разгласи, че желае да постави завършек на съществуващата едвам от 14 месеца коалиция с Движение " Пет звезди " и настоя за избори допустимо най-скоро, държавното управление към момента не е паднало.

Докато предходната седмица депутатите в Сената се събираха, с цел да обсъдят по кое време да се организира вотът на съмнение към премиера Джузепе Конте, пожелан от Салвини, доста хора чакаха, че водачът на " Лига " ще отдръпна министрите си от кабинета. Това щеше да направи вота на съмнение непотребен и да приближи още по-бързо страната до изключителни избори.

Той обаче не го направи. Напротив. Дори сподели, че е е склонен с " Пет звезди " да няма избори преди да се прокара закон за понижаване на броя депутати с 345 (от 630 на 400 в долната камара и от 315 на 200 в Сената). Подобна конституционна промяна евентуално ще остави държавното управление на власт дълго време, тъй като процесът е муден и може даже да изисква референдум. " Махаме 345 депутати и отиваме напряко на избори ", съобщи Салвини предходната седмица. Но не уточни коя година има поради.

Парламентарни игри

Дебатът в Сената бе първата опция на депутатите да обсъдят рецесията. Те трябваше да са във почивка до края на август. В последна сметка взеха решение, че Конте ще приказва пред горната камара на Народното събрание през днешния ден, когато се чака да се състои и вотът.

Датата бе определена от " Пет звезди " и от главната опозиционна лявоцентристка Демократическа партия. Това сподели, че най-малко от позиция на броя, съществува допустимо ново ръководещо болшинство, в случай че и когато настоящето държавното управление падне. " Лига ", партията на Силвио Берлускони " Напред, Италия " и крайнодесните " Италиански братя " гласоподаваха вотът да се състои още по-рано - в сряда предходната седмица.

 Mamma mia, Matteo! - рецесия и безпорядък, даже по италианските стандарти
© Reuters

" Вотът в Сената сподели, че " Лига " в този момент води дясноцентристите ", разяснява Марко Дамилано, редактор в политическия седмичник " Л’Еспресо ". В лагера им има обаче мощно напрежение. " Напред, Италия ", която преди беше най-силната партия вдясно, отхвърли предлагането на Салвини за обща изборна листа.

Грешният ход на Салвини

Анализатори и коментатори наподобяват комплицирани за какво Салвини изиска бърз завършек на държавното управление, а по-късно поддържа конституционна промяна, която би удължила съществуването му.

Салвини " направи неправилна сметка, по-късно осъзна, че е позволил неточност и се пробва да я поправи с този ход ", сподели почитан чиновник от " Лига ", поискал анонимност.

Лидерът на партията отхвърли изказванието, че ще забави изборите, казвайки пред публицисти след вота в Сената, че с цел да форсира нещата, Народното събрание може да стартира да утвърждава конституционната промяна в този момент и по-късно тя да бъде изцяло приложена от идващия парламент. Президентът Серджо Матарела, който ще вземе крайното решение за провеждането на избори, обаче може да не е склонен със Салвини.

Зрелищен поврат?

Много от основните политически играчи в действителност действаха тъкмо противоположно на първичните си поръчки. В продължение на съвсем 14 месеца Салвини повтаряше, че това държавно управление ще ръководи пет години, само че при започване на месеца опита да го ликвидира.

Един от главните му съперници - някогашният министър председател Матео Ренци, когато към момента бе водач на Демократическата партия, се разгласи срещу каквато и да е договорка с " Пет звезди ". Но предходната неделя откри пътя точно за такава.

 Mamma mia, Matteo! - рецесия и безпорядък, даже по италианските стандарти
© Reuters

Основателят на " Пет звезди ", комикът Бепе Грило, бе един от основните поддръжници на обединението със Салвини и гневен критик на Демократическата партия. Но предходната събота разказа " Лига " като варвари и изглеждаше отворен за договорка с Демократическата партия, която би разрешила на двете обединения да изтласкат най-голямата партия в страната, " Лига ", в съпротива.

Дори и по италианските стандарти, това е прекомерно.

Всекидневникът " Ла Стампа " предишния понеделник попита дали страната няма да види " най-зрелищния поврат в историята? "

Защо държавното управление още не е паднало?

" Ройтерс " напомня, че " Лига " завоюва едвам 17% от гласовете на националните избори през 2018 година и нямаше задоволително депутати, с цел да наложи график за предлагането си за избор на съмнение. От тогава обаче известността на Салвини скочи и в този момент той желае да употребява удобния миг за избори през октомври. Те биха му разрешили да има болшинство, а " Лига " да ръководи с антиимигрантската партия " Италиански братя " и, в случай че е належащо, с " Напред, Италия ", отбелязва " Файненшъл таймс ".

Играейки за време, другата ръководеща партия, Движение " Пет звезди ", опозиционната лявоцентристка Демократическа партия и лявата " Свободни и равни " дружно гласоподаваха във вторник да отсрочат дебата за тази седмица.

Какво следва?

Премиерът Джузепе Конте през днешния ден ще приказва пред Сената за рецесията. В края на речта си той може да постъпи като други министър председатели в сходна обстановка, да отиде напряко при президента Серджо Матарела и да подаде оставка. Картината обаче се усложни от непредвиденото заричане на Салвини от предходната седмица да поддържа промяната за понижаване на броя на депутатите. Този парламентарен избор е плануван за 22 август и съвсем сигурно няма да може да се състои, в случай че държавното управление падне преди този момент.

 Матео Салвини и Джузепе Конте
© Reuters

Матео Салвини и Джузепе Конте

Не е наложително днешният ден да бъде предопределен за кабинета. Анонимни източници, представени в италианските медии, показват, че президентът няма да разреши да се отиде на предварителни избори, за които упорства Салвини, до момента в който промяната с намаляването на броя на депутатите не бъде напълно включена в конституцията, развой, който може да отнеме доста месеци. Това може да накара Салвини да премисли предлагането си да гласоподава за промяната.

Ако въпреки всичко тази седмица вицепремиерът успее да смъкна държавното управление, вниманието ще се насочи към президента Матарела, който би трябвало да реши какви да са идващите стъпки. Той ще организира съвещания с всички политически водачи. Ако реши, че няма метод да се сформира устойчиво ново държавно управление, ще изиска избори, които евентуално ще се проведат в края на октомври, към три и половина години предварително. Може да назначи краткотрайно държавно управление на технократи, което да управлява ежедневната работа преди вота.

Може ли да има устойчиво ново държавно управление?

На доктрина, да. " Пет звезди ", Демократическата партия и " Свободни и равни " демонстрираха предходната седмица, че дружно имат задоволителен брой, с цел да управляват сегашния парламент. За възможни предварителни избори социологически изследвания сочат, че Салвини и съдружниците му ще пожънат триумф, а " Пет звезди " ще загуби до половината си депутати.

Между Демократическата партия и Движение " Пет звезди " обаче има много вражди, което прави сложен съюза сред тях. Алтернативно решение може да бъде държавното управление от неизбрани технократи с избрана стратегия, да вземем за пример да утвърди бюджета, подкрепено от разнородни партии в Народното събрание.

 Луиджи Ди Майо
© Reuters

Луиджи Ди Майо

Процесът се усложнява от раздялите в Демократическата партия. Тя напълно неотдавна избра нов водач – Никола Дзингарети – и доста от сегашните й депутати са задължени на предходния си началник – Матео Ренци. Дзингарети може да бъде примамен да одобри нови избори. Те биха значели съвсем несъмнено проваляне, само че биха му разрешили да вкара свои хора в Народното събрание.

Ако въпреки всичко коалиция сред Демократическата партия и " Пет звезди " се окаже допустима, Матарела може да даде мандата за съставяне на държавно управление на фигура като Роберто Фико от " Пет звезди ", ръководител на долната камара на Народното събрание. Сегашният водач на " Пет звезди " Луиджи Ди Майо няма да може да бъде определен поради партийни правила, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Тази нова коалиция може на доктрина да ръководи до 2023 година, вероятно прокарвайки изборна промяна в ущърб на упоритостите на Салвини. Той може да се възползва от сегашната система, даваща бонус места на обединения, които дружно получават над 40% от гласовете.

 Матео Салвини и Никола Дзингарети
© Reuters

Матео Салвини и Никола Дзингарети

Ако договарянията се провалят, изборите може да се състоят през октомври или ноември, както желае Салвини.

Политическите коментатори са надълбоко разграничени за изхода от рецесията. Левият всекидневник " Република " писа предходната седмица, че последните маневри вършат малко евентуални предварителните избори. Проучване измежду политически анализатори и публицисти, извършено от организация Youtrend, сподели, че те са разграничени 50 на 50 сред тези, които чакат избор през октомври, и другите, прогнозиращи единствено ново държавно управление.

Според изследвания, представени от " Файненшъл таймс ", на възможни избори съюз сред крайнодесни и дясноцентристи, включващ " Лига ", " Напред, Италия " и " Италиански братя ", би спечелил над 40%, което би му дало спомагателни места и евентуално работещо болшинство в Народното събрание. На последните избори през 2018 година тази група не доближи 40%, само че оттогава " Лига " е удвоила поддръжката си.

Какво желаят съперниците на Салвини

" Пет звезди " и опозиционни партии биха могли да гласоподават дружно, с цел да са сигурни, че вотът на съмнение няма да мине, което ще остави Конте на поста министър председател. В този случай Салвини може да опита да смъкна държавното управление като отдръпна министрите си. Тогава Конте би могъл или да подаде оставка, или да изиска нов избор и да размени министрите съгласно това кои партии желаят да го поддържат.

 Матео Ренци
© Reuters

Матео Ренци

" Пет звезди " не е подготвена за избори поради срутва в поддръжката за нея. Според някои гласоподаватели тя е направила компромис със свои правила и политики, съюзявайки се със Салвини. Партията споделя, че не желае избори преди да бъде завършена конституционна промяна.

Демократическата партия е надълбоко разграничена. Бившият министър председател Матео Ренци предложи съставяне на краткотрайно държавно управление с " Пет звезди ", представяйки се като опция на Салвини. Изборите биха се харесали и на Дзингарети, тъй като би могъл да размени депутати на партията си, които главно поддържат Ренци, със свои хора. Но при предварителен избор Ренци би могъл да сътвори лоялна нему група, разцепвайки партията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР