Математици от Масачузетския технологичен институт определиха критичен праг, свързан с

...
Математици от Масачузетския технологичен институт определиха критичен праг, свързан с
Коментари Харесай

Предсказание на учени: Шесто голямо измиране на видове!

Математици от Масачузетския софтуерен институт дефинираха сериозен предел, обвързван с поглъщането на въглероден газ от международния океан. Надхвърлянето на този предел ще докара до шесто всеобщо измиране на типове на Земята, заяви Лайф.
Петото всеобщо измиране на типове е било през епохата, обвързвана с изгубването на динозаврите.Учените предвиждат, че към 2100 година в биосферата може да стартира необратим развой, обвързван с по едно и също време изгубване на доста типове.

Те са анализирали резултатите от няколкостотин проучвания, отдадени на измиране на типове и биогеохимичния кръговрат на въглерода от 542 милиона години. След това са отделили тези моменти, при които измирането съвпадало с внезапни съмнения в съотношението сред изотопите на въглерод 12 и въглерод 13 в седиментни скали. Въпросните моменти били тълкувани като изхвърляне на огромни количества въглероден газ в атмосферата.

Както означават учените, до всеобщо измиране се стигало, когато естественият кръговрат на въглерода не успявал да компенсира сходно изхвърляне.

Учените установили, че провокираното в този момент от човешката активност изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата е доста бързо. Те пресметнали какво количество въглероден газ би трябвало да бъде погълнато от океаните, с цел да може уязвими към него типове, като да вземем за пример мекотели, чиито раковини биха се разтворили в наситена с въглероден диоксид вода, да стартират да измират.

Оказало се, че за задачата е нужно в международния океан да попаднат 310 милиарда тона въглероден диоксид. При сегашните темпове на изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата към 2100 година в международния океан ще има 500 милиарда тона въглероден диоксид, написа Българска телеграфна агенция.

Изследването въпреки всичко е с някои слаби места. То е основано върху схващането, че всеобщото измиране перм-триас е разследване от изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата и океаните. Скорошно изследване обаче сподели, че това измиране се дължи на мощно световно захлаждане.

Освен това упованията за измиране след попадането на огромни количества въглероден диоксид в океаните са основани върху прогнозата, че раковините на мекотели ще се разтворят в наситена с него вода. Това обаче не е по този начин - мекотелите сполучливо се борят с въздействието на въглеродния диоксид, а раковините на редица организми даже порастват по-бързо, когато количествата му са огромни. Резултатите от проучването са оповестени в Science Advances.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР