Математикът Вълчо Милчев, един бляскав ум, който след тежък инсулт,

...
Математикът Вълчо Милчев, един бляскав ум, който след тежък инсулт,
Коментари Харесай

"Спасените": Математик от Кърджали издаде две книги след тежък инсулт


Математикът Вълчо Милчев, един блестящ разум, който след тежък инсулт, съумява да се възвърне до там, че да продължи да издава книги по математика и да образова своите възпитаници.

Неговият глас в този момент е неговият сателит в живота Нина. Защото след инсулта Вълчо губи способността си да приказва.

Вълчо и Нина ни посрещат топло в дома си в Кърджали. Държат се ръка за ръка.



Минават дружно през положително и неприятно към този момент 26 години. Днес тя е неговият глас, тъй като след тежък мозъчен инсулт, Вълчо губи способността си да приказва.

И двамата били в областта на публицистиката. Тя е тази, която ги събира – той бил заместител основен редактор в районен вестник, а тя – кореспондент.

“Видях в него един интелигентен мъж, образован, огромен джентълмен. И съчетанието от тези неща ме накара да направи житейския си избор изрично. Не съм се разочаровала и считам, че преценката ми е била точна тогава ”, описа Нина Стефанова.

Вълчо Милчев приключва " Математика-производствен профил " в Софийския университет, а по-късно специализира и " доктрина на вероятностите ". През 2004 година той се разделя с публицистиката и се връща към първата си професионална обич – математиката.

“На идната година беше основана Школата по математика към учебното заведение в Кърджали, която той оглави и управлява близо 15 години. Той съумя в тази школа да направи скъпи неща, да приготви учениците си, да им вдъхне убеденост, че могат да бъдат измежду математическия хайлайф в страната, че могат да се конкурират с възпитаници от елитни математически гимназии и да печелят награди ”, добави Нина Стефанова.

Учениците от школата стартират да грабят десетки грамоти и медали освен в страната, само че и отвън границите ѝ.



“Нещо повече, той съумя да ги изведе на територията на науката. Което пък за възпитаници е величествен триумф, съгласно мен. Той самият с неговите учениците имат 47 изявления в математически списания в Съединени американски щати, Канада и под дърво и камък. Негова взаимна разработка е част от международната онлайн математическа енциклопедия ”, сподели брачната половинка на Вълчо Милчев.

Той съумя да промени ориста на доста деца. Отнасят се с любов към него и ще изтъквам една от неговите ученички, сподели по този начин: " Г-н Милчев е човек от моето семейство, той ми разкри един свят, който даже не съм подозирала, че съществува ”, добави тя.

Вълчо е прочут като " математическата мисъл на Кърджали ". Съвсем справедливо. Той има толкоз доста награди и оценки, които мъчно могат да се изброят.

Животът им се трансформира преди близо четири години, когато Вълчо получава тежък инсулт.

“Не знам дали някой може да бъде квалифициран за такова събитие, аз не бях. Това беше голям потрес. Случи се на лятната изследователска школа в Благоевград, август, 2019 година Още първия ден ми се обадиха да ми кажат, че са в незабавното и евентуално е получил инсулт. Изкара единствено една вечер там, на идната заран го транспортирахме до " Света Анна " в София. И там изкара сериозните дни за това заболяване ”, описа Нина Стефанова.

“След двата скенера, невролозите бяха оптимално откровени, споделиха, че инсултът е тежък. И не могат да създадат никакви прогнози. Беше парализирана цялата дясна страна. Не можеше да приказва, афазията беше цялостна. И предстоеше сериозна битка ”, добави тя.

Лекарите в болница " Света Анна " вършат всичко допустимо да спасят живота на Вълчо, само че провалите са огромни. Следва дълъг престой, след това и рехабилитация.

“Така, след към 25 дни ние се върнахме в Кърджали, където стартира същинската борба за пълностоен живот. Наложи се да се преустройваме бързо и виждаш по какъв начин грижливо подредените листчета на настоящия ти летопис се разпиляват във всички направления ”, сподели тя.

Но желанието за живот е толкоз мощно, че нищо не съумява да пречупи математика.

Той стартира безусловно от нулата да гради още веднъж живота си.

“Истината е, че той придвижи качествата си от математиката в живота. Дисциплиниран, систематичен, пореден, търсещ вярното решение на всеки проблем. И по този начин, четири месеца след този инсулт, той потегли по метод, по който, никой не вярваше, че е претърпял подобен тежък случай. Хвърли бастуна четири месеца, откакто получи инсулта. Успя да възвърне работата с компютър и стартира да написа книгите си ”, описа Нина Стефанова.

Вълчо Милчев се научил и да написа още веднъж. Като първокласник, от " А " и " Б ".

“Този бележник е сизифовия труд на Вълчо. От буквите, до думите, до обвързвания текст, имаше домашна всеки ден, която му определях аз. И вечер му ревизирах домашните. Определях какъв брой страници за написа. Той нито един път не се отхвърли. Възстанови писането, възвърне красивия си почерк ”, добави тя.



И въпреки да не може да приказва, продължава да образова възпитаници, тъй като има вяра, че има какво още да даде на децата.

Мария Александрова е една от неговите ученички, която към този момент е студентка в Софийския университет в компетентност " Софтуерно инженерство ".

“Като преподавател той е доста спокоен, доста толерантен. Не е преподавател, който ще те накара да се почувстваш обезпокоен или в случай че не знаеш нещо. Освен добър преподавател, той имаше и доста приятелско отношение към нас. Разработвали сме план и след инсулта. И аз бях впечатлена от борбеността му и желанието за живот. Показвал ми е образно задания и сме общували посредством имейли. Господине, желая да ви пожелая още бъдещи триумфи в областта на математиката, желая да ви благодаря, за метода и невероятното отношение. Вие сте съдействали за това да се възпламени искрата на математиката ”, описа Мария Александрова.

В рамките на две години след тежката диагноза, Вълчо съумява да издаде две книги по математика. Получава и оценката " Почетен жител " на град Кърджали – поради упоритостта и желанието за живот.

“Много е значимо при какви лекари ще попаднеш, изключително първоначално, когато се бориш за живота си. Много е значимо каква е твоята персонална мотивация. И какъв брой доста искаш да бъдеш пълностоен и какъв брой доста не искаш да се оставиш на самосъжалението. Според мен комбинацията от тези неща е път към триумфа ”, счита Нина Стефанова.

Две години след тежкия инсулт, Нина и Вълчо посещават доцент Росен Калпачки за надзорен обзор. Той е лекарят, приел тежкия случай в болница “Света Анна ”. Но за две години смяната е огромна.

“Тогава му показахме и двете книги, които Вълчо написа след инсулта и това, че е станал почетен жител на Кърджали. И аз го попитах – " доцент Калпачки, дали има и други пациенти? " Той сподели – " не, няма ". Освен това сподели, че той самият е приключил математическа гимназия, само че му наподобява доста комплицирано това, което е написано ”, добави тя.

Сега Нина и Вълчо не престават да се борят с останалите последствия от инсулта. Загубата на диалект остава един от главните проблеми.

“Продължаваме, към този момент три години и половина, в никакъв случай не сме спирали. Наистина напредъкът е доста огромен. Логопедката споделя, че той е специфичен пациент и единственият стимулиран, който да успее. Понякога в медицината стават и чудеса. Иска ми се да имам вяра, че може и да се случи това ”, сподели Нина Стефанова.

Тя акцентира, че Вълчо написа идната си книга. “Тя ще бъде забавна като метод, като метод на писане. Той е създателят, редактори са негови възпитаници ”, изясни тя.

Вълчо и Нина не престават напред. Един мощен мъж и една мощна жена.

Когато 1+1 е равно на 1 мощно цяло, което с дребни стъпки продължава самоуверено по своя път.

“Ако в целия този роман всичко наподобява подредено, безпрепятствено и оптимистично, то напълно не е по този начин. Имало е дни, в които отчаянието е вземало връх над вярата. Не са били малко тези дни. Ако човек желае да живее пълноценно, няма различен избор, с изключение на да се оправи. Изпитанията са за това, да ги посрещаме. Опитваме се да не ги драматизираме и да продължаваме напред. С дребни стъпки. Понякога си мисля, че силите ни свършват, само че идва идващият ден, вземаш се в ръце, забравяш за това и продължаваш напред. Няма различен път съгласно мен. Това е пътят – напред ”, приключи Нина Стефанова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР