Математикът проф. Николай Витанов написа гневен статус във фейсбук по

...
Математикът проф. Николай Витанов написа гневен статус във фейсбук по
Коментари Харесай

Математикът на Щаба: Само Господ знае всичко

Математикът проф. Николай Витанов написа ядосан статус във фейсбук във връзка с смъртността в страната по време на пандемията от COVID-19. Ето част от обявата му:

" Вчера имаше покачване на смъртността и това е, което ние назоваваме outlier в разбора на времеви редове. Тук къс коментар.

Само Господ може да регистрира всички фактори за всичко.

Ние, смъртните не можем, по тази причина в моделите (в моите, някой различен може да се мисли за Господ и че неговите регистрират всичко) се регистрират единствено най-важните фактори. Остават обаче по-малко авторитетни фактори, които си работят и действието им се натрупва. Когато натрупването стане задоволително (при Хегел това се назовава прекосяване на количествените измининия в качествени, при Маркс е същото) то съумява краткотрайно да пробие хомеостазата на комплицираната система и се получава по-голямо отклоняване, наречено outlier. Появява се нагледно казано, мълния, която разрежда напрежението и по този начин до идващия подобен случай.

Поради горното, не чакаме това да се повтори през днешния ден, така че броят на умрелите през днешния ден се чака да е двадесетина, на следващия ден - десетина, а в неделя - под 10. Ако вземе да стане стабилно това покачване, значи работи нов фактор (например явил се е вид на вируса с нараснала смъртност). Тогава Шаровците ще почнат да лаят и включваме този фактор в моделите.

Понеже доста се приказва по какъв начин щабът бил плашел хората, от през днешния ден стартирам да считам нов показател - показателят на позора. В знаменателя на този показател спри броят на смъртните случаи на 01.06.2020, - 144. Тогава горе долу беше обещано предизвестието, че смъртността ще скочи, в случай че се промени обсегът на ограниченията. В числителя на показателя е броят на смъртните случаи до съответния ден. Днес са 17792.

Стойността на показателя на позора е

S = 17792/144 = 123.55

Тоест, откогато бе отправено предизвестието, броят на смъртните случаи е скочил 123.55 пъти. Ще кажете - за кого е позорът. За тези, които ореваха Вселената, когато ген. Мутафчийски сподели нещо на Бенатова. Това число тежи на тяхната съвест. Ако имат такава. Нечувано е да пращаш личния си народ на гибел. Нечувано е да се опитваш да изкарваш отговорни тези, които са предизвестили за идващата висока смъртност и са били обществено оплюти с огромен обсег ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР