Математикът на Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов даде актуална

...
Математикът на Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов даде актуална
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Ако се спазват мерките, ще паднем под 3000 нови случая на ден в края на месеца

 Математикът на Национален действен щаб проф. Николай Витанов даде настояща информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 на страницата си във Facebook.

" Вече има ограничения. Ако се съблюдават, резултатът следва да се усети в края на идната седмица и да паднем под 3000 нови случая дневно в края на месеца. Да забележим ".

" Поздравявям управлението на Плевен за решението да вкара ограничения. Ефектът при мен към този момент се вижда. Плевен забавя придвижването си към зоната на дифузно разпространяване на болестта. Браво! Може е да има проблеми там, само че те ще са много по-малки, в сравнение с в случай че нямаше ограничения ", показва проф. Витанов.

" Сега картите. Най-напред картата на риска според проекта на Министерството на здравеопазването. Има 4 области, където лятото продължава, само че Кърджали е на път да излезе от тази лятна идилия. Благоевград и той, само че ще поседи повечко в тази зона. В по-голямата част на страната е жълто, т.е. умерено, само че би трябвало малко внимание и съблюдаване на обикновените ограничения. В областите в алено към този момент би трябвало повечко внимание. "

" Картата на риска по нашата методология - няма промени спрямо през вчерашния ден - западна България към момента е по-малко рискова зона. Това, което се трансформира, е че пораства алената зона на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Но със завръщането на летовници от морето е предстоящо тази зона да се уголемява в посока западна България. Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.547 - това е рекордно стойност за тази вълна. Означава, че, дейните случаи, както се и очакваше, ще прелетят през 20 000 и ще подгонят бързо бързо 25 000. Очаква се и продължаващо бързо повишаване на броя на хоспитализациите и броя слумаи за интензивно поделение. Индикаторите за промяна на тренда приближават сериозните стойности ", изяснява математикът.

" През идната седмица в няколко области, сериозните стойности ще бъдат надминати. Това ше рече, че там се чака преобладаващо дифузно разпространяване на вируса. За страната знакът е 1.36 пъти под сериозната стойност, т.е. дифузно разпространяване за страната като цяло още няма и няма и да има до края на седмицата. София-град също към момента е релативно надалеч от дифузното разпространяване. Това е ситуацията. Тази седмица свършва, другата няма да е лека, допустимо е в допълнение стягане на ограниченията, защото има области, които вървят решително към равнище 3 по проекта на Министерството на здравеопазването. Пазете се, пазете дечурлигата, че тая версия на вируса ги визира много, бъдете здрави, постигайте триумфи и дано вирусът да ви заобикаля ", предвижда той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР