Математикът на бившия Национален оператине щаб за борба с разпространението

...
Математикът на бившия Национален оператине щаб за борба с разпространението
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Омикронът е на колене. Не му помагайте да се изправи

Математикът на някогашния Национален оператине щаб за битка с разпространяването на ковид профц Николай Витанов разгласява своите разбор и оценка на протичащото се с ковид у нас. Той взъхна сериозен оптимизъм, че се оправяме с пандемията.

Ето и целият текст, който той разгласява във фейсбук профила си:

" Кратка информация за оперативната конюнктура за пандемията за 14 февруари 2022
Най-напред, цветущ празник на кой каквото чества. 
Състоянието на нещата е следното
1. Завърши  третата седмица от царстването на Омикрона.
Започна четвъртата.  Базовото репродуктивно число през днешния ден е 0.95. На това му се споделя крушение на негово величество Омикрона. Няма суперпожар. Трендът на повишаване на новите случаи - пречупен. Трендът на повишаване на заетостта на леглата в лечебните заведения - пред изкривяване. Тренд на повишение на смъртността - непречупен. Той ще се пречупи финален. Състоянието е съгласно упованията.
В България не се случи голямата Омикрон вълна, която наблюдавахте в други страни. И тръгнахме да го удряме на уволняване. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: 
БЪРЗАТА КУЧКА СЛЕПИ ГИ РАЖДА!
БИТКАТА ОЩЕ НЕ Е СВЪРШИЛА. ВНИМАВАЙТЕ С ОТПУСКАНЕТО НА МЕРКИТЕ. НАЛИ ЗНАЕТЕ ПРИКАЗКАТА ЗА ДАВЕНЕТО НА КРАЯ НА ДУНАВА. С ДОСТАТЪЧНО ГЛУПОСТ МОЖЕ ДА СТАБИЛИЗИРАТЕ СЦЕНАРИЯ ВТОРИЧЕН ПИК НА ОМИКРОН ВЪЛНАТА. СПАЗВАЙТЕ МЕРКИТЕ. ВЪРВИМ ДОБРЕ, НЕ БИВА ДА съдебна експертиза ОТКЛОНЯВАМЕ ОТ ПРАВИЛНАТА ТРАЕКТОРИЯ.  
ПРИ ТАЗИ ВЪЛНА СИСТЕМАТА " БЪРЗА КУЧКА " Е ТОЛКОВА ПОГРЕШНА, КОЛКОТО И СИСТЕМАТА " СТАЛИН " (НАЛАГАНЕ НА ТОТАЛЕН ЛОКДАУН). 
2.  Зададената траектория на обществената система е да няма суперпожар, да няма претъпкани лечебни заведения, да няма цялостен локдаун.  С очите си наблюдавате по какъв начин голямата българска обществена система върви по тази траектория към този момент четвърта седмица. Който мисли, че е елементарно, да се опитва да го направи.
Виж да излезете от тази траектория, не е доста мъчно. Малко нелепост би трябвало да сипете в тенджерата и манджата ВТОРИЧЕН ПИК ще ви се получи.  
3. Пречупване на тренда на напредък на записаните нови случаи дневно - пречупен в планувания период. Базовото репродуктивно число  днес е 0.95. Фиаското на Омикрон. Вместо да се уголемява, обсега на болестта почва да се свива.  Сценарият второстепенен пик - неустойчив в сегашния миг. Посока на напъните - да бъде държан неустойчив.  Трябва да сме тотални идиоти с цел да стабилизираме сюжета за второстепенен пик. Това го написах през вчерашния ден, пиша го и през днешния ден. Утре може да го напиша и с основни букви.
4. Състоянието на нещата в лечебните заведения -  системата върви по заложената траектория: няма претъпкани лечебни заведения. Очакваният напън върху здравната система се случва и ще продължи, обаче са налице признаци, че  сме достигнали максимума на натиска.  Пречупването на тренда се чака да стане през тази седмица.
С това ще излезем от пика. Ноемврийска прогноза на Витанов - излизане от пика на петата вълна през втората половина на февруари. 
5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на обществената система: да мине през вълната без налагане на цялостен локдаун. Системата се движи по заложената траектория.
Трендовете се пречупват съгласно прогнозите. 
Няма ексцесивни ограничения, има ограничения единствено там, където се постанова. Започва намаляване на ограниченията там, където те са си свършили работата. Тук не трябва да се бърза. Спряхме повишаването на новите случаи  послед зима. Да не изпускаме тази победа. Да не изпускаме шарана този път. 
6. Смъртността - и тук системата се движи съгласно упованията.
Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да стартира да става във втората половина на февруари.
Има справедливи фактори, които водят до високата смъртност и те не могат да се отстранен с тактически ограничения. Мислите си, че с цялостен локдаун смъртността ще намалее. На други места имаше цялостен локдаун и стотици хиляди случаи дневно. Винаги съм казвал - погрешно наложеният цялостен локдаун може да е доста нездравословен. Първият локдаун у нас - да го кръстим локдаунът Ананиев - Мутафчийски, беше вярно натрапен и той прегази първата вълна - проблемите ни почнаха чак през есента на 2020. От лятото на 2020 година налагането на подобен локдаун е невероятно заради това, че приказките на ГУРУТАТА за " безобидното грипче " са в главите на забележителна част от народа, която стана инатеста. Оттук почва високата смъртност и до момента в който не се преодолее това, смъртността ще е висока и никакъв цялостен локдаун няма да я смъкна. 
7. Накрая - оправяме се. Ама цинично било да приказвам по този начин. При изискванията, в които се намираме, се оправяме и то добре към този момент. 
 Единствената вяра на вируса остава инатестата част от българския народ да му помогне да възпламени суперпожара. Този сюжет е неустойчив към този момент. Дръжте го по този начин и натрапникът няма да пробие. И през днешния ден да му кажем 
What`s up doc?
Тактиката е елементарна: Държим настоящия сюжет постоянен и ще и забележим сметката и на тази вълна. Базовото репродуктивно число падна под 1. Дръжте по този начин. Омикронът е на колене. Не му помагайте да се изправи. Не действайте по системата БЪРЗАТА  КУЧКА, прекомерната еуфория е също толкоз нездравословна, колкото и прекомерният скептицизъм. 
Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР