Математика и география и икономика са сред предметите с най-много

...
Математика и география и икономика са сред предметите с най-много
Коментари Харесай

Учители искат промени в програмите по математика и география

Математика и география и стопанска система са измежду предметите с най-вече тематики и понятия, препоръчани за отпадане или пренасяне от учителите, взели участие в анкетата на Министерството на образованието и науката (МОН) за оценка на образователните стратегии. Всички педагози в страната бяха поканени да се включат в електронното допитване, отзоваха се над 18 000, оповестиха от МОН.

Преобладава мнението, че стратегиите са добре структурирани и работещи, само че са нужни повече часове за извършения. Най-сериозно предизвикателство за учителите са новите моменти в образователните стратегии, като да вземем за пример въвеждането на детайли от региона на статистиката, вероятностите, финансовата просветеност, които изискват повече старания и нови подходи в преподаването.

Предложенията за усъвършенстване на образователното наличие в началните класове са относително малко. Част от учителите считат, че проучването на персони и събития от българската история би трябвало да завърши до Освобождението.

В прогимназиален стадий предложенията са свързани най-много с промени по математика, география и стопанска система, биология и здравно обучение и компютърно моделиране.

Според част от учителите по география и стопанска система в прогимназията не е належащо да се изисква умеенето за насочване с компас.

В първи гимназиален стадий предложенията за отпадане на тематики и на предстоящи резултати от образователните стратегии са най-често по математика, информатика, география и стопанска система, биология и здравно обучение. По математика това са: „ Еднаквости в равнината “ (осева симетричност, ротация, централна симетричност, транслация), „ Ирационални уравнения с два квадратни радикала “ и други Иска се „ Елементи от стереометрията” да се учат в по-горен стадий.

По информатика се предлага да отпаднат подтемите „ Приложения на условия и циклични структури “ и „ Съставни видове данни. Едномерен масив “. По география и стопанска система част от учителите считат за ненужно учениците да могат да изчертават модел на системата Земя, да създават скица на общата атмосферна циркулация, да показват способи за превъзмогване на суровинно-енергийния и екологичния проблем.

По биология и здравно обучение учители желаят да отпаднат условията за дефиниране на раса и амитоза, за разказване на стадиите на психосексуалното развиване на личността и ролята на висшата нервна активност.

Има оферти за олекотяване на програмата по български език и литература в Х клас. Учители желаят също да се възползват от опцията да избират сред избрани творби. Например, дали да преподават елементи от „ Дядо Горио “ на Оноре дьо Балзак или от „ Мадам Бовари “ на Гюстав Флобер. Облекчаване на условията се предлага и за осмокласниците, които в този момент би трябвало да могат да основават повсеместен текст на есе по честен проблем. Предложението е в VIII клас да се заложи работа по обособените елементи на есето като формулиране на теза /антитеза и на причини, а умеенето да основават повсеместен текст да се изисква от деветокласниците.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР